close search results icon

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη στην Ισπανία

Πλέον η Μαδρίτη αναμένει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2023, αν και πολλοί αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Υψηλότερα από το αναμενόμενο έκλεισε η οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,5% το 2022, καθώς η χώρα απέφυγε την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο παρά τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση.

Το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,7% από το ίδιο τρίμηνο του 2021. Οι δημόσιες δαπάνες οδήγησαν την πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και επιτρέποντας στην Ισπανία να σημειώσει ένα έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια βάση. Τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ ξεπέρασαν τόσο την αρχική επίσημη πρόβλεψη για το έτος, που ήταν 4,5%, όσο και το 5% που ανέμενε ο πρωθυπουργός στα τέλη του 2022. Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης τα προηγούμενα τρίμηνα.

Πλέον η Μαδρίτη αναμένει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2023, αν και πολλοί αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Σημειώνεται ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προέβη σε ηχηρές οικονομικές παρεμβάσεις την περασμένη χρονιά, όπως ήταν το καθεστώς εξαίρεσης που πέτυχε μαζί με την Πορτογαλία (η γνωστή ιβηρική εξαίρεση), αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από τον καθορισμό της τιμής ενέργειας, πετυχαίνοντας έτσι ακόμα και 50% χαμηλότερη μέση χονδρική τιμή ρεύματος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επίσης, προχώρησε σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και μειώσεις σε βασικά είδη διατροφής. Εξάλλου, έδωσε παράταση στην αναστολή των εξώσεων αδύναμων νοικοκυριών και πάγωσε τις αυξήσεις στα ενοίκια..

Η παραπάνω εξέλιξη «επιβεβαιώνει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα της ισπανικής οικονομίας», δήλωσε ο Σάντσεθ στο Twitter. «Μπροστά στους προφήτες της καταστροφής, σήμερα έχουμε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και ρεκόρ απασχόλησης».

► Η Ισπανία έχει ήδη λάβει 31 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάκαμψης, τα οποία άρχισαν να εισρέουν στην οικονομία της κατά το τελευταίο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ