close search results icon

Ξεπερασμένες οι ιδέες για τις εγκύους μεγαλύτερης ηλικίας – Έχουν τους ίδιους κινδύνους, αλλά δεν κάνουν τα ίδια λάθη

Ξεπερασμένες οι ιδέες για τις εγκύους μεγαλύτερης ηλικίας – Έχουν τους ίδιους κινδύνους, αλλά δεν κάνουν τα ίδια λάθη

Μία νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει την ιδέα ότι η γλώσσα και οι φράσεις γύρω από τις εγκύους μεγαλύτερης ηλικίας είναι ξεπερασμένες και πρέπει να αλλάξουν ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες τάσεις.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις απολύτως υγιών μωρών από γυναίκες ηλικίας άνω των 35, των 40 ή 45 ετών.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξάνονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μωρού με σύνδρομο Down και της διάγνωσης με διαβήτη κύησης και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και απώλεια εγκυμοσύνης. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν σε κάποιο βαθμό ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε όταν μείνετε έγκυος.

Ξεπερασμένες οι ιδέες για τις εγκύους μεγαλύτερης ηλικίας

Η Francesca Scala, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά, έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health, Risk and Society, το οποίο υποστηρίζει ότι το πώς μιλάνε για εγκύους μεγαλύτερης ηλικίας αντικατοπτρίζει μία αδικαιολόγητη τάση για το αν μεγαλύτερα άτομα είναι κατά κάποιο τρόπο λιγότερο ικανά να είναι έγκυοι και να φροντίζουν ένα μωρό λόγω της λεγόμενης “γηριατρικής” εγκυμοσύνης και κατάστασης.

Η Scala υποστηρίζει ότι αν και τα ποσοστά εγκυμοσύνης μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών αυξάνονται, τίποτα δεν έχει αλλάξει με τον τρόπο με τον οποίο τα επίσημα έγγραφα αναφέρονται σε αυτήν την ομάδα γονέων.

Εάν είστε έγκυος άνω των 35 ετών, σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ακούσει όρους όπως «προχωρημένη ηλικία της μητέρας» ή σας έχουν αποκαλέσει «μεγαλύτερη», αναφέρει το parents.com.

Σύμφωνα με τη Scala και τον συν-συγγραφέα της, Michael Orsini, και όπως αναφέρεται στο Science Daily, όταν εξέτασαν επαγγελματικές δηλώσεις και άλλα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1993 και 2020, αυτή η γλώσσα χρησιμοποιήθηκε σε αφθονία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με μια εγκυμοσύνη μετά τα 35, αλλά όπως λέει η Scala, «ο στόχος μας ως κοινωνικοί επιστήμονες δεν ήταν να αμφισβητήσουμε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους βιοϊατρικούς κινδύνους, αλλά να δούμε εάν οι ίδιες οι μεγαλύτερες μητέρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτές τις συζητήσεις”.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι γονείς μπορούν να είναι σε καλύτερη θέση για να φροντίσουν μια οικογένεια. Αν και ο καθένας είναι διαφορετικός, πολλές πτυχές της γονεϊκότητας είναι απλώς λιγότερο αγχωτικές σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με τους γονείς των 20,25 και 30 ετών. Συνήθως όσοι αποκτούν παιδιά μετά τα 35 έχουν περισσότερα χρήματα και εμπιστοσύνη στη λήψη των αποφάσεών τους όταν μεγαλώνουν ένα παιδί. Επίσης, είναι λιγότερο αγχωμένοι σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης των παιδιών, αφού έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι, όπως λέει η Scala, είναι καιρός να αποδοθεί λίγος σεβασμός στους μεγαλύτερους γονείς για το πώς τους μιλάνε και πώς τους φέρονται. «Αντί να αναθέτω το βάρος στις γυναίκες να τηρούν το «βιολογικό τους ρολόι», θα ήθελα να δω περισσότερη συζήτηση για το πώς ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις διαμορφώνουν την πορεία των γυναικών προς τη μητρότητα», είπε.

Και κατέληξε με ένα σημαντικό ερώτημα: «Πώς μπορούμε, ως κοινωνία, να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά στην ιδανική γαι εκείνους στιγμή, για παράδειγμα, με προσβάσιμους παιδικούς σταθμούς, ώστε να μην τιμωρούνται επειδή κάνουν παιδιά πολύ νωρίς ή πολύ αργά;».

healthstories.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ