close search results icon

Κώστας Τσιάρας στο 11ο Συνέδριο της ΓΑΙΑ Επιχειρείν: Η γεωργία του μέλλοντος χτίζεται τώρα

Κρίσιμη για αυτή τη μετάβαση είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Σαφή μηνύματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, τονίζοντας την ανάγκη για μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

«Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μια καθοριστική καμπή», υπογράμμισε, θέτοντας στο επίκεντρο τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: «Η κλιματική κρίση, οι αυξανόμενες απαιτήσεις των αγορών, το υψηλό κόστος παραγωγής, η ανάγκη για ανταγωνιστικά και πιστοποιημένα προϊόντα, μας φέρνουν όλους προ των ευθυνών μας».

Ο Υπουργός τόνισε ότι «η γεωργία του μέλλοντος χτίζεται τώρα» και ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα εργαλεία και τις νοοτροπίες του χθες». Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά η Κοινή Αγροτική Πολιτική «μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε μια μετάβαση με αρχή, μέση και τέλος», ενώ περιέγραψε ως στόχο «να περάσουμε από τις επιδοτήσεις χωρίς κατεύθυνση, στις στοχευμένες επενδύσεις. Από τις αποσπασματικές ενισχύσεις, στη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Από το παθητικό εισόδημα, στην ενεργητική παραγωγή».

Κρίσιμη για αυτή τη μετάβαση είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας, με τον κ. Τσιάρα να παρουσιάζει το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» ως θεμέλιο μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον παραγωγό, την τεχνολογία και την επιστήμη: «Σήμερα, η τεχνολογία δεν είναι προνόμιο των λίγων. Είναι απαραίτητο εργαλείο για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά ο αγρότης έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο που του επιτρέπει να περάσει από την εμπειρική διαχείριση, στην επιστημονική ακρίβεια. Από τη διαίσθηση, στην τεκμηριωμένη απόφαση», σημείωσε, εξηγώντας ότι η αγροτεχνολογική υποδομή που έχει αναπτυχθεί στη χώρα «θα στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς σε καθημερινό επίπεδο».

Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες, υπενθυμίζοντας τις θεσμικές και φορολογικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: «Η παραγωγή δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι υπόθεση συλλογικής δράσης, συνεργασιών και δικτύωσης». Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για όσους επιλέγουν να συνεργάζονται», ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που ψήφισε το νόμο για τη δημιουργία της ΕΘΕΑΣ» και «με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις έδωσε σημαντικά φορολογικά κίνητρα, με κυριότερο τη μείωση της φορολογίας στο 50% σε όσους συμμετέχουν σε αυτά».

«Χρειάζεται να ξαναδούμε τη λέξη “συνεταιρίζομαι” όχι ως συμβιβασμό αλλά ως δύναμη. Όχι ως ανάγκη αλλά ως ευκαιρία», είπε, καλώντας σε μια νέα κουλτούρα εμπιστοσύνης και κοινού οφέλους.

Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «οι πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν άφησαν πίσω τους μόνο νερό και λάσπη. Άφησαν και την ανάγκη για αναγέννηση. Και αυτή η αναγέννηση ήδη συντελείται».

Τόνισε την παρουσία της πολιτείας, τις αποζημιώσεις, τα έργα υποδομής και το ρόλο του ΟΔΥΘ στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων.

«Η γεωργία δεν είναι ζήτημα μόνο παραγωγής. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής, περιφερειακής ισορροπίας, διατροφικής αυτάρκειας, προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε, και κατέληξε με ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα:

«Η γεωργία της επόμενης ημέρας δεν θα είναι αποτέλεσμα τύχης. Θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής. Και για πρώτη φορά, η πολιτική αυτή υλοποιείται με διάρκεια, λογοδοσία και όραμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ