close search results icon

Λάκης Βασιλειάδης: «Το αίτημα της αναμόρφωσης του Σιδηροδρόμου δεν αποτελεί κομματική γραμμή, αλλά εθνική επιταγή - Το Ποτέ ξανά να γίνει πράξη και ουσία»

Λάκης Βασιλειάδης: «Το αίτημα της αναμόρφωσης του Σιδηροδρόμου δεν αποτελεί κομματική γραμμή, αλλά εθνική επιταγή - Το Ποτέ ξανά να γίνει πράξη και ουσία»

Εισήγηση στην Ολομέλεια του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την αναβάθμιση του Σιδηροδρόμου: «Το αίτημα της αναμόρφωσης του Σιδηροδρόμου δεν αποτελεί κομματική γραμμή, αλλά εθνική επιταγή - Το Ποτέ ξανά να γίνει πράξη και ουσία»

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης εισηγήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών με τίτλο«Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις» που αποτελεί την εφαρμογή της αναγγελίας της Κυβέρνησης για καλύτερους και ασφαλέστερους σιδηροδρόμους έως το 2027.

Κατά την Ομιλία του ο Βουλευτής παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου και ζήτησε από τα κόμματα να εστιάσουν στις σημαντικές αλλαγές που φέρνει για την λειτουργία των σιδηροδρόμων τα επόμενα χρόνια. Τόνισε πως «πρόκειται για μία πλήρη ρύθμιση, η οποία θα αποτελεί το θεσμικό υπόβαθρο για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες, θέτοντας σημαντικές προτεραιότητες για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, όπως η διασφάλιση της πρόληψης και της διαφάνειας, η θεσμική ενίσχυση και η λογοδοσία, η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ανάγκη λειτουργικού και επιχειρησιακού εκσυγχρονισμού».

Το Σχέδιο Νόμου βασίζεται σε ένα τρίπτυχο αξιών: πρόληψη, διαφάνεια, και λογοδοσία και κινείται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας, την αξιολόγηση και την εποπτεία του προσωπικού, την οργανωτική ενίσχυση των εποπτικών αρχών και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε..

Ο Λάκης Βασιλειάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως δεν πρέπει να γίνεται «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» και ότι το «αίτημα της αναμόρφωσης του Σιδηροδρόμου δεν αποτελεί κομματική γραμμή, αλλά εθνική επιταγή». Τόνισε δε πως με όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται «Το Ποτέ ξανά γίνεται πράξη και ουσία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Λάκη Βασιλειάδη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=AfdNlyS1a2E

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, έχω τη χαρά σήμερα να εισηγούμαι από την πλευρά της Συμπολίτευσης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τίτλο: «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου, που αποτελεί μία εκ βάθρων μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει να ανανεώσει τη λειτουργία του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να αναβαθμίσουμε τον σιδηρόδρομο με βάση τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, αλλά και να αυξήσουμε τα επίπεδα ασφάλειάς του, για να αποφύγουμε μια επανάληψη ενός τραγικού δυστυχήματος, όπως τα Τέμπη.

Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου εδράζεται σε ένα τρίπτυχο αξιών: πρόληψη, διαφάνεια, λογοδοσία. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών που θέτει τον άνθρωπο και την ασφάλεια στο επίκεντρο, μέσα από τη θεσμική ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η προσπάθεια αυτή έρχεται ως απάντηση σε χρόνια ελλείμματα εποπτείας και οργάνωσης αλλά και στην επιτακτική ανάγκη εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις.

Το σχέδιο νόμου κινείται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας, την αξιολόγηση και την εποπτεία του προσωπικού, την οργανωτική ενίσχυση των εποπτικών αρχών και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε..

Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι η ίδρυση του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας του ΟΣΕ, ενός επιχειρησιακού φορέα που θα λειτουργεί αδιάκοπα, με στόχο τη συνεχή επιτήρηση της κυκλοφορίας και των τεχνικών υποδομών των σιδηροδρόμων.

Το Κέντρο αυτό θα αξιοποιεί σε πραγματικό χρόνο δεδομένα, που προέρχονται από σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, συνδέοντας το Κέντρο με κάθε κρίσιμο σημείο του σιδηροδρομικού δικτύου. Θα έχει τη δυνατότητα εποπτείας αμαξοστοιχιών, συλλογής δεδομένων κίνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης κινδύνου, προληπτικής ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «railway.gov,gr», η οποία συγκεντρώνει τρία βασικά υποσυστήματα: το ψηφιακό μητρώο σιδηροδρομικών δεδομένων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Σιδηροδρομικού Δικτύου, το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού αμαξοστοιχιών, που βασίζεται στο παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, σε συνδυασμό με επίγειους σταθμούς και διαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι το οποίο παρέχει δυνατότητα προσδιορισμού της θέσης με ακρίβεια κάτω των πέντε εκατοστών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την καταγραφή εντολών και παραβάσεων, στην οποία καταχωρείται το σύνολο των εντολών που δίνονται και των επικοινωνιών που διενεργούνται, σχετικά με την κίνηση των αμαξοστοιχιών. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται οι ενέργειες που γίνονται και θα πιστώνονται οι τυχόν παραβάσεις που τελούνται επί του Γενικού Κανονισμού Κίνησης και της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.

Μέσω αυτών των εργαλείων θα είναι δυνατή η πλήρης ιχνηλάτηση της κυκλοφορίας, η παρακολούθηση των λειτουργιών και η ανάλυση της τήρησης των κανονισμών ασφαλείας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε κρίσιμα σημεία, όπως οι σταθμοί, οι σήραγγες, οι θάλαμοι μηχανοδήγησης, για την ενίσχυση της πρόληψης και της αποτροπής κινδύνου.

Επιπλέον, καθιερώνονται νέοι ενιαίοι κανόνες κυκλοφορίας και ένα κυρωτικό πλαίσιο για τις παραβάσεις που διαβαθμίζονται ανάλογα με την επικινδυνότητα, εξασφαλίζοντας αντικειμενική και αυστηρή εφαρμογή της ασφάλειας.

Ο δεύτερος βασικός άξονας αποβλέπει στην αποτελεσματική διαχείριση της ασφάλειας και την ύπαρξη άρτια καταρτισμένου και διαρκώς αξιολογούμενου προσωπικού.

Το σχέδιο νόμου εισάγει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των εργαζομένων σε θέσεις κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Καθιερώνεται ένα σύνολο δοκιμασιών, οι οποίες επαναλαμβάνονται περιοδικά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό που ασκεί καθήκοντα κρίσιμης σημασίας στον σιδηρόδρομο υπόκειται πλέον σε αυστηρές διαδικασίες που περιλαμβάνουν ψυχομετρικά τεστ, ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, καθώς και θεωρητικές και πρακτικές αξιολογήσεις.

Σημαντική καινοτομία είναι η συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για την αξιολόγηση της επαγγελματικής καταλληλόλητας του προσωπικού ασφαλείας, πράγμα που θα ενισχύσει τόσο την αξιοπιστία της ίδιας της αξιολόγησης, όσο και την αποτελεσματικότητα του προσωπικού.

Μια ακόμα σημαντική προσθήκη αφορά στη θέσπιση της θέσης του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου του μηχανοδηγού και της τήρησης των κανόνων ασφαλείας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της ασφαλούς κίνησης των αμαξοστοιχιών, σύμφωνα με τη σιδηροδρομική νομοθεσία και το Γενικό Κανονισμό Κίνησης για την παρακολούθηση τήρησης των κανόνων ασφαλείας και την εφαρμογή διαδικασιών έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, θα μπορεί να εποπτεύει τη συμπεριφορά του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας και της εν γένει ετοιμότητάς του, ενώ θα έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, όταν διαπιστώνει λάθη ή παραλείψεις του προσωπικού της αμαξοστοιχίας ή προβλήματα στην επικοινωνία αυτού με το προσωπικό. Θα μπορεί επίσης, να ακινητοποιήσει την αμαξοστοιχία με σύστημα ακαριαίας πέδησης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και θα είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και τήρηση των εγγράφων κίνησης της αμαξοστοιχίας.

Παράλληλα, δημιουργείται ειδική μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου υπό τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία ελέγχει την εφαρμογή του συνόλου της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και τη συνεχή συμμόρφωση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και του διαχειριστή υποδομής με τους κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΡΑΣ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση των εμπλεκόμενων φορέων με τις απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου ενισχύει καθοριστικά τη θεσμική και λειτουργική υπόσταση των βασικών εποπτικών αρχών του σιδηροδρομικού τομέα. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, αποκτά νέες αρμοδιότητες και προβλέπεται η δυνατότητα ταχείας στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται οργανωτικά και επιχειρησιακά ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, ο οποίος αποκτά επιπλέον πόρους, δυνατότητες πρόσληψης και οικονομική αυτοτέλεια.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι δύο βασικοί πυλώνες ελέγχου και διερεύνησης ατυχημάτων θα λειτουργούν με θεσμική ανεξαρτησία, χωρίς πολιτικές ή διοικητικές εξαρτήσεις και με επαρκή τεχνογνωσία για να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους.

Σημαντική θεσμική παρέμβαση συντελείται και στον δημόσιο σιδηροδρομικό φορέα «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε.», ο οποίος αποτελεί τον διάδοχο της ΕΡΓΟΣΕ και αφορά τον τέταρτο βασικό άξονα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου. Η εταιρεία αποκτά νέο διοικητικό και λειτουργικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχύτερη και ευέλικτη λειτουργία της, με δυνατότητα άμεσων προσλήψεων, στελέχωσης κρίσιμων θέσεων και άσκησης σύγχρονης διοίκησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία επιλογής των διευθυντικών στελεχών με βάση αντικειμενικά και επαγγελματικά κριτήρια. Επίσης συγκροτούνται ειδικές επιτροπές που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Τέλος, θεσπίζεται νέος Κανονισμός Προμηθειών και Έργων, ώστε η εταιρεία να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις τεχνικές και επιχειρησιακές ανάγκες, χωρίς να εξαρτάται από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται με την πρόβλεψη για κατάρτιση ενιαίου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης ατυχημάτων, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Κλείνοντας, λοιπόν, θεωρώ πως η ρύθμιση αυτή έχει και τις βάσεις και την ουσία που χρειάζεται για να επέλθουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης των σιδηροδρόμων. Πρόκειται για μία πλήρη ρύθμιση, η οποία θα αποτελεί το θεσμικό υπόβαθρο για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες, θέτοντας σημαντικές προτεραιότητες για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, όπως η διασφάλιση της πρόληψης και της διαφάνειας, η θεσμική ενίσχυση και η λογοδοσία, η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ανάγκη λειτουργικού και επιχειρησιακού εκσυγχρονισμού.

Εφόσον όλα αυτά επιτευχθούν, τότε θα έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε αρχικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο, αλλά κυρίως να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει και τη θέληση αλλά και τη δύναμη να αλλάζει και να διορθώνει. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και να δούμε πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς απαραίτητα να κοιτάζουμε για έξωθεν επιβεβαίωση, να φτιάξουμε έναν ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Γιατί το αίτημα αυτό σίγουρα δεν αποτελεί κομματική γραμμή, αλλά εθνική επιταγή: το «ποτέ ξανά» να γίνει πράξη και ουσία.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Λάκης Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ