close search results icon

Λάκης Βασιλειάδης-Εισήγηση στην Ολομέλεια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης

Λάκης Βασιλειάδης-Εισήγηση στην Ολομέλεια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης

Εισήγηση στην Ολομέλεια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Ειδικά κίνητρα για την τοπική επιχειρηματικότητα στις παραμεθόριες περιοχές και σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος»

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης εισηγήθηκε σήμερα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας - Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη - και λοιπές διατάξεις», που αποτελεί τον νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Κατά την ομιλία του ο Βουλευτής παρουσίασε τα σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου και ζήτησε από όλα τα κόμματα να εστιάσουν στις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Τόνισε πως «ο νέος αναπτυξιακός νόμος καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, με τους πολέμους της γειτονιάς μας, τους εμπορικούς πολέμους που στήνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αλλά και τις προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και η επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2030».

Ο Λάκης Βασιλειάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο νόμος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφέρεια και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος, ενώμε τα κίνητρα που δίνονται στην τοπική επιχειρηματικότητα «επιδιώκεται η μείωση της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των νέων και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση της μείωσης των πληθυσμών της επαρχίας».

«Είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί πλέον κοιτάζουμε στρατηγικά προς την περιφέρεια με στόχο την ίση ανάπτυξη και την εξισορρόπηση με το κέντρο, δίνοντας πραγματικά κίνητρα για τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν στον τόπο τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Λάκη Βασιλειάδη εδώ: https://youtu.be/0YT-KdNDGj0


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης:

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, έχω τη χαρά σήμερα να εισηγούμαι από την πλευρά της Συμπολίτευσης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας - Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη - και λοιπές διατάξεις», ένα σχέδιο νόμου για το οποίο έγινε μία εις βάθος συζήτηση τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να δούμε τις διαφορές και τις συμφωνίες μας πάνω στην πρόταση αυτή, αλλά και γενικότερα στον τρόπο αντιμετώπισης της αναπτυξιακής πολιτικής και των αναπτυξιακών μοντέλων για την ελληνική οικονομία. Είχαμε την ευκαιρία στην επιτροπή να εξετάσουμε τόσο τις διαφορές μας με την Αντιπολίτευση, όσο και τα σημεία συμφωνίας στις προσεγγίσεις του αναπτυξιακού μοντέλου.

Όμως, θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να δούμε τα θετικά σημεία που προσφέρει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίσει τον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και την εξέλιξη της ίδιας της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα διεθνοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, εξελίσσεται και μετουσιώνεται, οφείλουμε να εναρμονίζουμε την κοινωνία μας και την οικονομία μας με τα νέα δεδομένα.

Σήμερα ο αναπτυξιακός νόμος καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, με τους πολέμους της γειτονιάς μας, τους εμπορικούς πολέμους που στήνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αλλά και τις προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και η επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2030. Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει κριθεί ως ένας από τους κυριότερους στόχους για την καλύτερη δυνατή συμβίωση της οικονομικής ευημερίας με την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής, αλλά και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Οι δεκαεπτά στόχοι του ΟΗΕ για το 2030 έχουν αποτελέσει όλη αυτήν την τελευταία δεκαετία έναν οδικό χάρτη για την προσαρμογή των κρατών στις νέες συνθήκες και προκλήσεις της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης. Όσα κράτη επιδιώκουν να ακολουθήσουν αυτήν την προσπάθεια, ουσιαστικά επενδύουν σε μια μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα, σε βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, σε αξιοπρεπή εργασία σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη, σε καλύτερη υγεία και ευημερία, αλλά και σε καλύτερη βιομηχανία με έμφαση στην καινοτομία και τις υποδομές.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για μια απλή μετονομασία του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου από «ισχυρή ανάπτυξη» σε «βιώσιμη ανάπτυξη» λόγω αποτυχίας του, όπως μας κατηγόρησε η Αντιπολίτευση στην επιτροπή, αλλά για μια εξελικτική πορεία προς τα μπροστά. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος είχε ως στόχο την ανάταξη της οικονομίας από την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, καθώς και τη δυναμική επιστροφή στις αγορές με την ενίσχυση των επενδύσεων. Πλέον ο απώτερος στόχος του εν λόγω σχεδίου νόμου είναι να αναμορφώσει το πεδίο της αναπτυξιακής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με γνώμονα ένα μέλλον που θα συμβαδίζει με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι, λοιπόν, τελείως ανούσιο να βλέπουμε την πολιτική, πόσω μάλλον να την ασκούμε, με όρους μηδενικού αθροίσματος, σε έναν άξονα επιτυχίας-αποτυχίας και όχι ως μια εξελικτική πορεία προς τα μπροστά.

Είναι γεγονός πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιδιώξει όλα αυτά τα χρόνια με συστηματικό τρόπο, με πολιτική μέθοδο και συνέπεια να μεταμορφώσει τη χώρα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό με κύριο στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής οικονομίας. Η επιδίωξη πάντα είναι η αυτονομία -όσο είναι δυνατόν- και η θωράκιση από τις διεθνείς αναταράξεις. Αυτοί οι στόχοι δεν γίνεται να επιτευχθούν εάν δεν υπάρχει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να εμπνέει σταθερότητα και σιγουριά στις διεθνείς και εσωτερικές αγορές, ώστε να επιτρέψει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Θεωρώ πως το σχέδιο νόμου το οποίο εισέρχεται σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια θα φέρει ακριβώς αυτές τις αλλαγές, δημιουργώντας ένα θετικό επενδυτικό κλίμα για τα επόμενα χρόνια. Η βασική φιλοσοφία του είναι να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, πράγμα που αποτελεί αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Προς αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να συμβάλλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας παράλληλα το υψηλό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και δημιουργώντας μία στέρεη βάση για τη βιομηχανία και την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιφέρεια και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος. Με τα κίνητρα που δίνονται στην τοπική επιχειρηματικότητα επιδιώκεται η μείωση της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των νέων και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση της μείωσης των πληθυσμών της επαρχίας. Είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί πλέον κοιτάζουμε στρατηγικά προς την περιφέρεια με στόχο την ίση ανάπτυξη και την εξισορρόπηση με το κέντρο, δίνοντας πραγματικά κίνητρα για τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν στον τόπο τους, σημαντικά μέτρα που θα μετατοπίσουν το βάρος και θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση μιας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Επίσης, αντίστοιχα, προβλέπονται και κίνητρα για την ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, ενώ οι περιοχές που υπόκεινται σε απολιγνιτοποίηση συμμετέχουν στο ειδικό καθεστώς των ρυθμίσεων.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου ενισχύει την αξιοκρατία, επεκτείνει την πρόσβαση σε άμεσες επιχορηγήσεις και για τις μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύει τη χρηματοδοτική ευελιξία, ενώ μειώνει και τους χρόνους των ελέγχων. Προκειμένου να γίνεται ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων αξιοκρατικά, θεσπίζεται η ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγησή τους με τη βαθμολόγηση με συγκριτικά κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, ενώ καταργείται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Επίσης, προβλέπεται ειδικό καθεστώς χρηματικής ενίσχυσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που κατ’ εξοχήν συμπεριλαμβάνει τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής ένταξης που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για την άμεση ενίσχυση πληγεισών περιοχών από τον «Daniel», ρυθμίσεις για την επέκταση προθεσμιών για τις επαγγελματικές άδειες, καθώς και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας με επωνυμία: «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ».

Το σχέδιο νόμου προτείνει ουσιαστικά είκοσι δύο βασικές αλλαγές εκ των οποίων οι πιο σημαντικές αφορούν την τροποποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης, καθώς και την απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη χορήγηση ενισχύσεων κινήτρων. Προβλέπεται η παροχή δανείων με εγγύηση και ενίσχυση του ελληνικού δημοσίου, ενώ καθορίζεται ανώτατο συνολικό ποσό ενισχύσεων ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο. Καθορίζεται ο χρόνος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης χρήσης ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής κατ’ έτος.

Κατά συνέπεια, το σύνολο των περιοχών της χώρας, αλλά και σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί τομείς περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, με στόχο να ενισχυθούν και να συμμετέχουν στο επόμενο αυτό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο προτείνεται.

Σήμερα, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν είναι η αποκλειστική λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά αποτελεί πραγματικά μία θωράκιση της χώρας επενδυτικά και αναπτυξιακά, ώστε παρά τις διεθνείς προκλήσεις που επικρατούν, να συνεχίσει η παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία.

Προτείνω, λοιπόν, σε όλα τα κόμματα, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, να εστιάσουμε στις πραγματικές αλλαγές που θα επιφέρει με ρεαλισμό, με στόχο να βοηθήσουμε το επενδυτικό κλίμα για τις εγχώριες επιχειρήσεις μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ