Λαζάνια: Συνταγές που ανυπομονούμε να βγουν από τον φούρνο

Τα λαζάνια είναι ένα από τα αγαπημένα μας comfort food. Κάθε φορά που ψήνονται, οι μυρωδιές τους μας «σπάνε» τη μύτη και μετράμε με ανυπομονησία αντίστροφα, μέχρι τη στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο και θα σερβιριστούν. Κάθε τους μπουκιά είναι απολαυστική για μικρούς και μεγάλους και ταιριάζουν με τα όλα τα υλικά. Με κιμά για όσους είναι οπαδοί των κρεατικών, με λαχανικά για πιο μεσογειακή γεύση και άλλα τόσα υλικά, που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Υπάρχει μυστικό για λαχταριστά λαζάνια;
Αν και η συνταγή που επιλέγει ο καθένας να ακολουθήσει είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση, υπάρχουν μερικά μυστικά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στα λαζάνια μας. Και δεν αφορούν μόνο τη γέμιση που θα επιλέξουμε ανάμεσα.
1. Προσοχή στη σάλτσα
Αν διαβάσετε τη συνταγή ακόμα και διαγωνίως, θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε τμήμα πρέπει να βάζουμε και μία στρώση ντομάτας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην έχει παχύρευστη υφή, καθώς έτσι τα ζυμαρικά θα βράσουν δυσκολότερα. Καλό είναι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε μία πιο υγρή σάλτσα, έτσι ώστε να την απορροφήσουν τα ζυμαρικά και να γίνουν al dente στον σωστό χρόνο.
2. Δεν βράζουμε τα λαζάνια
Δεν χρειάζεται να βράσουμε τα λαζάνια πριν τα τοποθετήσουμε στον φούρνο γιατί μετά θα δυσκολευτούμε πολύ να τα στρώσουμε.
3. Μην τα ψήνετε περισσότερο
Δεν είναι λίγες οι φορές που φοβόμαστε ότι τα λαζάνια δεν θα μαγειρευτούν σωστά και τα αφήνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του φούρνου. Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μας να ετοιμάσουμε νόστιμα λαζάνια είναι να ακολουθήσουμε κατά γραμμή τη συνταγή, οικογενειακή ή μη.
4. Προσθέστε αρκετό τυρί
Ακόμα και αν η συνταγή δεν το απαιτεί, τα λαζάνια στο φούρνο είναι πλέον ταυτισμένα με το λιωμένο τυρί στην επιφάνειά τους. Για αυτό, τρίψτε λίγη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και αφήστε το να λιώσει και να χαρίσει τη γεύση του στο πιάτο σας.
5. Αν φτιάξετε λαζάνια με λαχανικά
Φροντίστε τα λαχανικά να μην είναι ωμά. Μπορεί να σας γλυτώνει ένα ασήμαντο μέρος από το συνολικό χρόνο παραγωγής, όμως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα σοτάρετε πρώτα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και να θωρακιστούν. Αφήστε τα για μερικά λεπτά πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ανάμεσα στα λαζάνια σας.
Συνταγές με λαζάνια
Λαζάνια με κιμά μανιταριών και μπεσαμέλ με μετσοβόνε
Υλικά
Μερίδες: 8
1 κιλό λευκά μανιτάρια
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλo
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 ml σάλτσα σόγιας
200 ml μαύρο τσάι (ρόφημα)
600 γρ. λαζάνια
2 κλωναράκια δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. γραβιέρα γλυκιά
αλάτι
Για την μπεσαμέλ
90 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
100 γρ. αλεύρι
1,2 λίτρο γάλα ζεστό
70 γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε + 2 κουτ. σούπας ακόμα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αυτά τα λαζάνια είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά, που δεν απευθύνονται μόνο σε χορτοφάγους ή όσους αποφεύγουν το κρέας, αλλά σε όλους όσους αναζητούν ένα comfort φαγητό για το Σαββατοκύριακο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε όλα τα μανιτάρια σε πολύ μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Βήμα 2
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μας -εκτός από τα μανιτάρια- για περίπου 3΄. Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα, και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5΄. Προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
Βήμα 3
Μόλις σοταριστούν τα μανιτάρια και εξατμιστούν τα υγρά τους, προσθέτουμε ξανά τα λαχανικά στην κατσαρόλα, τον πελτέ και σοτάρουμε για ακόμα 1΄. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σάλτσα σόγιας και το μαύρο τσάι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τη γραβιέρα και αποσύρουμε από το σκεύος τη φωτιά.
Βήμα 4
Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Τσιγαρίζουμε για 1΄-2΄μέχρι να ψηθεί λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 5
Σε ένα ταψί στρώνουμε τα λαζάνια ώστε να καλύψουν τον πάτο και στρώνουμε τον κιμά μανιταριών από πάνω σε λεπτή στρώση. Προσθέτουμε ξανά λαζάνια και μία λεπτή στρώση μανιτάρια. Τέλος, καλύπτουμε πάλι με λαζάνια, ρίχνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας Μετσοβόνε.
Βήμα 6
Ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄ ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Λαζάνια ρολάκια γεμιστά με ανθότυρο, σπανάκι και ζαμπόν

Υλικά
6 μεγάλα φύλλα λαζάνια φρέσκα ή του εμπορίου
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή ντομάτες στη εποχή τους
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 μικρό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
Για τη γέμιση
30 γρ. βούτυρο
300 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
500 γρ. ανθότυρο
200 γρ. χοιρινό ζαμπόν, σε λεπτές λωρίδες
Τα λατρεμένα λαζάνια φούρνου, όχι σε στρώσεις όπως έχουμε συνηθίσει αλλά σε παιχνιδιάρικα ρολάκια με πληθωρική και λαχταριστή γέμιση. Ένα πιάτο με γεύση αλλά και εικόνα που κάνει εντύπωση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν πολύ καλά και να κρυώσουν χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια με τα υπόλοιπα υλικά και λίγο αλατοπίπερο. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄ μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10΄ μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς η σάλτσα. Στο τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Βήμα 4
Παίρνουμε τα φρέσκα φύλλα από τα λαζάνια και τα κόβουμε στα 4 κατά μήκος. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος του κάθε φύλλου. Κλείνουμε τα φύλλα σε ρολάκια και τα τοποθετούμε όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
Βήμα 5
Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35΄-45΄ μέχρι τα ρολάκια να ψηθούν και να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά πασπαλίζοντας με επιπλέον παρμεζάνα αν θέλουμε.
Φωτογραφίες: Ant Duncan- Styling: Tony Hutchinson- Food Styling: Lottie Covel
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών
21 Αυγούστου 2025 -
Αναστολή λειτουργίας για 38 σχολεία στην Ήπειρο
21 Αυγούστου 2025
ΣΧΟΛΙΑ