close search results icon

Λάζαρος Κενανίδης Γιαννιτσά: Ο Ναός του Αγ. Δημητρίου στην Αραβησσό (Γκιούλσεχίρ)

Λειτουργεί σπανιότατα και με πολλές δυσκολίες.

Ένα πολύ όμορφο και χρήσιμο ιστορικά στοιχείο, παρουσίασε μέσω σόσιαλ μίντια ο υπεύθυνος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Ι.Λ.Ε. "Φίλιππος" Λάζαρος Κενανίδης, για τον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αραβησσό Καππαδοκίας.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Ναός του άγιου Δημήτριου. Αραβησσός (σημ.Γκιούλσεχίρ) Καππαδοκίας. 

Λειτουργεί σπανιότατα και με πολλές δυσκολίες, όταν επιτραπεί στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφτεί τον ναό και να τελέσει εκεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Για τον ναό αυτό υπάρχουν αφηγήσεις πως όταν εκδιώχθηκαν οι Ρωμηοί το 1924 από τον τόπο τους και κατέφυγαν όσοι επέζησαν, ως πρόσφυγες, στην Ελλάδα, ορισμένοι ντόπιοι Τούρκοι της περιοχής κτηνοτρόφοι επιχείρησαν να σταβλίσουν εκεί τα πρόβατά τους. Όντως τα πήγαν εκεί και φεύγοντας έκλεισαν τις πόρτες για να τα ασφαλίσουν. 

Την άλλη μέρα όμως σαν άνοιξαν το πρωί τον ναό, βρήκαν τα ζώα τους ψόφια! Θορυβήθηκαν και τρόμαξαν με το γεγονός και μάλιστα θεώρησαν τον χώρο καταραμένο από την πίκρα και την αγανάκτηση των εκδιωγμένων Ρωμηών. Από τότε δεν έθιξαν τον ναό και τον παράτησαν αλλά και ούτε τον μετέτρεψαν σε τζαμί, καθώς το συνήθιζαν σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις (όπως και στις ημέρες μας). 

Αυτό το αξιοπερίεργο γεγονός κράτησε-σχετικά- ανέπαφο το κτίσμα. Εδώ και κάποια χρόνια γίνονται προσπάθειες από το Πατριαρχείο, με πολλά προσκόμματα και δυσκολίες, να αναδειχθεί και να ευπρεπιστεί ο ναός. Ενίοτε δέχεται Προσκυνηματικές επισκέψεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο Ελληνισμό. 

 φωτ. Λάζαρου Η. Κενανίδη Τετάρτη 2-5-2012

screenshot-10-lF0FF.png


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ