close search results icon

Λευτέρης Αυγενάκης στη «Βραδυνή»: Έρχονται πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότης της Λίμνης Κάρλας

"Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι πολιτικές αλλά έχουν κι έντονο προσωπικό χαρακτήρα".

«Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ημέρα. Δεν ασκούμε πολιτική αντιποίνων, ούτε λειτουργούμε ανάλογα με την κομματική προέλευση του καθενός εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης. Και το έχουμε αποδείξει», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, λεπτομέρειες για το ραντεβού που δεν έγινε με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Ανακοινώνει, ακόμη, ότι έρχεται ξεχωριστό πακέτο στήριξης για τους αγρότες της Λίμνης Κάρλας, ενώ χαρακτηρίζει ως πρώτιστη προτεραιότητα του υπουργείου του την αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

Αναφέρεται στα αποτελέσματα των ερευνών για τη γονιμότητα των εδαφών στον Θεσσαλικό κάμπο που διενεργεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ καταγράφοντας τα πρώτα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών γεωργών και κτηνοτρόφων, επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και η ανακατασκευή των σταυλικών εγκαταστάσεων θα χρηματοδοτηθεί 100% από το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε (Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ), δηλαδή θα είναι δωρεάν για τους πληγέντες»

Αναφερόμενος στις λοιπές προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, σημειώνει την ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ανανέωση του δυναμικού στον πρωτογενή τομέα με την είσοδο 60.000 παραγωγών έως το τέλος της τετραετίας.

Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη «Βραδυνή», στη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή, έχει ως εξής:

1. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το υπουργείο σας; Για παράδειγμα όσον αφορά στη νέα ΚΑΠ θα περιμένουμε περισσότερους πόρους;

Οι πόροι της ΚΑΠ είναι δεδομένοι. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χάρη στις καίριες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχαμε μείωση προβλεπόμενων πόρων και η ΚΑΠ ανέρχεται στα 19,3 δις ευρώ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, πάλι με παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, μετά τις θεομηνίες, καταφέραμε να κάνουμε πιο ευέλικτες τις διαδικασίες για απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι λοιπόν μπορούμε να αξιοποιήσουμε πόρους που δεν είχαμε απορροφήσει από το ΠΑΑ 2014-2020, για άλλους σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 45 εκατ. ευρώ από το μέτρο 5.2 που θα επέστρεφαν ως αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες και καταφέραμε να τα ανακατευθύνουμε στο πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και στην ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων που θα χρηματοδοτηθούν 100%, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλαδή θα είναι δωρεάν για τους πληγέντες. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Κατά τα λοιπά προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, η ορθή και δίκαιη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση με νέο αίμα του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν εισέλθει στην αγροτική οικονομία 60.000 νέοι αγρότες. Στο πλαίσιο, αυτό με απόφασή μου αυξήθηκε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών κατά 77 εκατ. ευρώ, και εντάξαμε τους περίπου 2.100 επιλαχόντες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών που λειτούργησε ποτέ στη χώρα μας, προϋπολογισμού 603 εκατ. ευρώ από το οποίο κάθε δικαιούχος δικαιούται έως και 40.000 ευρώ αντί των 17.000 που δικαιούτο στο προηγούμενο πρόγραμμα.

2. Τι θα γίνει με το αυξημένο κόστος παραγωγής που επιβαρύνει τους αγρότες;

Η κυβέρνηση στη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων (υγειονομική, ενεργειακή, γεωστρατηγική) έχει στηρίξει τους αγρότες με μέτρα που φθάνουν το 1 δις ευρώ. Για αποζημιώσεις ένεκα της κλιματικής κρίσης από το 2020 έως σήμερα έχουν διατεθεί περί τα 1,2 δις ενώ οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ μόλις που φθάνουν το ήμισυ. Παράλληλα μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε συνεργατικά σχήματα, ενώ και για εφέτος έχει εξασφαλιστεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Και πρόσφατα μειώσαμε κατά 11 μονάδες τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, από το 24% στο 13%. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή, γιατί γνωρίζουμε ότι πρέπει -και θέλουμε- να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα βήμα – βήμα.

3. Λίγο πριν τις δεύτερες κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών στοχοποιηθήκατε από την αντιπολίτευση. Σας κατηγόρησαν ότι εκβιάζατε τους Θεσσαλούς αγρότες ότι αν δεν ψηφίσουν τον Κώστα Αγοραστό, δεν θα δώσετε ή θα καθυστερήσετε την καταβολή των αποζημιώσεων. Τι απαντάτε;

Είναι αστείο να λέγεται κάτι τέτοιο, όταν στην ίδια παρουσίαση των μέτρων στήριξης των πληγέντων - και σε κάθε ευκαιρία - λέω ότι η προκαταβολή αποζημίωσης για το ζωικό κεφάλαιο θα καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και για τη φυτική παραγωγή στα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που είπα και διαστρεβλώθηκε ήταν ότι η ταχύτητα υλοποίησης των υπολοίπων έργων και δράσεων, που περνάνε μέσα από την Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η γρήγορη απορρόφηση των επί πλέον 20 εκατ. ευρώ για τα 601 Σχέδια Βελτίωσης επιλαχόντων της Θεσσαλίας, εξαρτάται από τη συνέχεια της διοίκησης της Περιφέρειας. Ελπίζουμε να μη υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση. Παρά το αποτέλεσμα, όμως, επειδή εμείς την επομένη των εκλογών αντιμετωπίζουμε όλους ισότιμα, ανεξάρτητα από ποιο χώρο προέρχονται, κάλεσα τον κ. Κουρέτα σε συνάντηση, ώστε να ενημερωθεί για το πακέτο μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και ό,τι άλλο τον ενδιαφέρει, γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μια μέρα. Δεν ασκούμε πολιτική αντιποίνων, ούτε λειτουργούμε ανάλογα με την κομματική προέλευση του καθενός εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης. Και το έχουμε αποδείξει. Άλλωστε το δήλωσε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κουρέτα.

4. Η μη εκλογή του κ. Αγοραστού στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας θεωρείτε ότι ήταν ένα μήνυμα για την κυβέρνηση;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι πολιτικές αλλά έχουν κι έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Ο Κώστας Αγοραστός είναι ένας πολιτικός που πήγε τη Θεσσαλία μπροστά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον στοχοποίησαν και φορτώθηκε- κατά τη γνώμη μου, αδίκως- τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς θεομηνίας. Σαφώς το αποτέλεσμα κάθε κάλπης εμπεριέχει μηνύματα. Τα μηνύματα ελήφθησαν, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και κυρίως το μήνυμα της αποχής. Και βέβαια, είναι αυτονόητο, ότι είναι απολύτως σεβαστή η ετυμηγορία των Θεσσαλών.

5. Στοίχισε γενικότερα στην κυβέρνηση η πολιτική διάσταση που αποφάσισε να δώσει το κόμμα σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι περιφερειακές εκλογές είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές εκλογές. Για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος, γιατί οι Περιφερειάρχες είναι εκείνοι που υλοποιούν ένα μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν είναι ο βραχίονας της κυβέρνησης αλλά εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα μέσα από καλή συνεργασία με την κυβέρνηση να υλοποιήσουν προγράμματα και πολιτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Επί παραδείγματι πώς θα μπορούσε να υλοποιήσει προγράμματα της ΕΕ ένας περιφερειάρχης που είναι αντίθετος με τη φιλοσοφία της Ενωμένης Ευρώπης; Ή πώς θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα κάποιος που δεν πιστεύει σε αυτό;

6. Το ραντεβού που είχατε προγραμματίσει με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας ακυρώθηκε από πλευράς του κου Κουρετα, μάλιστα είπε σε συνέντευξη του ότι δεν κρίνει απαραίτητο να σας συναντήσει, προς το παρόν. Τι εκτιμάτε ότι μεσολάβησε, δεδομένου ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη και η νέα διοίκηση πρέπει να είναι ενήμερη για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής δεν σταμάτησε να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών – και ιδιαίτερα των αγροτών- της Θεσσαλίας. Υλοποιούμε βήμα – βήμα όσα έχουμε εξαγγείλει. Σύντομα θα ανακοινώσουμε πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης και για τους αγρότες της Λίμνης Κάρλα των οποίων τα κτήματα παραμένουν πλημμυρισμένα. Πιστεύουμε, ως κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μια μέρα. Πιστεύουμε στην καλή συνεργασία, πάνω από χρώματα και κόμματα. Το έχει ανάγκη η Θεσσαλία και οι ταλαιπωρημένοι από τις θεομηνίες κάτοικοί της. Ενώ είχε προγραμματιστεί η συνάντησή μας με τον κ. Κουρέτα, ο συνεργάτης του κ. Τσιώρας, επικοινώνησε με το γραφείο μου την Τρίτη το απόγευμα, επικαλέσθηκε πρόβλημα υγείας της μητέρας του νεοκλεγέντος περιφερειάρχη και ζήτησε ευγενικά να αναβληθεί η συνάντησή μας. Μάλιστα του έστειλα μήνυμα με τις ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση της μητέρας του. Μίλησα, επίσης, με τον αδελφό του Μιχάλη, καλό μου φίλο και διακεκριμένο αθλητή, τον οποίο γνωρίζω καλά από την προηγούμενη θητεία μου στο Αθλητισμού, καθώς τον είχα τοποθετήσει αντιπρόεδρο στο ΠΕΑΚ Πάτρας και μέλος στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αλλά και τον ίδιο τον Δημήτρη Κουρέτα τον είχα τοποθετήσει στην Επιτροπή Ειδικών του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.). Το ίδιο βράδυ είδαμε τον κ. Κουρέτα στην ΕΡΤ να δηλώνει ότι δεν κρίνει απαραίτητο, επί του παρόντος, να γίνει η συνάντηση. Όποτε εκείνος κρίνει, εγώ είμαι στη διάθεσή του. Εκείνος ξέρει τις προτεραιότητές του κι εκείνος διαχειρίζεται τον χρόνο του.

Παράλληλα, εμείς, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν σταματάμε να εργαζόμαστε. Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος και τα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας.

7. Τι σας λένε οι ειδικοί; Πότε θα επανέλθει και θα γίνει γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος; Τι σχέδιο υπάρχει;

Η επαναφορά των εδαφών του Θεσσαλικού κάμπου στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις που κάνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ πολλά από τα εδάφη που είχαν πλημμυρίσει μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και για τη φθινοπωρινή σπορά. Για άλλα θα απαιτηθούν βελτιώσεις για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Σε άλλα χρειάζονται και εργασίες για την απομάκρυνση των φερτών υλικών (κορμοί κλπ). Ενώ υπάρχουν και περιοχές, όπως αυτή της παλιάς λίμνης Κάρλα, που τα νερά θα κάνουν καιρό να αποστραγγιστούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα απαιτηθούν πέντε χρόνια, όπως ορισμένοι με αντιεπιστημονικό τρόπο ανέφεραν. Ήδη αυτή τη στιγμή, με εντολή του Πρωθυπουργού, μια μεγάλη, αρκετά έμπειρη, Ολλανδική εταιρεία, με παγκόσμια εμπειρία σε πλημμυρικά φαινόμενα, εργάζεται πυρετωδώς για να συντάξει πρόγραμμα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας και την ενιαία διαχείριση των υδάτων στο Θεσσαλικό κάμπο

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέο αρχηγό ο οποίος μιλά διαρκώς για «μπλε κράτος» για αντεπίθεση για καθεστώς Μητσοτάκη. Με την πολιτική σας εμπειρία τι βλέπετε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σας ανησυχεί ο αέρας ανανέωσης που επιχειρεί να φέρει ο νέος αρχηγός;

Δυστυχώς, η νέα ηγεσία είναι μόνο αέρας. Στερείται πολιτικού περιεχομένου και θέσεων. Η ύπαρξη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης με προτάσεις κι εποικοδομητική κριτική βοηθάει και την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ταυτότητα. Αναζητεί προσανατολισμό. Αλλά αν η αναζήτηση κρατήσει πολύ χρόνο, τότε, ίσως, αντί για ταυτότητα να αναζητεί και στελέχη… Όσο για το «μπλε κράτος» Μητσοτάκη, να σας επισημάνω ότι υπάρχουν και ακριβώς αντίθετες φωνές που κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει αρκετό «μπλε». Ας αποφασίσουν. Τον λαό όμως εκείνο που τον νοιάζει είναι να επιλύονται τα προβλήματά του. Και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

foto.jpg


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ