close search results icon

Λέκκας: Μέχρι χθες ήταν από τις πιο αντισεισμικές περιοχές -Κρατάμε ισχυρή επιφύλαξη για το αν ήταν ο κύριος σεισμός

Λέκκας: Μέχρι χθες ήταν από τις πιο αντισεισμικές περιοχές -Κρατάμε ισχυρή επιφύλαξη για το αν ήταν ο κύριος σεισμός

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (29/11), αλλά ανήσυχοι εμφανίζονται και οι σεισμολόγοι.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας: «Πάντα είμαστε επιφυλακτικοί διότι δεν ξέρουμε τις διεργασίες της γης».

«Μέχρι χθες ήταν μια από τις πιο αντισεισμικές περιοχές»

«Σε όλα τα άλλα φαινόμενα μπορούμε να τα παρακολουθούμε διά γυμνού οφθαλμού, ενώ στους σεισμούς δεν έχουμε άμεση παρατήρηση και μπορούμε να βγάλουμε έμμεσα συμπεράσματα με βάση το σεισμικό ιστορικό μιας περιοχής, που στην εδώ δεν υπήρχε. Μέχρι χθες θεωρείτο μιας από τις πιο αντισεισμικές περιοχές του ελληνικού χώρου. Είχαμε τον πρωινό σεισμό, και μετά μετασεισμό των 4,3 βαθμών, μετά είχαμε 53 μετασεισμούς, ουσιαστικά όλη τη μέρα και μετά τις 10 είχαμε ένα μέγεθος που μας εξέπληξε», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Όπως επισήμανε, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμετο το να γίνει μια ακολουθία σεισμών με τον έναν μεγαλύτερο από τον άλλον: «Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, όπως το 2014 στην Κεφαλλονιά που είχαμε μια μετασεισμική ακολουθία με τρεις μεγάλες σεισμικές δονήσεις η μία μεγαλύτερη από την άλλη. Επαναλαμβάνεται αυτό σε περιοχές που γνωρίζουμε».

«Το ρήγμα που προυπήρχε, απλά δεν το γνωρίζαμε»

«Αποκαλύπτεται ένα ρήγμα που προυπήρχε, απλά δεν το γνωρίζαμε. Απλά και μόνο δεν το ξέραμε γιατί η επιφάνεια της κεντρικής Εύβοιας δεν δείχνει να έχει μεγάλες ρηξιγενείς δομές. Δεν είναι περιοχή που θα μας έβαζε σε υποψίες. Βέβαια στο θαλάσσιο χώρο υπάρχουν», πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Κρατάμε επιφύλαξη ότι είναι κύριος σεισμός»

Μάλιστα, τόνισε ότι: «Κρατάμε ισχυρή επιφύλαξη ότι είναι ο κύριος σεισμός, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή όπου υπάρχουν άγνωστοι παράμετροι. Σε κάθε περίπτωση έστω και αν δεν είναι ο κύριος σεισμός, η περιοχή δεν φαίνεται να έχε πολύ μεγάλο δυναμικό, δηλαδή να πάμε στα 6 και πάνω. Τα 5 Ρίχτερ δικαιολογούνται».

Όσον αφορά το γιατί είναι αισθητός στην Αττική, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Δυο είναι οι παράγοντες. Πρώτον τα ρήγματα έχουν κατεύθυνση προς την Αττική και εδώ μεταβιβάστηκε το μεγαλύτερο ποσό της ενέργειας. Δεύτερον η διάρκεια εξαρτάται από την απόσταση. Όσο πιο μεγάλη απόσταση τόσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει, αλλά και από τα χαλαρά εδάφη που είναι στο λεκανοπέδιο, όπως Μαραθώνα, στα Βόρεια και Νότια Προάστια, εκεί ενισχύεται η σεισμική δόνηση».

Όσον αφορά το αν υπάρχει «συναγερμός» για άλλο σεισμό τονίζει ότι: «Λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αν συμβεί κάτι να είμαστε έτοιμοι».

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες στις 22:06, είχε εστιακό βάθος 8,9 χλμ., και αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής, ενώ καταγράφηκαν ζημιές στην κοινότητα Ζαράκων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο.

Ορισμένοι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Η Πυροσβεστική, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τα 5 Ρίχτερ νότια - νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας. διευκρινίζοντας πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιπολίες ενώ κινητοποιήθηκαν και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, δήλωσε χθες στο evima.gr ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους».

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. «Υπάρχει ανησυχία, αλλά το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία», είπε χαρακτηριστικά.

 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ