close search results icon

Λιάνα Γκαϊτατζή και Τζαραμπούλες: «η δύναμη που ξεπηδάει από μέσα μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες είναι το φως μας»

Λιάνα Γκαϊτατζή και Τζαραμπούλες: «η δύναμη που ξεπηδάει από μέσα μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες είναι το φως μας»

Την παρουσίαση του πρώτου της βιβλίου πραγματοποίησε η Σκυδραία καθηγήτρια, Λιάνα Γκαϊτατζή, την περασμένη Κυριακή, το απόγευμα, στο γνωστό καφέ-μπαρ της Σκύδρας «Le Bistro». Συνάδελφοι της συγγραφέως, φίλοι και γνωστοί γέμισαν ασφυκτικά το μαγαζί για να ακούσουν και να μάθουν τι είναι οι «Τζαραμπούλες».

tzarampoyles-gaitatzi-skydra-pellanews20221211-175732.jpg
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκύδρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Μετά το πέρας των σπουδών της εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1992 ζει στη Σκύδρα και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση
Ο χαμός της μητέρας της, το Σανατόριο, η φυματίωση, οι πυγολαμπίδες και άλλα ενδιαφέροντα που θα ακούσετε στην παρουσίαση του βιβλίου, από την ίδια την κα Γκαϊτατζή θα σας δώσουν να καταλάβετε από πού προήλθε η έμπνευση της Σκυδραίας καθηγήτριας. Μια ιστορία φανταστική με πρόσωπα πραγματικά. Πληροφορίες που έγιναν ιστορία και τελικώς οι… Τζαραμπούλες!

Στην παρουσίαση του βιβλίου συνέδραμε και ο πολύπειρος καθηγητής, διδάκτορας Φιλοσοφίας και συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου κ. Παύλος Περπερίδης καθώς και ο εκδότης της εταιρείας Εντύποις κ. Γιάννης Κρανιάς.

Η πίσω σελίδα

tzarampoyles-gaitatzi-skydra-pellanewsimg-20221211-181202.jpg
(από αριστερά) Περπερίδης, Γκαϊτατζή, Κρανιάς

Τέλη της δεκαετίας του ’40. Η ηρωίδα, η Συμέλα, είναι εννιά χρονών, όταν μπαίνει στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, όπου ήδη εδώ και μερικούς μήνες νοσηλεύεται ο πατέρας της. Θα παραμείνει στο ίδρυμα δύο χρόνια, στην αρχή με τον μπαμπά της και, όταν εκείνος παίρνει εξιτήριο, μόνη, αντιμέτωπη με τις επώδυνες θεραπείες, τους φόβους, την καθημερινή επαφή με τον θάνατο. Ο κόσμος του Σανατόριου, πρωτόγνωρος και σκληρός, θα τη φέρει ωστόσο σε επαφή με την καλοσύνη και τον προσωπικό αγώνα των ανθρώπων να βγουν νικητές στο παιχνίδι της ζωής. Όταν επιστρέφει και η ίδια στο σπίτι, ο πατέρας της έχει ήδη πεθάνει.

Μετά την έξοδο της από το σανατόριο πρέπει να παλέψει με την απόρριψη και την απομόνωση, να τινάξει από πάνω της το στίγμα της φθίσης και να σταθεί πάλι στα πόδια της. Τα παιδιά την κοροϊδεύουν και οι γυναίκες του χωριού τη λυπούνται, όμως εκείνη πεισμώνει και αποφασίζει να αποκτήσει ξανά όνομα και ταυτότητα. Ο εγκλεισμός της στο Σανατόριο γίνεται ένα μυστικό που μυρίζει φούζερ κολόνια σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και η ίδια μια πυγολαμπίδα που βρίσκει φως μέσα της, για να διασχίσει τα σκοτάδια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ