close search results icon

Μ. Αντωνιάδης στο pellanews.gr: "Βαρύγδουπες δηλώσεις από τους Βουλευτές-Αδικία και εμπαιγμός από τον Υπουργό"

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας μιλά για τον "αναχρονιστικό κανονισμό" του ΕΛΓΑ, τη νέα ΚΑΠ, τις αποζημιώσεις και το deminimis. 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

«Όχι μόνο αδικεί αλλά και εμπαίζει τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βιομηχανικών ροδακίνων», αναφέρει ρητά ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης, με ευθεία επίθεση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όπως διαπιστώνεται οι αγρότες ανέμεναν αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστησαν στις δενδροκαλλιέργειες, μία ενίσχυση που ο ίδιος ο κ. Γεωργαντάς είχε υποσχεθεί.

Σε συνέντευξη του στο pellanews.gr ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που παραμένει «αναχρονιστικός» (κάτι που πολλάκις φωνάζει η έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS εδώ και χρόνια με συνεχή ρεπορτάζ και παρεμβάσεις της μέσω απόψεων και άρθρων), μίλησε για τη νέα ΚΑΠ, σημείωσε πράγματα για την οπτική των κινητοποιήσεων, ενώ μεταξύ άλλων έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία συνήθως δεν απαντώνται.

Τέλος έδωσε και τις ευχές του ως Πρόεδρος ενός πραγματικά χρήσιμου παρεμβατικά συνδικαλιστικού φορέα όπως ο Σύλλογος της Νάουσας, που όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει να δώσει πολλές «μάχες» ακόμη μπροστά της, για τα συμφέροντα των συνήθως αδικημένων παραγωγών.

~ κ. Πρόεδρε, με το καλημέρα της νέας χρονιάς, υποστηρίζετε οτι υπάρχει αδικία προς τους δενδροκαλλιεργητές, με αθέτηση των όσων είπε ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς είναι συνεπής στο να μην κάνει αυτά που υπόσχεται. Το 2022 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι κύριοι ανταγωνιστές μας, δηλαδή Ισπανία και Ιταλία, υπέστησαν μεγάλους παγετούς. Αυτό σαν γεγονός δηλαδή η ζημιά αυτών των ανταγωνιστών παραγωγών έφερνε τις δικές μας παραγωγές σε πλεονεκτική θέση.

Έλα όμως που λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Νωρίς στην αρχή παραγωγικής χρονιάς ήρθε η πρώτη περίοδος βροχοπτώσεων και μετά σχεδόν όλο το καλοκαίρι συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των καρπών στο χωράφι και μετά την συνέχιση της καταστροφής στα ψυγεία.

Απ' τη μια στιγμή στην άλλη ενώ τα προϊόντα ήταν ζητημένα, έμειναν στα αζήτητα. Μετά τις πολλές αντιδράσεις των αγροτών και αφού επισκέφθηκαν τα χωράφια μας βουλευτές, κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις, περί δίκαιων αποζημιώσεων που όμως δεν καλύπτονταν από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ήρθε ο κ. Γεωργαντάς να δηλώσει ότι οι ζημιές θα καλυφθούν από τη διαδικασία του de minimis. Έκτοτε μετά από δύο ημερομηνίες που δήλωσε ότι θα καθορίσει το ύψος του de minimis, που δεν έγινε ποτέ, φτάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου και με τον παραγωγικό κόσμο να έχει περάσει μαύρα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και να συνεχίσει να είναι στο περίμενε. Οπότε απαντώντας στο ερώτημα σας, όχι μόνο αδικεί αλλά και εμπαίζει τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βιομηχανικών ροδακίνων.

~ Βλέπουμε συχνά πυκνά να επικαλείται η κυβερνητική πλευρά κάποια πράγματα, όπως οτι υπήρχε μεγάλη συνέπεια στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ειδικά σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλάμε για δύο διαφορετικές περιόδους. Στην πρώτη ( ΣΥΡΙΖΑ) ο ΕΛΓΑ αλλά και η χώρα ήταν κάτω απ' την εποπτεία των δανειστών και όπως καταλαβαίνετε ήταν σχεδόν αδύνατο να είχε ο οργανισμός αυτόνομη διαχείριση. Φυσικά και έγιναν λάθη όσον αφορά στην αλλαγή του κανονισμού. Πάντα όλοι εμείς οι συνδικαλιστές φωνάζαμε για τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Δεν έγινε κάτι τότε και φυσικά δεν γίνεται κάτι τώρα.

Τώρα, που η χώρα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει με δική της πολιτική, χωρίς εποπτεία.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός που αποζημιώνει τους παραγωγούς μέλη του από τις δικές τους εισφορές. Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να συμμετέχει στο ταμείο του ΕΛΓΑ με το 20% του προϋπολογισμού του. Ποσό που πρέπει να καλύπτει τους μισθούς των υπαλλήλων και τα ενοίκια των καταστημάτων, καθώς επίσης και τα λειτουργικά, όπως έξοδα μετακίνησης κ.α. Αυτό από το 2011 και μετά δεν έγινε ποτέ λόγω μνημονίων. Άρα όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκε με ίδια κεφάλαια (εισφορές).

Με την Μήδεια στην Θεσσαλία και τον μεγάλο παγετό του 2021 η παρούσα κυβέρνηση εκταμίευσε κάποια ποσά από αυτά που όφειλε στον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις ζημιές. Το 2021 ο ΕΛΓΑ κάλυψε τις ζημιές σχετικά γρήγορα. Και ερχόμαστε στο 2023 μήνα Ιανουάριο και δεν έχει αποζημιωθεί σχεδόν τίποτα από τις ζημιές του 2022. Ιανουάριος του 2023 και δεν έγινε τίποτα για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και ενώ η κυβέρνηση τελειώνει την θητεία της σε λίγους μήνες.

Πότε επιτέλους θα αντιμετωπιστεί αυτή η περήφανη κοινωνική ομάδα, που λέγεται αγρότες, όπως της αρμόζει; Πότε θα καλλιεργούμε και θα καλύπτονται όλοι οι κίνδυνοι της παραγωγής; Πότε επιτέλους θα καταλάβει η εκάστοτε κυβέρνηση ότι είμαστε αυτοί που φροντίζουμε για την διατροφική επάρκεια της χώρας;

screenshot-2-VrVup.png

~ Κοντά σ' αυτά τα ζητήματα, καθοριστική για τις δενδροκαλλιέργειες, όπως σε όλες τις παραγωγές, είναι η νέα ΚΑΠ. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ που μέχρι το 2026 πρέπει να πραγματοποιηθεί η οριστική σύγκλιση, η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Η άποψη μου είναι πως πρέπει η ΚΑΠ να προσανατολιστεί πρώτα απ' όλα στην παραγωγή. Πρέπει να επιδοτεί την παραγωγή και όχι την κάθετη στρεμματική επιδότηση. Με τον τρόπο αυτό κεφάλαια θα διοχετευτούν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Πρέπει να επιδοτεί δράσεις που θα αφορούν την "πράσινη" διαδικασία παραγωγής, που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Πρέπει ποσά από την ΚΑΠ χρησιμοποιηθούν για ασφάλιση της διαδικασίας παραγωγής (χρηματοδότηση ΕΛΓΑ). Πρέπει με λίγα λόγια όλα τα ποσά της ΚΑΠ να έχουν σαν σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος.

~ Τι χρονοδιάγραμμα έχετε κατά νου; Υπάρχει στην ατζέντα σας κινητοποίηση σε περίπτωση μη πεπραγμένων για το deminimis;

Είναι μεγάλη η κουβέντα για τους τρόπους αντίδρασης. Όπως έχω πει πολλές φορές, είμαι και είμαστε κατά του κλεισίματος των δρόμων με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας. Πάντα με διάλογο πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, αρκεί να υπάρχει βούληση.

Υπάρχει βούληση για λύση των προβλημάτων από την μεριά του υπουργείου; ΟΧΙ με κεφαλαία γράμματα είναι η απάντηση. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που κυβερνά αυτή η κυβέρνηση δεν καλέστηκαν ποτέ συνδικαλιστικά όργανα να συζητηθούν προβλήματα που αφορούν τους αγρότες της Ημαθίας αλλά και της Πέλλας νομίζω.

Τώρα, όσον αφορά το de minimis, πρέπει να δοθεί σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημίες από τις άκαιρες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Τις αντιδράσεις θα τις αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που είναι το κυρίαρχο όργανο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίδρασης.

Το κλείσιμο των δρόμων είναι νερό στο μύλο των κυβερνώντων (κοινωνικός αυτοματισμός). Ακούγεται και γράφεται τις τελευταίες ημέρες ότι σκέφτεται ο κ. Γεωργαντάς να αφαιρέσει τα 72,4€ που πήραν οι παραγωγοί που είναι μέλη ομάδων παραγωγών και εκτελούν επιχειρησιακό με περιβαλλοντικές δράσεις από το de minimis των βροχοπτώσεων. Αυτό θα είναι ένα τραγικό λάθος που θα τον φέρει απέναντι σε μεγάλες αντιδράσεις.

Αν έχει σκοπό να δώσει τα 72,4€ και στους υπόλοιπους παραγωγούς εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα αντιδράσει. Το de minimis αφορά ποικιλίες που έπαθαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Τα 72,4€ δόθηκαν από το ταμείο κρίσεων της ΕΕ για τον πόλεμο της Ουκρανίας και αφορούσαν όλα τα προϊόντα που καλλιεργούσαν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Το de minimis αφορά τα ροδάκινα, νεκταρίνια και βιομηχανικά ροδάκινα, για ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Το ένα ποσό δόθηκε απ' το Υπουργείο Οικονομικών και το δεύτερο θα δοθεί από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να μην λειτουργούν κάποιοι με τη λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Όσον αφορά το νέο έτος, εύχομαι το 2023 να είναι μια καλή παραγωγική χρονιά, χωρίς ζημιές και καλή εμπορία με τις καλύτερες τιμές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ