«Μάχη» Γκιούρου – Τσεπκεντζή για την καθαριότητα: «Ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια μετά τις 18 Ιανουαρίου;»
Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας για τη νέα εργολαβία καθαριότητας – Ο Φίλιππος Γκιούρος έθεσε θέμα πολιτικής ευθύνης και ο Δήμαρχος Γιάννης Τσεπκεντζής απάντησε για την καθυστέρηση και τη διαγωνιστική διαδικασία
Σε ένα από τα πιο έντονα σημεία της 18ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας εξελίχθηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον δημοτικό σύμβουλο της «Συνεργασίας Ευθύνης» Φίλιππο Γκιούρο και τον Δήμαρχο Έδεσσας Γιάννη Τσεπκεντζή, με επίκεντρο τη νέα σύμβαση για την καθαριότητα.
Ο Φίλιππος Γκιούρος άνοιξε ουσιαστικά τη συζήτηση θέτοντας ευθέως το ζήτημα της καθυστέρησης του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι το θέμα είχε απασχολήσει και την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν ήδη υπήρχε προβληματισμός για τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Γκιούρος: «Ποιος θα αναλάβει το κόστος της πολιτικής ευθύνης;»
Ο δημοτικός σύμβουλος επισήμανε ότι σχεδόν έναν μήνα μετά το θέμα δεν είχε ακόμη έρθει προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή και υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει καθυστέρηση στη διαγωνιστική διαδικασία.
Η παρέμβασή του έγινε ακόμη πιο αιχμηρή όταν επανέφερε όσα είχαν ειπωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση για την πολιτική ευθύνη μιας πιθανής καθυστέρησης.
Ο Φίλιππος Γκιούρος ζήτησε από τον Δήμαρχο να ξεκαθαρίσει ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος εάν ο Δήμος δεν προλάβει να ολοκληρώσει εγκαίρως τον διαγωνισμό, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης:
«Μετά τις 18 Ιανουαρίου ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια;»
Παράλληλα, ζήτησε να πληροφορηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή στην περίπτωση που η διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Τσεπκεντζής: «Αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα φύγει η πρόσκληση»
Ο Γιάννης Τσεπκεντζής απάντησε ότι η διαδικασία προχωρά και πως η πρόσκληση για τη Δημοτική Επιτροπή αναμενόταν να αποσταλεί άμεσα, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι της διακήρυξης.
Ο Δήμαρχος απέδωσε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε στις διαδικασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στα πρωτογενή αιτήματα και στην προετοιμασία της διακήρυξης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αύριο λογικά ή το αργότερο μεθαύριο θα έρθει η πρόσκληση για τους όρους της διακήρυξης».
Νέα παρέμβαση Γκιούρου: «Ποια ήταν η εκκρεμότητα που καθυστέρησε έναν μήνα;»
Η απάντηση του Δημάρχου δεν έκλεισε τη συζήτηση.
Ο Φίλιππος Γκιούρος επανήλθε αμέσως ζητώντας να μάθει ποια ακριβώς ήταν η εκκρεμότητα που προκάλεσε την καθυστέρηση περίπου ενός μήνα, με τον Γιάννη Τσεπκεντζή να επιμένει ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ο Δήμαρχος έδωσε παράλληλα και πολιτική διάσταση στην απάντησή του, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή ήθελε να εξετάσει πολύ προσεκτικά τη συγκεκριμένη σύμβαση και τους όρους της, ώστε να καλυφθούν πιθανές περιπτώσεις ενεργειών που, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να άπτονται επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μάλιστα, προανήγγειλε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να αναφερθεί εκ νέου στο θέμα, δηλώνοντας πως θα ανακοινώσει και άλλα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση στις υπηρεσίες καθαριότητας και με τον σημερινό εργολάβο.
Η καθαριότητα εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό μέτωπο
Η αντιπαράθεση Γκιούρου – Τσεπκεντζή κατέδειξε ότι η καθαριότητα και η νέα εργολαβία αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στον Δήμο Έδεσσας το επόμενο διάστημα.
Από τη μία πλευρά, η «Συνεργασία Ευθύνης» πιέζει τη Δημοτική Αρχή για σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το τι θα συμβεί εάν ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως. Από την άλλη, ο Γιάννης Τσεπκεντζής υποστηρίζει ότι η διαδικασία προχωρά και ότι απαιτήθηκε προσεκτική επεξεργασία της νέας σύμβασης.
Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, που έθεσε ο Φίλιππος Γκιούρος παραμένει πολιτικά στο τραπέζι: θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία και τι θα γίνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες
15 Σεπτεμβρίου 2026 -
Τα ζώδια την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου
15 Σεπτεμβρίου 2026 -
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
15 Σεπτεμβρίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ