close search results icon

Μάκης Αντωνιάδης: "Με deminimis ψίχουλα δεν μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε"

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας μιλά στην έντυπη Πέλλαnews. 

Ζημίες στην παραγωγή, που κατά τόπους είναι εκτεταμένες, προκάλεσαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες πολλές περιοχές του Νομού Πέλλας, με την έκταση να έχει «απλώσει» σε όλη την περιφέρεια.

Περιοχές των Γιαννιτσών μέχρι της Σκύδρας και από εκεί έως την Έδεσσα και την Αλμωπία.

Τα ίδια φαινόμενα όμως είδαν και οι αγρότες της Ημαθίας, που η δενδροκαλλιέργεια βρίθει. 

Όπως σχολίασε στην Πελλαnews ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης «στο ίδιο έργο θεατές, χαλάζια, ακαρπίες, ανοιξιάτικοι παγετοί, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε. Το χαλάζι και ο παγετός αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ενώ σε αντίθεση η ακαρπία που πλήττει πολλά από τα προϊόντα που καλλιεργούμε δεν εμπίπτει στον κανονισμό».

Ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε πως «κάθε κυβέρνηση που περνάει από αυτό τον τόπο υπόσχεται στους αγρότες ότι θα αλλάξει αυτόν τον αναχρονιστικό κανονισμό. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν έγινε τίποτα, παρόλες τις υποσχέσεις που είχαν δώσει οι πολιτικοί στην αρχή της τετραετίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο απελθών υπουργός αγροτικής ανάπτυξης εξάντλησε μέσα σε μία χρονιά όλο το ποσό του deminimis πού είχε δυνατότητα η χώρα μας να δώσει σε μία τριετία.

Αυτό λέγεται σωστή διαχείριση των πόρων που έχουμε».

Τόνισε στην Πέλλαnews ότι «όσο υπάρχει αυτός ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που αποκλείει ζημιές στη ζωική και φυτική παραγωγή από αποζημιώσεις που κανονικά έπρεπε να είναι στις υποχρεώσεις που έχει ο οργανισμός θα είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα. Έχουμε φτάσει στα όρια μας».

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής υπογράμμισε ότι «με deminimis ψίχουλα δεν μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε. Πρέπει οι παραγωγές μας να είναι ασφαλισμένες για κάθε αίτιο ζημιάς, για αυτό εξάλλου πληρώνουμε τις εισφορές μας στον οργανισμό ο οποίος χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από μας».

*(από την έντυπη Πέλλαnews που κυκλοφορεί, φύλλο 1026, 3/5/2023)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ