close search results icon

«Μακράν η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από την πατρίδα μας από τη μεταπολίτευση τουλάχιστον και μετά»

Το μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας Κώστας Μπαλτζής μιλά στην ΠΕΛΛΑNEWS για όλα. 

«Για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι οι φωνές των πολιτών με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή», σημείωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε το μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πέλλα Κώστας Μπαλτζής, στην Πέλλαnews. Ο κ. Μπαλτζής μιλά για το συνέδριο του κόμματος, τη νέα Γραμματέα Τ. Σβίγκου, τις δημοσκοπήσεις και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Φυσικά, ως εκπαιδευτικός και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει και για τον νόμο Κεραμέως, «ένας νόμος ταφόπλακα για το δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, καθώς και η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Μακράν η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από την πατρίδα μας από τη μεταπολίτευση τουλάχιστον και μετά», τόνισε ο κ. Μπαλτζής.

~ Ποια τα συμπεράσματα που εξάγονται από το συνέδριο του κόμματος; Μεγάλη η συμμετοχή, όπως και στις εκλογικές διαδικασίες όπως είδαμε.

Αρχικά, ευχαριστώ για την πρόσκληση κ. Παπαδόπουλε. Αναντίρρητα, η αυξημένη συμμετοχή των μελών μας στο Συνέδριο αλλά κυρίως στις εσωκομματικές μας εκλογές ήταν σημείο ορόσημο για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα πάνω από 110.000 νέα μέλη που ήρθαν και ψήφισαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες ακόμα και των πλέον αισιόδοξων εξ ημών, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των λαϊκών μαζών προς το Κόμμα και θέτοντας τα θεμέλια για μία ουσιαστική αντιστοίχιση με την πλατιά εκλογική του βάση. Και πώς να μην ισχύει αυτό όταν από περί τα 30.000 μέλη το ’19, σήμερα αριθμούμε 172.000. Πέρα όμως από αυτό, το Συνέδριο κατέστησε σαφή την απαρχή της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα Κόμμα πρότυπο, γνήσιο εκφραστή της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, απαγκιστρωμένο από περιχαρακώσεις και ιδεοληπτικές στρεβλώσεις του παρελθόντος, ένα Κόμμα των μελών που παντρεύει το ιδεατό με το ρεαλιστικό και το βολονταρισμό με τον πραγματισμό, ένα Κόμμα που κατανοεί τη δυναμική των υπαρχόντων οικονομικών, κοινωνικοπολιτικών και γεωπολιτικών συσχετισμών, που αντιλαμβάνεται το ρόλο, τις ευθύνες και την αποστολή του ως κόμμα εξουσίας. Και αυτά εντός ενός πλέγματος ενότητας και σεβασμού στο αξιακό σύστημα, τα ήθη και τις αρχές της Αριστεράς.

~ Μία νέα, στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου. Είναι ένα είδος μηνύματος; Πώς είδατε τούτη την επιλογή;

  • Θα ήταν ουσιώδες να μη σταθούμε μόνο στη νέα Γραμματέα αλλά να δούμε και τη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου, επιλογές με σαφή τα χαρακτηριστικά της ανανέωσης, της διεύρυνσης και της ανάδειξης της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως αυτά κατατέθηκαν, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο Συνέδριό μας. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση του Γραμματέα σηματοδοτεί την αρχή υλοποίησής τους. Ταυτόχρονα όμως, η επιλογή της σ. Σβίγκου συνιστά δείγμα ενότητας, δύναται όμως να εκληφθεί και ως ένα σαφές μήνυμα της πρόθεσης του Αλ. Τσίπρα για κατάργηση των εσωκομματικών τάσεων, τουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά που έως τώρα είχαν. Προσωπικά, την επιλογή Σβίγκου θα τη χαρακτήριζα ως μία «γενναία» πράξη του Προέδρου η οποία βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τις νέες αρχές που διέπουν το Κόμμα και τη λειτουργία του, αναφορικά δε με την ίδια και λαμβάνοντας υπόψη το μέχρι τώρα έργο και συνολική της προσφορά, εκτιμώ πως διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να προσδώσουν στο Κόμμα ένα νέο χαρακτήρα και δυναμική. Όλοι όμως κρινόμαστε από τις πράξεις μας, αισιοδοξώ πως σύντομα θα φανούν τα πρώτα θετικά δείγματα των ενεργειών της.

~ Βλέπουμε δημοσκοπήσεις. Βλέπουμε «καταλληλότητες». Βλέπουμε θετικές κριτικές από τα ΜΜΕ. Εσείς, πώς βλέπετε την κυβέρνηση της ΝΔ;

  • Ο όποιος σκεπτικισμός μου απέναντι στις δημοσκοπήσεις σχετίζεται με το βαθμό αξιοπιστίας τους, που είτε εξαιτίας παρέμβασης εξωγενών παραγόντων στοχευμένα αποσκοπούν στη διαμόρφωση προκαθορισμένου «κλίματος», είτε λόγω περιορισμένης επιστημονικής επάρκειας – η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος και η μεθοδολογία εφαρμογής τους είναι, πέρα του συνυπολογισμού του στατιστικού σφάλματος, καθοριστικοί παράγοντες για την αξιοπιστία τους – οδηγούν σε λανθασμένες προβλέψεις. Ενδεικτικά, ας ανατρέξουμε στο δημοψήφισμα του ’15 και τη μέχρι τέλους «ισοπαλία» μεταξύ «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ», ας ανακαλέσουμε τη «διψήφια» διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του ’19 με τα ποσοστά του δεύτερου να εκτιμώνται κάτω του 30%, ας αναλογιστούμε ποιος ήταν το φαβορί για τη θέση του προέδρου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις μιλούν για προβάδισμα ΝΔ και άνοδο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρόμοιες πλέκουν εγκώμια «καταλληλότητας» πρωθυπουργού και κυβερνητικών επιλογών. Για δε τα ΜΜΕ θα επισημάνω ότι ως κυβέρνηση είχαμε ψηφίσει το αυτονόητο, την καταβολή αντιτίμου για τις τηλεοπτικές άδειες και τη χρήση του δημόσιου αγαθού του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Πως λειτούργησε η ΝΔ; Όχι μόνο αγνόησε επιδεικτικά τις οικονομικές υποχρεώσεις των καναλιών, τουναντίον, με το πρόσχημα της πανδημίας προχώρησε σε γενναία επιχορήγησή τους. Τι κριτικές επομένως να αναμένουμε από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ; Για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι οι φωνές των πολιτών με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Η πραγματική κριτική περί «καταλληλοτήτων» πηγάζει από την ανάγνωση της απόγνωσης και οργής τους για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τη φτωχοποίηση επαγγελματικών κλάδων, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, την επικινδυνότητα στην εξωτερική πολιτική, την ανικανότητα διαχείρισης ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων, τη διόγκωση της διαφθοράς, το έλλειμμα δημοκρατίας, την παρακμή των θεσμών, την αυταρχικότητα και αστυνομοκρατία, την αποδοχή έως και υιοθέτηση ρατσιστικών και ομοφοβικών συμπεριφορών. Και στο ερώτημα του πώς βλέπω την κυβέρνηση, θα δώσω μία σύντομη απάντηση, τη βλέπω ως μακράν τη χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από την πατρίδα μας από τη μεταπολίτευση τουλάχιστον και μετά.
pavlos-interview-mpaltzhs-981-foto.png

~ Η Παιδεία... εάλω, λένε πολλοί συνάδελφοι σας, τολμώ να πω ακόμη και από τον χώρο της ΝΔ. Γιατί; Τι εκτιμάται ότι έχει συμβεί;
  • Δίχως να παραβλέπω τη σωρεία προβλημάτων στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, λόγω όμως της χρονικής συγκυρίας θα επικεντρωθώ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Η Παιδεία... εάλω», «η Δημόσια Παιδεία… εάλω» θα τόνιζα. Το τι έχει συμβεί είναι πασιφανές. Η ΝΔ εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμά της και αφού το Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ – αν και εντέχνως έχει υπερπηδήσει σε κάποιο βαθμό το συγκεκριμένο εμπόδιο με σχετικές τις ρυθμίσεις για τα Κολλέγια και τους αποφοίτους τους – στοχεύει στη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην ακύρωση κάθε έννοιας εσωτερικής Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια, στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου και στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος αστυνομοκρατίας. Κορύφωση αυτών αποτελούν ο ν. Κεραμέως, ένας νόμος ταφόπλακα για το δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, καθώς και η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Και ναι, οι αντιδράσεις έρχονται και μέσα από τη ΝΔ. Στην προ ημερών Σύνοδο των Πρυτάνεων, 12 εκ των 19 πρυτάνεων εξέφρασαν σημαντικές αντιρρήσεις σε σειρά προβλέψεων του νομοσχεδίου. Στο ΑΠΘ – παρόμοιες κινήσεις γίνονται ή προγραμματίζονται και σε άλλα ΑΕΙ – οι Σύλλογοι των Διδασκόντων, του Τεχνικού και του Διοικητικού Προσωπικού, και των φοιτητών κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συντονίσουν τις δράσεις τους απέναντι στην επερχόμενη λαίλαπα. Ακόμη και οι προτάσεις του Τμήματος Παιδείας της ΝΔ διαφοροποιούνται με σειρά κυβερνητικών προτάσεων. Είναι θλιβερό πως αν και προειδοποιούσαμε για το τι θα ακολουθούσε με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, δεν εισακουστήκαμε. Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά, η αντίδραση του συνόλου της Πανεπιστημιακής Κοινότητας κορυφώνεται, η επιλογή της κυβέρνησης να περάσει τα συγκεκριμένα μέτρα εν μέσω καλοκαιριού και θερινών διακοπών δε θα περιορίσει το κύμα αντίδρασης. Δεσμευόμαστε δε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση απόσυρση όλων των συγκεκριμένων μέτρων, θέτοντας παράλληλα ως κύρια προτεραιότητά μας ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

~ Είχατε και μια συνδικαλιστική επιτυχία στον κλάδο σας, πρόσφατα. Πείτε μας και γι' αυτό το «μέτωπο» που είχατε να αντιμετωπίσετε.

  • Κατά την εικοσαετή αδιάλειπτη συμμετοχή μου στο Συνδικαλιστικό Κίνημα έχω βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά μέτωπα, οι εκάστοτε αναμετρήσεις για την εκλογή μου σε Όργανα σπάνια όμως με προβλημάτισαν. Έτσι και τώρα, η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστικότητα και η συνολική μου προσφορά αξιολογήθηκαν θετικά από τις συναδέλφισσες και συναδέλφους μου τιμώντας με την ψήφο τους το άτομό μου με την επανεκλογή μου στο Δ.Σ. του Συνδικαλιστικού μας Οργάνου στο ΑΠΘ αλλά και ως σύνεδρου στο Πανελλήνιο Συνέδριο του Β/θμιου Οργάνου μας. Προσωπικά, αλλού εντοπίζω τα σκληρά «μέτωπα». Οι ισχνές οικονομικές απολαβές, η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και η απουσία δυνατοτήτων εξέλιξης συγκαταλέγονται στα μείζονα προβλήματα του κλάδου μας για τα οποία απαιτείται συνεχής αγώνας. Επιπρόσθετα, η υποβάθμισή μας από επιλογές της παρούσας κυβέρνησης είναι αξιοσημείωτη, το έλλειμμα δημοκρατίας αισθητό, οι απειλές κατά του κλάδου από το ν. Κεραμέως ορατές. Αυτά είναι τα πραγματικά «μέτωπα». Και, σε προσωπικό επίπεδο, οι «αντιπάθειες» που ενίοτε δημιουργούνται προς το πρόσωπό μου λόγω της συνδικαλιστικής μου δράσης, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία αλλά και καθημερινότητα. Πολυμέτωπος ο αγώνας, ο σκοπός όμως αξίζει την προσπάθεια και τις όποιες προσωπικές θυσίες.

~ Βλέπετε εκλογές σύντομα; Σε τι κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα σενάρια για εκλογές, τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη ή την άνοιξη. Πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν; Ελάχιστα ενδιαφέρει τη ΝΔ η όξυνση των προβλημάτων του κόσμου, οι κραυγές απόγνωσης και διαμαρτυρίας των πολιτών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διατήρηση πάση θυσία της εξουσίας και η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του δημοσίου χρήματος. Ποντάρουν στο θετικό κλίμα που θα δημιουργηθεί από τον τουρισμό και τον περιορισμό της πανδημίας, ταυτόχρονα τους προβληματίζουν τυχόν γεωπολιτικές αναταράξεις όπως και το τι μέλλει γενέσθαι στο δύσκολο, από οικονομικής και όχι μόνο πλευράς, επερχόμενο χειμώνα. Υπό αυτό το πρίσμα, και αν δε ζήσουμε κάποιο εφιαλτικό, από άποψη φυσικών καταστροφών, καλοκαίρι αντίστοιχο του περσινού, βλέπω ως πλέον πιθανό το πρώτο σενάριο. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικού βαθμού εκλογική ετοιμότητα. Ο προσυνεδριακός διάλογος, το ίδιο το Συνέδριο καθώς και οι εσωκομματικές μας εκλογές συνηγόρησαν υπέρ αυτού, ενεργοποιώντας σημαντικά τον κομματικό μηχανισμό αλλά και κάθε στέλεχος και μέλος χωριστά, μετά από μία περίοδο σχετικής αδράνειας λόγω της πανδημίας. Αυτό όμως που μας έχει κινητοποιήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η κραυγή αγωνίας του ελληνικού λαού, οι φωνές των συνανθρώπων μας που καθημερινά εκφράζουν την αναγκαιότητα να αλλάξει αυτό που βιώνουν. Η αλλαγής πλεύσης για τη χώρα μας είναι επιτακτική, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε ενώπιων των ευθυνών μας και νιώθοντας πανέτοιμοι απαιτούμε την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Πανέτοιμοι για εκλογές, πανέτοιμοι για να αναλάβουμε το βαρύ φορτίο της διακυβέρνησης της χώρας. Και το συντομότερο που αυτό συμβεί, το καλύτερο για το παρόν και μέλλον του ελληνικού λαού!

*από την έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ