close search results icon

Μαξίμου για την υπόθεση υποκλοπών: Απλετο φως και όχι μικροκομματικά παιχνίδια

Μαξίμου για την υπόθεση υποκλοπών: Απλετο φως και όχι μικροκομματικά παιχνίδια

Αποφασισμένη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς όμως η χώρα να διολισθήσει σε συνθήκες αστάθειας, είναι η κυβέρνηση, επιμένοντας στη λήψη θεσμικών μέτρων για τη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Ταυτόχρονα, θα απαντά σε όλες τις επιθέσεις που εξαπολύει η αντιπολίτευση, καθώς κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, άφησε αιχμές για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, αναφερόμενη στη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια προϊούσα πολιτική ταύτιση και ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι θέλει στην πραγματικότητα να φανεί».

«Όχι συζήτηση με όρους καφενείου»

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος της, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η ΕΥΠ και πως «η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται με όρους καφενείου και πολιτικής εκμετάλλευσης».

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως «η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή» και δεν πρόκειται να γίνει μέρος του μικροκομματικού παιχνιδιού που στήνει η αντιπολίτευση με καθημερινές δηλώσεις και ανακοινώσεις, για να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το θέμα.

Κορυφαία στελέχη διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, ενώ η κυβέρνηση κινήθηκε απολύτως θεσμικά και επεδίωξε διά του υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αρνήθηκε.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα μείνει καμία σκιά στο θέμα κι αυτό θα αποδειχθεί μόλις ανοίξει η Βουλή, στις 22 Αυγούστου. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι πως πρώτα θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ύστερα θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Σχολιάζοντας την υπόθεση με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι η αίσθηση που έχει, μετά και την προχθεσινή ανακοίνωση του κ. Ανδρουλάκη, είναι ότι στην ουσία αυτό που επιθυμεί δεν είναι να μάθει γιατί είχε διαταχθεί η παρακολούθησή του, αλλά να αξιοποιήσει πολιτικά το όλο ζήτημα, και για το λόγο αυτό, παρ’ ότι έχει κληθεί επισήμως να ενημερωθεί, αρνείται. «Η ενημέρωση αυτή δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να γίνει δημόσια», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης, καθώς τίθενται και θέματα απορρήτου. Τόνισε ακόμη πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νόμιμη και έγιναν όλα τα προβλεπόμενα, μετά το αίτημα της ΕΥΠ για επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επίσης αναφέρθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι επαναφέρει δικλίδες ασφαλείας στο θέμα των παρακολουθήσεων. Ο κ. Βορίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το όλο ζήτημα που προέκυψε δεν είναι ήσσονος σημασίας, άλλωστε για το λόγο αυτό υπήρξαν και δύο παραιτήσεις, και ότι προφανώς έγιναν λάθος χειρισμοί.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Σεπτέμβριο αναλαμβάνει ο Μπρατάκος

Με ένα μήνα καθυστέρηση, για τυπικούς λόγους, θα αναλάβει τελικά τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για την αναπλήρωση της θέσης του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, από τις 10 Αυγούστου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου καθήκοντα αναλαμβάνει ο Στέλιος Κουτνατζής, παρά το γεγονός ότι προ ημερών είχε ανακοινωθεί ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος και παραιτήθηκε από την προεδρία του ΕΒΕΑ. Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, ο κ. Κουτνατζής δεν θα λαμβάνει κάποια πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση, ενώ θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσωρινή ανάληψη καθηκόντων γενικού γραμματέα πρωθυπουργού από τον κ. Κουτνατζή είναι μια κίνηση που γίνεται για τυπικούς λόγους, μέχρι να οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του κ. Μπρατάκου από το ΕΒΕΑ, καθώς η θέση δεν δύναται να παραμείνει κενή.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν ήταν ασφαλή τα τηλέφωνα του κ. Μητσοτάκη, όπως και του ΚΚΕ το 2017»

Τρεισήμισι ώρες διήρκεσε η κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Αν και η έρευνα που έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Ντογιάκος αφορά το σκέλος της διαρροής απόρρητων στοιχείων -για την κύρια υπόθεση διεξάγεται ξεχωριστή έρευνα-, ο δημοσιογράφος εισέφερε αυτά που προκύπτουν από την πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα και μετέφερε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά στο εύρος και το χρονικό βάθος των παρακολουθήσεων. Ερωτώμενος σχετικά με την επίμαχη ανάρτηση ότι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν ήταν ασφαλή τα τηλέφωνά του, όπως και του ΚΚΕ το 2017.

«Του είπα (σ.σ.: στον εισαγγελέα) ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα, τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα, και ότι αν θέλουμε να μάθουμε τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε τον Μάρτιο του 2021, που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους».

Χωρίς νέα στοιχεία

Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, δεν κατατέθηκαν νέα στοιχεία στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος παράπεμψε σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους αν παρακολουθείτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Τ. Τέλλογλου απάντησε πως «υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μια τεράστια διαρροή στο WikiLeaks της ιταλικής εταιρίας στην οποία ήταν όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Αρα, μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μια καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα».

«Προσπάθησαν να αγοράσουν λογισμικά»

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι ελληνικές υπηρεσίες προσπάθησαν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά, από το 2013, ωστόσο τελικά δεν έγινε για λόγους που δεν γνωρίζει.

«Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη».

Όπως είπε, «οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα, το Πήγασος, το οποίο “κάηκε” όμως το 2018. Και το Πήγασος, όπως λέει το Eυρωκοινοβούλιο, προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις, όπως, για παράδειγμα, αφήνει τα logs επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η Aρχή και να ζητήσει τα logs, ενώ το Predator δεν έχει κάτι τέτοιο. (….) Δεν ξέρω αν το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Τάσου Τέλλογλου χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά οι δύο μέθοδοι. «Στον Ανδρουλάκη, όταν δεν πάτησε το link, υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη, που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθησή του. Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιριών. Είναι γνωστό για την εταιρία Intellexa ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους».

Ανακοίνωση Ν.Δ.

«Ο κ. Τέλλογλου σήμερα (χθες) επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο κατέθεσε», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: «Απαντήσεις στην Επιτροπή Θεσμών»

«Να έρθει ξανά η υπόθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς τα ερωτήματα δεν απαντώνται στο αφτί ή σε κλειστούς διαδρόμους και γραφεία» ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Μάντζος. Μία μέρα μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν δέχεται ενημέρωση «στο αφτί», καθώς δεν εμπιστεύεται, όπως είπε, την κυβέρνηση, στελέχη του κόμματος απέκρουσαν την ερμηνεία ότι ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς κάνουμε μία θεσμική, πολύ προσεκτική και με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και σοβαρότητα προσπάθεια να καταδείξουμε τη γύμνια της κυβέρνησης, την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητά της για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Δεν επιτρέπεται ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση να “εργαλειοποιούν” την υπόθεση αυτή για να εξάγουν παραπολιτικά συμπεράσματα για μικροκομματικό όφελος. Ούτε πρόκειται να μεταφέρουν τη σημασία από το βασικό διακύβευμα, την απόπειρα παγίδευσης και την παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος (ΣΚΑΪ).

ΣΥΡΙΖΑ: Μηδενισμός κάθε προσπάθειας

Με ευθείς επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον αντιπολιτευτικό του λόγο, προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου είναι οι βουλευτές να επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μηδενίζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ΕΥΠ.

Σε έντονους τόνους κινήθηκε και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. «Οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή Μητσοτάκη, με εντολή του πρωθυπουργού φτιάχτηκε αυτό το καθεστώς», δήλωσε στον ρ/σ «Αθήνα 9,84». Είπε ακόμη ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φτιάχνεται ένα καθεστώς, εντός του οποίου πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί, κάτι που είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της εθνικοφροσύνης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε χθες την αποπομπή του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος, όπως ανέφερε, «σε ένα κρεσέντο μισαλλοδοξίας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δικαιολογούνται οι παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών για λόγους εθνικής ασφάλειας».

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ