close search results icon

«Μανδύας» για τους βομβιστές τα AirBnB

Εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας. 

Τον κίνδυνο μετατροπής διαμερισμάτων AirBnB σε παράνομα και αυτοσχέδια παρασκευαστήρια βομβιστικών μηχανισμών κρούει μέσω του ThessToday.gr ο πρόεδρος του κλάδου, Ανδρέας Χίου. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την έκδηλη ανησυχία του για τα κενά ασφαλείας, καθώς και για την απουσία ουσιαστικού ελέγχου, που οδηγούν στη δημιουργία εργαστηρίων-θανάτου και, μάλιστα, με τη… μορφή ενοικίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος εξερράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, φανέρωσε μια αλυσίδα κινήσεων, με αφετηρία ένα διαμέρισμα που είχε μισθωθεί μέσω της πλατφόρμας AirBnB, επί της οδού Ολύμπου Διαμαντή.
Το συγκεκριμένο διαμέρισμα μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και από εκεί φαίνεται πως το θύμα, μια γυναίκα ηλικίας 39 ετών παρέλαβε τη βόμβα και στη συνέχεια την τοποθέτησε επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης του AirBnB αναπόφευκτα μπήκε στο κάδρο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς το διαμέρισμά του μπορεί φαινομενικά να χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του, ωστόσο αποτελεί «κλειδί» στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας που ψάχνει την άκρη του νήματος της βομβιστικής επίθεσης.

Ο Ανδρέας Χίου εξηγεί στο ThessToday.gr ότι οι ιδιοκτήτες των AirBnB δεν μπορούν να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαμερισμάτων, ενώ παρά την ύπαρξη στοιχείων ταυτότητας και εγγραφών στην πλατφόρμα, κάνει λόγο για «τυφλά σημεία» στη διαδικασία ενοικίασης. «Αν και η πλατφόρμα παρέχει το όνομα που έχει δηλωθεί, αυτό μπορεί να διαφέρει από το πραγματικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι. Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την κράτηση με τα στοιχεία που μας δίνει ο πελάτης», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει, ότι: «Κατά την άφιξη του επισκέπτη, γίνεται μία προσπάθεια επαλήθευσης των στοιχείων. Ζητάμε, επιπλέον, το ΑΦΜ στους Έλληνες ή τον αριθμό διαβατηρίου στους ξένους», ωστόσο, όπως αναφέρει, «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το ΑΦΜ που μας δίνεται είναι πράγματι το δικό του ή όχι. Αυτό μας δίνει, αυτό καταχωρούμε στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής».

Σύμφωνα με τον κ. Χίου, η αδυναμία ελέγχου είναι ο λόγος που πολλές φορές τα μισθωμένα ακίνητα μετατρέπονται σε βάσεις εγκληματικών ομάδων. «Κάτι αντίστοιχο συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Κυψέλη, όταν ένα διαμέρισμα χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή βόμβας ή διακίνησης ναρκωτικών. Είναι ένας εύκολος τρόπος αυτός», τονίζει.

«Στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν ζητάμε ταυτότητα όπως στη μακροχρόνια»

Η βασική διαφορά με τις μακροχρόνιες μισθώσεις εντοπίζεται στην υποχρέωση ταυτοποίησης. «Στη μακροχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες θα ζητήσουν ταυτότητα, γιατί πρέπει να καταχωρυθούν τα στοιχεία του πελάτη στο σύστημα. Όμως, στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο. Έτσι, κάποιοι το βρίσκουν ως ευκαιρία για να κάνουν αυτά που δεν μπορούν να κάνουν με άλλον τρόπο».

Το προφίλ του ενοικιαστή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ενοικιαστής του διαμερίσματος όχι μόνο είναι γνωστός στις Αρχές, αλλά φέρεται να έχει διασυνδέσεις με κοινωνικές δομές αστέγων στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο σύμφωνα με νέες πληροφορίες του ΤhessΤoday.gr, ο 36χρονος δεν φέρεται να έχει τις κατάλληλες γνώσεις παρασκευής εκρηκτικού μηχανισμού. Ο άντρας, γνωστός στις δομές, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δουλέψει και σε γνωστό περιοδικό που στηρίζει άπορους στη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η Αγίου Δημητρίου

Στο μεταξύ, η σκιά της καταστροφής παραμένει πάνω από τη γειτονιά της οδού Αγίου Δημητρίου. Το σημείο μπροστά από το τραπεζικό υποκατάστημα φέρει ακόμη τα ίχνη της έκρηξης. Οι κάτοικοι, παγωμένοι, επιστρέφουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας, με τις μνήμες ωστόσο να παραμένουν νωπές, όπως και ο ήχος της έκρηξης που διέκοψε βίαια τη ρουτίνα μιας κανονικής μέρας.

από το THESSTODAY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ