close search results icon

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το δίλλημα της ΝΔ είναι αν θα κάτσει στην καρέκλα του Πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης»;

Τι είπε στο Open. 

«Το βασικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι πώς μπορούμε να εγγυηθούμε τις προγραμματικές συγκλίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», ξεκαθάρισε μιλώντας στο OPEN, στην εκπομπή «Tώρα Μαζί» με την Ευλαμπία Ρέβη και το Γιώργο Σιαδήμα ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε τονίζοντας πως «κύριο μέλημα του ΠΑΣΟΚ είναι να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία, να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους, να ρυθμίσουμε την αγορά ενέργειας, να αλλάξουμε το νόμο Χατζηδάκη για τις εργασιακές σχέσεις, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους, να επαναφέρουμε το ΕΚΑΣ που έκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και να στηρίξουμε το θεσμό της κοινωνικής στέγασης. Το κρίσιμο λοιπόν, είναι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν».
Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για την ανάγκη των πολιτών για αλλαγή, την οποία, όμως, δε μπορούν να φέρουν τα κόμματα που τα τελευταία 8 χρόνια χρεοκόπησαν το αξιακό και θεσμικό απόθεμα της χώρας.

Αναφορικά με την ερώτηση της δημοσιογράφου, κας. Ρέβη, ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής υπενθύμισε τη διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ τόσο ως προς το νόμο Κατρούγκαλου, όσο και ως προς τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Παράλληλα τόνισε πως χρειάζεται μια γενναία αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, κάτι που δε φαίνεται να έχει συμβεί. «Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του, και φυσικά έχουν γίνει λάθη. Αλλά τα σωστά ήταν πολύ περισσότερα». Υπενθύμισε δε στον κ. Βίτσα τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 για την χρεοκοπία της χώρας, κάτι που συστηματικά αποκρύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποιο πολιτικό πρόσωπο έχει στο μυαλό του να προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για Πρωθυπουργό, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν θα είναι πρωθυπουργός, καθώς «κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 1989». Τόνισε δε «την ανάγκη να μη συρθεί η χώρα σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις πρώτες εκλογές οφείλουμε να διερευνήσουμε τις προοπτικές σχηματισμού κυβερνητικών πλειοψηφιών. Δε μπορεί να υπάρξει εκ των προτέρων καμένη λαϊκή ετυμηγορία» και υπενθύμισε πως «δεν υπάρχει καμιά εκτροπή της δημοκρατικής τάξης, όπως μας κατηγορεί η ΝΔ. Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος είναι και Πρωθυπουργός. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει αυτοδυναμία έχουμε τρεις διερευνητικές εντολές ώστε να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση κυβερνητικών συσχετισμών».

Στην ερώτηση της κας. Ρέβη ότι ακούγεται πως ο κ. Ανδρουλάκης θα προτείνει τον κ. Βενιζέλο, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι αυτό προκύπτει μάλλον από το ρεπορτάζ και όχι από το ίδιο ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μπει, ούτε θα μπει σε διαρροή ονομάτων. Τα ποσοστά των κομμάτων θα επηρεάσουν σίγουρα και την επιλογή των προσώπων. Ζητάμε ένα ισχυρό διψήφιο για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι σε κυβερνητικούς συσχετισμούς που θα οδηγήσουν σε πολιτικές που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Σεβόμενοι, όμως τη λαϊκή εντολή, σε περίπτωση μονοψήφιου, θα είμαστε μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ