close search results icon

Μαρία Παπαδοπούλου: «12 χρόνια “σοβαρής” διοίκησης και τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κυλικεία»

Μαρία Παπαδοπούλου: «12 χρόνια “σοβαρής” διοίκησης και τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κυλικεία»


Νέα αιχμηρή παρέμβαση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Σκύδρας – Ζητά απαντήσεις για τα κλειστά κυλικεία και την ενημέρωση των γονέων

Στο ζήτημα της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων στρέφει αυτή τη φορά τα πυρά της η Μαρία Παπαδοπούλου, επικεφαλής της «Αλλαγής Σκυτάλης» και της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Σκύδρας. Η ιδιότητά της ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται και σε πρόσφατες δημοσιεύσεις για τις παρεμβάσεις της.

Με νέα δημόσια τοποθέτηση υπό τον τίτλο «12 χρόνια “σοβαρής” διοίκησης — και τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κυλικεία», η Μαρία Παπαδοπούλου συνεχίζει την αντιπαράθεση περί «σοβαρότητας» που είχε ανοίξει με προηγούμενη παρέμβασή της, αυτή τη φορά μεταφέροντας τη συζήτηση από το προσωπικό στο πεδίο της διοίκησης.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπήρξαν σχολικά κυλικεία στον Δήμο Σκύδρας που δεν λειτούργησαν, ενώ υποστηρίζει ότι οι γονείς δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ώστε να έχουν φροντίσει από το σπίτι για το νερό και το πρωινό των παιδιών τους.

Μάλιστα, το θέμα των σχολικών κυλικείων δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δημόσια συζήτηση στον Δήμο Σκύδρας. Ήδη από τις 28 Ιουλίου είχε δημοσιευτεί ρεπορτάζ για «αναστάτωση με τα σχολικά κυλικεία» και παρουσία ιδιωτών σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

«Μας αιφνιδίασε ότι τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία;»

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί έντονα ειρωνικό τόνο για να ασκήσει κριτική στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής.

«Γιατί, βλέπετε, η έναρξη της σχολικής χρονιάς μάλλον μας… αιφνιδίασε. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να προβλέψει ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία;», αναφέρει.

Η ίδια συνδέει το περιστατικό με τα χρόνια διοίκησης της σημερινής δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι μετά από 12 χρόνια θα έπρεπε οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Η κριτική της δεν περιορίζεται, πάντως, στην εξυπηρέτηση μαθητών και γονέων. Η Μαρία Παπαδοπούλου βάζει στην εξίσωση και όσους ανέμεναν να εργαστούν στα κυλικεία, σημειώνοντας ότι κάθε ημέρα που αυτά παραμένουν κλειστά σημαίνει και χαμένα μεροκάματα.

Το βάρος στον προγραμματισμό

Το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα της παρέμβασής της είναι ότι το ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των υστέρων με αναφορές στις διοικητικές διαδικασίες που ενδεχομένως καθυστέρησαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Δεν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε εκ των υστέρων γιατί δεν προλάβατε. Μας ενδιαφέρει γιατί δεν προγραμματίσατε εγκαίρως ώστε να προλάβετε».

Και συμπληρώνει ότι διοίκηση, κατά τη δική της αντίληψη, δεν σημαίνει να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα αφού εμφανιστεί, αλλά να έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός ώστε να αποφευχθεί.

Ακόμη και στην περίπτωση, πάντως, που υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους κάποια κυλικεία δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με το πρώτο κουδούνι, η Μαρία Παπαδοπούλου θεωρεί ότι υπήρχε μια ελάχιστη υποχρέωση: η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων.

Τρία ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή

Η επικεφαλής της «Αλλαγής Σκυτάλης» ζητά ουσιαστικά από τη διοίκηση του Δήμου να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία: πόσα σχολικά κυλικεία παραμένουν κλειστά, πότε προβλέπεται να λειτουργήσουν και γιατί, σύμφωνα με την ίδια, δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των γονέων.

Οι παραπάνω αναφορές για τη σημερινή λειτουργία των κυλικείων αποτελούν ισχυρισμούς της Μαρίας Παπαδοπούλου· από τη δημόσια αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε δεν εντοπίσαμε μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Σκύδρας που να απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα ή να δίνει τον ακριβή αριθμό των κυλικείων που δεν λειτουργούν.

Από τη «σοβαρότητα» στη διοίκηση

Η Μαρία Παπαδοπούλου κλείνει την παρέμβασή της επιστρέφοντας στη λέξη που αποτέλεσε την αφετηρία της προηγούμενης δημόσιας αντιπαράθεσης: τη «σοβαρότητα».

Μόνο που αυτή τη φορά επιχειρεί να της δώσει καθαρά διοικητικό περιεχόμενο:

«Σοβαρότητα δεν είναι να λες ότι προγραμματίζεις. Είναι να έχεις προγραμματίσει. Σοβαρότητα δεν είναι να εξηγείς μετά γιατί κάτι δεν έγινε. Είναι να φροντίζεις να γίνει όταν πρέπει».

Και καταλήγει με μία ακόμη αιχμή προς τη Δημοτική Αρχή:

«Δώδεκα χρόνια είναι αρκετός χρόνος για να μάθει κανείς πότε ανοίγουν τα σχολεία. Η “σοβαρότητα”, λοιπόν, σε όλο της το μεγαλείο».

Η νέα παρέμβαση δείχνει ότι η αντιπαράθεση στον Δήμο Σκύδρας περνά πλέον από τις προσωπικές αιχμές σε συγκεκριμένα ζητήματα καθημερινής διοίκησης. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι απαντήσεις που ζητούνται μπορούν να είναι απολύτως συγκεκριμένες: **πόσα κυλικεία δεν άνοιξαν, για ποιον λόγο και πότε θα λειτουργήσουν.**

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ