close search results icon

"Μαύρη" χρονιά για τα κεράσια

"Μαύρη" χρονιά για τα κεράσια

Ως την χειρότερη χρονιά των κερασιών χαρακτηρίζουν την φετινή σεζόν οι αγρότες. 

Παραγωγοί από τον Αρχάγγελο Αλμωπίας αλλά και από χωριά της Έδεσσας μίλησαν στο pellanews.gr περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη εδώ και πολλών ετών. 

"Χαμηλή η τιμή και πολλά έξοδα" 

Ο λόγος που καθιστά την φετινή χρονιά ως "μαύρη" όπως την αποκαλούν οι αγρότες είναι αφενός οι χαμηλές τιμές διακίνησης του προϊόντος οι οποίες ξεκινούν από τα 0,40 λεπτά αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των φυτοφαρμάκων, οι συχνοί ψεκασμοί αλλά και η άνοδος του πετρελαίου έχουν εκτινάξει τα έξοδα για τους αγρότες, οι οποίοι παράλληλα δυσκολεύονται να βρουν εργάτες γης. 

"Δύσκολος χειμώνας" 

Το αυξημένο κόστος σε συνδυασμό με την μειωμένη τιμή προκαλούν αγωνία στους αγρότες, η πλειοψήφια των οποίων ανησυχεί για το πως θα βγάλουν τον  χειμώνα αλλά και για το πως θα ετοιμάσουν τα κτήματα τους για τη νέα σεζόν, μιας και το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, ψεκασμοί, περιποίηση χωραφιών, συντήρηση μηχανιμάτων) είναι ιδιαίτερα υψηλό. 

"Θέμα επιβιώσης η πρόταση του Δημάρχου Αλμωπίας" 

Ως μοναδική διέξοδο βλέπουν οι αγρότες την πρόταση του Δημάρχου Αλμωπίας για οικονομική ενίσχυση με 5000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης πρότεινε να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα όπως δήλωσε χαρκατηριστικά. Ο Δήμαρχος μάλιστα  μαζί με την επιτροπή που συγκρότησε θα μεταβή στην Αθήνα για να παρουσιάσει δια ζώσης την πρόταση του στα αρμόδια Υπουργεία. 

Κοινή συνισταμένη όλων των κερασοπαραγωγών είναι πως πρόκειται για μια μαύρη χρόνια με την οικονομική ενίσχυση τους να φαντάζει πλέον ως μονόδρομος αφού τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ