close search results icon

Με 35 εκατ. ευρώ μπάτζετ συνδεδεμένη 50 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι

Η έκθεση του Ελεγκτικού. 

Κοντά στα 35 εκατ. ευρώ φέρεται να προσεγγίζει το ποσό του προϋπολογισµού των συνδεδεµένων που θα αφιερωθεί στο καλαµπόκι. Όσον αφορά το ποσό ενίσχυσης τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα επιλέξιµα στρέµµατα.

screenshot-4-2776C.png

Χωρίς κανέναν περιορισµό, δηλαδή ούτε γεωγραφικά κριτήρια, ούτε εδαφολογικά τα επιλέξιµα στρέµµατα υπολογίζονται στα 925.000, φέρνοντας το ποσό του πριµ στα 36 ευρώ το στρέµµα. Ωστόσο, το πιο πιθανό όπως επιβεβαιώνουν και πηγές κοντά στο σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ είναι να υπάρξει τελικώς περιορισµός στη στήριξη σε περιοχές µε υδατική καταπόνηση ή σε αγροτεµάχια που δεν διαθέτουν αποδοτικά συστήµατα άρδευσης.

Ένα τέτοιο πλάνο εκτιµάται πως θα φέρει τελικώς το νούµερο των υπό υποστήριξη στρεµµάτων στα 670.000 περίπου, φέρνοντας το τελικό εκτιµώµενο ποσό στα 50 ευρώ το στρέµµα. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό ο σχεδιασµός στοχεύει στο να υπάρξει ένα σαφές κίνητρο για περισσότερα στρέµµατα οπότε το πριµ θα πρέπει να ανταγωνίζεται αυτό που δίνεται για την ειδική βάµβακος το οποίο υπενθυµίζεται είναι 70 ευρώ το στρέµµα.

Στις υπόλοιπες δύο νέες επιλέξιµες καλλιέργειες, το κριθάρι και το µαλακό σιτάρι, αυτές συνάδουν µε την οδηγία-πλαίσιο 2000/60 για τα νερά, αφού πρόκειται για ξηρικές καλλιέργειες και δεν πρόκειται να τεθούν περιορισµοί, παρά µόνο το «καρτελάκι» των 18 κιλών πιστοποιηµένου σπόρου. Όπως εκτιµάται, το στρεµµατικό πριµ που θα ισχύσει µε βάση τη διαίρεση (προβλεπόµενο συνολικό ποσό διά τα στρέµµατα), µπορεί να φθάσει και το διπλάσιο από το προβλεπόµενο στις συγκεκριµένες καλλιέργειες, ήτοι περί τα 20 ευρώ το στρέµµα.

Η έκθεση του Ελεγκτικού

Οι περιορισµοί όσον αφορά τα νερά για τις υδροβόρες καλλιέργειες όπως για παράδειγµα θεωρείται το καλαµπόκι, θα λάβουν υπόψη τους την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου µε θέµα «Βιώσιµη Χρήση των υδάτων στη γεωργία». Σε αυτήν την έκθεση φωτογραφίζεται στην Ελλάδα µε χάρτη (βλ. πάνω) η Θεσσαλία, όπου φαίνεται ότι δίνονται συνδεδεµένες ενισχύσεις ενώ υπάρχει καταπόνηση των υδάτων. «Οι κανόνες της ΕΕ για την προαιρετική συνδεδεµένη στήριξη ορίζουν ότι «κάθε συνδεδεµένη στήριξη που χορηγείται (…) πρέπει να συνάδει µε τα λοιπά µέτρα και τις πολιτικές της Ένωσης», πράγµα που σηµαίνει ότι η Επιτροπή έχει την ευχέρεια να απορρίπτει ασύµβατα καθεστώτα. Η Επιτροπή δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο των προτεινόµενων µέτρων στη βιώσιµη χρήση των υδάτων. Κανένα από τα κράτη µέλη / περιφέρειες που εξετάσαµε δεν είχε εισαγάγει εχέγγυα για τη χρήση των υδάτων, όπως περιορισµούς στη στήριξη σε περιοχές µε υδατική καταπόνηση ή σε αγροτεµάχια που δεν διαθέτουν αποδοτικά συστήµατα άρδευσης», αναφέρει συγκεκριµένα η έκθεση. Αυτό δεν σηµαίνει φυσικά απαραίτητα ότι θα αποκλειστεί η Θεσσαλία από κάποιες συνδεδεµένες, αλλά πως είναι πιο πιθανό εκεί να τεθούν συγκεκριµένοι περιορισµοί για τη λήψη τους. Όπως και να έχει υπάρχουν προφανώς και άλλες περιοχές στην Ελλάδα µε καταπονηµένο υδροφόρο ορίζοντα και αντίστοιχα θα τεθούν και εκεί περιορισµοί.

πηγή: agronews.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ