close search results icon

Με «αναμμένα» τα τρακτέρ οι αγρότες πριν το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό

Συλλαλητήρια, αποκλεισμοί και συσκέψεις. 

Με «αναμμένα» τα τρακτέρ οι αγρότες πριν το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό

Μπορεί το ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κλειστεί για την ερχόμενη Τρίτη, όμως οι πρώτοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να... κατεβούν από τα τρακτέρ τους και να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Ο αγροτικός κόσμος ζητά πραγματικές λύσεις από τη κυβέρνηση, συνεχίζοντας τους συμβολικούς αποκλεισμούς και τις πολύμορφες δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας – και χωρίς να γνωρίζει εάν τελικά θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του.
Από την πλευρά του το Μαξίμου έχει δημοσίως αποκλείσει οποιαδήποτε λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα για τους αγρότες, με αποτέλεσμα ο όποιος διάλογος σε πολύ μεγάλο βαθμό να στερείται αντικειμένου. Συνεπώς, η κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι της με τον χρόνο απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις και επιχειρεί να παίξει ένα blame game με τους αγρότες, προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια τις ευθύνες ενός αδιεξόδου.

Συλλαλητήρια, αποκλεισμοί και συσκέψεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν στο μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Με τα τρακτέρ τους, έφτασαν μέχρι την πλατεία, όπου τους περίμεναν φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν.

Επίσης, στο κέντρο της Λάρισας βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής, αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον κόμβο Πλατυκάμπου και στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία όπου θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους μέχρι αργά το μεσημέρι του Σαββάτου.


Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημείωσε ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας».

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία το μεσημέρι, προχώρησαν και την Παρασκευή οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, έκλεισαν το δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο, αφήνοντας ωστόσο μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα. Στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευση οδό.

Οι συμμετέχοντες στα αγροτικά μπλόκα των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, προγραμμάτισαν δίωρο αποκλεισμό στο ένα ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον κόμβο Μουδανιών αντίστοιχη κινητοποίηση, και ακριβώς την ίδια ώρα, δρομολογήθηκε επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα.

Τέλος, εδώ και δύο ημέρες έχει στηθεί νέο αγροτικό μπλόκο στην ορεινή Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Βραστά ή αλλιώς Βράσταμα.

► Στην Καρδίτσα βρέθηκε την Παρασκευή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνομίλησε με αγρότες. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση TRT της Θεσσαλίας, ο κ. Κασσελάκης τόνισε ξεκάθαρα ότι οι αγρότες «έχουν απόλυτα δικαιολογημένα αιτήματα και είναι δίκαια αιτήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ