close search results icon

Με φοροαπαλλαγές και κίνητρα για αγροτικές επενδύσεις στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, ορίζοντας πληρωμής πετρελαίου

Με φοροαπαλλαγές και κίνητρα για αγροτικές επενδύσεις στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, ορίζοντας πληρωμής πετρελαίου

Πληροφορίες από πηγές κοντά στο Μαξίμου, θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι κάποιες κατηγορίες τροφίμων θα περάσουν σε καθεστώς υπερμειωμένου ΦΠΑ 6%, κάτι το οποίο αποτελεί ευρύτερη απαίτηση της αγοράς και έρχεται να βοηθήσει και τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά, συγκρατώντας τη ζήτηση.

Κάτι στο οποίο συγκλίνουν τα ρεπορτάζ των ημερών, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει δώσει το περίγραμμα των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και να παρουσιάσει κεντρικούς οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της τετραετίας, με πολιτικές ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και κατ΄επέκταση αγροτών να βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο.

Σε αυτό το πνεύμα, οι αγροτικού ενδιαφέροντος παρεμβάσεις, χωρίζονται σε δύο άξονες, θεσμικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα και «εξόφληση» προεκλογικών δεσμεύσεων που γίνονται αντιληπτές από το Μαξίμου ως παροχές, όπως είναι η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Φορολογικά κίνητρα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δίπλα στην επικείμενη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ για τις αυξήσεις τις οποίες φέρνει στα ασφάλιστρα «προετοίμασε» διακριτικά κατά τις περιοδείες του το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει ένα βελτιωμένο πλαίσιο φοροαπαλλαγών για αγρότες, που θα κολλήσει πλάι στη μείωση φόρου εισοδήματος 50% για συνεταιρισμένους και παραγωγούς συμβολαιακής. Φοροτεχνικοί εξηγούν στην Agrenda πάντως, πως εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα της ρύθμισης. Ακούγεται πάντως ότι θα υπάρξουν εξαγγελίες για κίνητρα που δεν αποκλείεται να σχετίζονται με τη χρήση νερού που μπορεί να κολλάει και με το πρόγραμμα Ύδωρ, στο οποίο γίνεται διαρκώς αναφορά ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις τον Ιούνιο.

Μεταρρύθμιση ΕΛΓΑ

Στο ζήτημα της αναθεώρησης του ΕΛΓΑ και στο νέο πλαίσιο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σταθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, αφού όπως όλα δείχνουν, η παρέμβαση αυτή αξιολογείται από το Μαξίμου ως η σημαντικότερη από τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, το νέο μοντέλο του ΕΛΓΑ θα έχει τρία επίπεδα ασφάλισης: το ένα θα είναι το υποχρεωτικό, το δεύτερο εφόσον το επιθυμούν οι παραγωγοί θα προβλέπει κάποιους πρόσθετους κινδύνους, αλλά θα σηµαίνει και πρόσθετο ασφάλιστρο και το τρίτο θα περιλαμβάνει τους υπόλοιπους ακραίους κινδύνους με αντίστοιχη βέβαια προσαύξηση στο κόστος του ασφαλίστρου.

Αρδευτικά

Στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ, γινόταν λόγος για τα αρδευτικά έργα που θα δρομολογηθούν στην τρέχουσα τετραετία, με τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναμένεται πως θα αγγίξουν και την εν λόγω πτυχή, μιας και αφορά σε επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, κάτι που όμως δεν έχει άμεση αναφορά στις τσέπες των αγροτών κατά την «εθιμοτυπική» έννοια των παροχών που ανακοινώνονται στη ΔΕΘ, εκτός και αν συνοδευτεί με κάποια εξαγγελία περί ελαφρύνσεων στις χρήσεις νερού, που και αυτές θα προϋποθέτουν αναγκαίες επενδύσεις από πλευράς αγροτών σε σύγχρονα αρδευτικά συστήματα.

Χρήσεις γης

Ένα ερωτηματικό τίθεται και στο κατά πόσο θα αγγίξει ο πρωθυπουργός το μεγάλο ζήτημα με τις χρήσεις γης και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, σε μια υπόθεση που απασχολεί αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι αναμένουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο, κάτι που όμως δεν φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ η πληρωμή για το αγροτικό πετρέλαιο

Ημερομηνία πίστωσης του αγροτικού πετρελαίου ενδέχεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι δυο 24ωρα αργότερα θα κλείσει και ο κύκλος υποβολής αιτήσεων στο ΟΣΔΕ και άρα οι διαχειριστικές αρχές θα έχουν τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στην πληρωμή που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ΝΔ.

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, αφορά σε ένα ποσό 76 εκατ. ευρώ, με τη ρύθμιση να είχε ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών στις παραμονές της ανοιξιάτικης προεκλογικής αναμέτρησης, με την «υπόσχεση» επιστροφής να αφορά στο 2023.

Η αντίστοιχη πληρωμή για το 2022 είχε γίνει ήδη στα τέλη Αυγούστου της περασμένης χρονιάς, με τον αγροτικό κόσμο να περιμένει στη γωνία, μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πότε θα πιστωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι για το ζήτημα θα τοποθετηθεί πιθανώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιας και ήταν δική του η αρχική εξαγγελία. Το σενάριο αυτό φαντάζει ιδιαίτερα ρεαλιστικό, μιας και δεν αναμένεται να ανακοινωθούν άλλες παροχές που να έχουν την μορφή της οικονομικής ενίσχυσης, με τον πρωθυπουργό να μην θέλει να φανεί πως έχει «άδεια χέρια» για τους αγρότες.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει επιστροφή και για το 2024, κάτι το οποίο είχε αφήσει ανοιχτό, όπως θα θυμούνται αρκετοί, κατά τις επαφές που είχε προεκλογικά με εκπροσώπους αγροτών στη Θεσσαλία. Το σενάριο αυτό θα βασιστεί ωστόσο στα περιθώρια που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει και της έναρξης των σχετικών διαδικασιών στη Βουλή για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2024.

Φυσικά ως προς αυτό τίθενται και άλλοι περιορισμοί, πέραν των δημοσιονομικών, με τις πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρώπης να ωθούν τα κράση στην κατάργηση κάθε είδους επιδότησης σε ορυκτά καύσιμα.

agronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ