close search results icon

Με γρήγορες διαδικασίες η παραγραφή οφειλών δεκαετίας στον ΕΦΚΑ

Με γρήγορες διαδικασίες η παραγραφή οφειλών δεκαετίας στον ΕΦΚΑ

Σηµειώνεται πως έχουν εκδοθεί ήδη δύο σχετικές εγκύκλιοι προς τα στελέχη του ΕΦΚΑ: µια τον ∆εκέµβριο του 2022 (έναν µήνα περίπου µετά την ψήφιση του νόµου) και µια συµπληρωµατική τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και µέρες πρόσθετη συµπληρωµατική εκπαίδευση των αρµοδίων υπαλλήλων για την διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ηµέρες παρατηρήθηκε το φαινόµενο της συγκέντρωσης αρκετών αιτήσεων ανά την Ελλάδα για παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.

Προκειµένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, δροµολογήθηκαν µια σειρά από παρεµβάσεις. Συγκεκριµένα:

Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα η εκπαίδευση των αρµόδιων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και παράλληλα να επεκταθεί και στους προϊστάµενους των διευθύνσεων εσόδων.

Μέσα στις επόµενες ηµέρες πρόκειται να σταλεί νέα οδηγία προς τις αρµόδιες υπηρεσίες, προκειµένου να αποστέλλουν χωρίς καµία καθυστέρηση τα σχετικά αιτήµατα παραγραφής στο ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ στη συνέχεια θα αποστέλλει τη δική του επιβεβαίωση στις τοπικές διευθύνσεις, η οποία και θα επιλύει αυτόµατα κάθε αµφιβολία των υπαλλήλων ως προς την υπαγωγή των αιτήσεων στις διατάξεις του νόµου περί παραγραφής.

Ζητήθηκε από τον υπουργό να διαβιβαστεί στην ανάδοχο εταιρία αίτηµα για επίσπευση παράδοσης του σχετικού λογισµικού, προκειµένου οι διαδικασίες να προχωρούν ακόµα ταχύτερα.

Η διαδικασία παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ;

Με τον ν. 4997/2022 µειώθηκε ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από µη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε 10 χρόνια, από 20 χρόνια που είναι σήµερα. Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) µέσα σε αυτό το χρονικό διάστηµα, παραγράφεται. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συµµόρφωση µε την απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ενιαία 20ετία για την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, που είχε θεσπιστεί µε το «νόµο Κατρούγκαλου», είναι υπερβολικός χρόνος και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, µε το ανώτατο δικαστήριο να θέτει την δεκαετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής.

Στη συνέχεια, από 1ης Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή γίνεται πενταετής, ώστε να είναι αντίστοιχη µε αυτή που ισχύει για τη φορολογική διοίκηση, συνεπώς και ο ΕΦΚΑ θα οφείλει να βεβαιώνει εντός πενταετίας.

agronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ