close search results icon

Με μερική απασχόληση η μία στις δύο νέες προσλήψεις

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους 2023, το πρόσημο παραμένει θετικό. 

Προσλαμβάνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Εργάζονται οκτάωρο, με ωράριο πλήρους απασχόλησης και μέρος των χρημάτων το λαμβάνουν ατύπως ή όπως είθισται να ονομάζονται «μαύρα».

Οταν γίνεται έλεγχος, αν γίνει, οι εργοδότες τα βολεύουν. Ολο και κάποια νομότυπη δικαιολογία γνωρίζουν να πουν οι εργαζόμενοι. «Αλλωστε το αφεντικό είναι καλό. Ποτέ δεν καθυστερεί τον μισθό», έλεγε πρόσφατα εργαζόμενη σε ένα από τα 24ωρης βάσης καταστήματα που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας. Και δεν είναι η μόνη. Αλλωστε πού χρόνος για να ενημερωθεί από το συνδικάτο. Το ξέρει μόνο από τις αφίσες που την καλούν σε κινητοποιήσεις.

Κι όμως, αυτή η παρανομία, συχνή κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται και στατιστικά στα τελευταία στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Νοέμβριο. Δεν αποκλείεται δε η αναλογία αυτή να αυξηθεί υπέρ της μερικής απασχόλησης ακόμη περισσότερο τους προσεχείς μήνες λόγω των παρεπομένων που προκαλεί το νέο φορολογικό στις ΜμΕ.

Κι ακόμη ένα στοιχείο από την ΕΡΓΑΝΗ: Στα στοιχεία Νοεμβρίου, κάθε άλλο παρά αποτυπώνεται η «έκρηξη» στην αύξηση της μισθωτής εργασίας που διατυμπανίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Κάθε άλλο. Στα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος για τον Νοέμβριο 2023 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά -82.463 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Νοεμβρίου 2023, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 223.119, ενώ οι αποχωρήσεις σε 305.582. Από τις 305.582 αποχωρήσεις, οι 83.768 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 221.814 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Νοεμβρίου 2023 και Νοεμβρίου 2022, προκύπτει αυξημένη επίδοση μόνο κατά 1.164 περισσότερες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο 2023 στο αρνητικό ισοζύγιο (-82.463) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-83.627) τον Νοέμβριο του 2022.

Οσο για το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους 2023, το πρόσημο παραμένει θετικό και διαμορφώνεται στις 98.153 νέες θέσεις εργασίας.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ