close search results icon

Με μπουλντόζες επιτέθηκαν οι Τουρκοκύπριοι στα στελέχη του ΟΗΕ [βίντεο]

"Σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο". 

Σε αυτά καταγράφονται Τουρκοκύπριοι με… μπουλντόζες να σέρνουν τα οχήματα του ΟΗΕ, που είχαν φτάσει στο σημείο προκειμένου να εμποδίσουν εργασίες στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα, καθώς το κατασκευαστικό έργο θεωρείται ότι παραβιάζει το status quo.

Εκτός από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα, Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν και σωματικά σε στελέχη των ΗΕ.

«Σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο»

Η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) εξέδωσε ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, καταδικάζοντας τα γεγονότα και υπογραμμίζοντας ότι «οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό όπως προβλέπει ο νόμος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ «νεκρής ζώνης», να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα.

Ακόμη αναφέρεται πως «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Φωτιά» στο διπλωματικό πεδίο

Όπως αναμενόταν το σοβαρό περιστατικό έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με την Λευκωσία να καταδικάζει τα επεισόδια.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

Επικοινωνία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είχε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία του για τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καταδικάζει την επίθεση και με ανάρτησή του στο Twitter καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Τον προβληματισμό της εξέφρασε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω ανάρτησης στο Twitter.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ