Με ψηφιακή ταυτότητα σε πλοία και αεροπλάνα
Το EUDI Wallet υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Κανονισμού eIDAS 2.0.

Tην πρωτοποριακή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDI Wallet) στους κλάδους της ακτοπλοΐας και των αερομεταφορών παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab), τονίζοντας τα οφέλη για ταξιδιώτες και επιχειρήσεις.
Η πρωτοβουλία του EUDI Wallet υλοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού eIDAS 2.0 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει την υποχρεωτική παροχή τουλάχιστον ενός πιστοποιημένου ψηφιακού πορτοφολιού από κάθε κράτος-μέλος προς όλους τους πολίτες και κατοίκους μέχρι τον Νοέμβριο του 2026, με υποχρεωτική αποδοχή από επιχειρήσεις που απαιτούν ταυτοποίηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2027.
Οπως είπαν οι ομιλητές, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το EUDI Wallet είναι ένα πιστοποιημένο ψηφιακό μέσο που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται με ασφάλεια ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας (διαβατήριο, ταυτότητα, άδεια οδήγησης κ.ά.), να εκτελούν ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές και να δημιουργούν δεσμευτικές ψηφιακές υπογραφές. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Νίκος Τριανταφύλλου, ερευνητής και προγραμματιστής του i4m Lab, παρουσίασε το επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής του EUDI Wallet στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υιοθέτηση του ψηφιακού πορτοφολιού μείωσε δραστικά τον χρόνο κράτησης και επιβίβασης, απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων και πληρωμών, ενώ ενίσχυσε σημαντικά την ακρίβεια των δεδομένων και την εμπειρία των επιβατών. «Η τεχνολογία αυτή ελαχιστοποιεί τον χρόνο αναμονής και εξαλείφει την ανάγκη για χειροκίνητη καταγραφή στοιχείων, μειώνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις σφαλμάτων και απάτης», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου.
Το EUDI Wallet εισέρχεται και στον τομέα των αερομεταφορών, όπου η ανάγκη για γρήγορες και ανέπαφες διαδικασίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο αντιπρύτανης Ερευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του i4m Lab, Πέτρος Καβάσαλης, ανέφερε ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής ταυτότητας και της βιομετρικής αναγνώρισης μπορεί να περιορίσει δραστικά τον χρόνο αναμονής στα αεροδρόμια και να ενισχύσει την ασφάλεια των πτήσεων.
Η εφαρμογή του EUDI Wallet προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών, όπως:
● Ταχύτερες διαδικασίες κράτησης και επιβίβασης: άμεση έκδοση και επαλήθευση εισιτηρίων μέσω ψηφιακού πορτοφολιού.
● Ασφάλεια και ακρίβεια δεδομένων: μειωμένες πιθανότητες απάτης και σφαλμάτων λόγω αυτόματης ψηφιακής επαλήθευσης.
● Καλύτερη εμπειρία επιβατών: μείωση αναμονής σε σημεία επιβίβασης και check-in.
● Μείωση λειτουργικών εξόδων: λιγότερο προσωπικό και απλοποιημένες υποδομές επαλήθευσης στοιχείων.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ακόμη μια νεκρή αρκούδα από πυροβόλο όπλο στην Καστοριά
16 Ιουλίου 2025 -
Γιαννιτσά: Έρχονται τον Ιούλιο
15 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ