close search results icon

Μέδουσες-γίγαντες από την Ερυθρά Θάλασσα σε παραλίες της Ρόδου

Μέδουσες-γίγαντες από την Ερυθρά Θάλασσα σε παραλίες της Ρόδου

Η Ρόδος είναι αναστατωμένη μετά την εμφάνιση της τροπικής μέδουσας Rhopilema nomadica, η οποία πλέον παρατηρείται σε αρκετές παραλίες του νησιού. H Rhopilema nomadica εμφανίστηκε στο νησί στα μέσα Μαρτίου και πλέον βρίσκεται σε αρκετές παραλίες του νησιού της Ρόδου.

Το συγκεκριμένο είδος είναι γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά, αν και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.

Ο Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος ΥΣΡ/ΕΛΚΘΕ, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για αυτό το είδος της μέδουσας που παρουσιάστηκε στη Ρόδο.

«Προς το παρόν δεν ανησυχούμε, οι αριθμοί που έχουμε καταγράψει είναι ακόμη μικροί. Είναι περίπου 100 – 200 μέδουσες γύρω από το νησί. Έχουν πληγεί και τα παράλια της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Συρίας».

Ο ιχθυολόγος εκτίμησε ότι οι μέδουσες, ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα, έχουν φτάσει στη Ρόδο και η παρουσία τους στη χώρα μας είναι ένα πέρασμα.

Η παρουσία τους οφείλεται στη θερμοκρασία της θάλασσας που φέτος δεν έπεσε κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, όπως είπε ο κ. Κονδυλάτος, δεδομένου ότι είναι θερμόφιλα είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ