close search results icon

Μεγάλος κίνδυνος για την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας

Μεγάλος κίνδυνος για την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας

Σοβαρός κίνδυνος προκύπτει για την ιστορική Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία και αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο της Βυζαντινής Κληρονομιάς αλλά και κόσμημα για ολόκληρη την Μακεδονία. 

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, καθώς εδώ και μια εβδομάδα διεξάγονται έρευνες από τμήμα της ασφάλειας Αττικής. Μάλιστα το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό μετά και από την παρέμβαση που έκανε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βαλόπουλος. 

Οι έρευνες οι οποίες διεξάγονται εδώ και μια εβδομάδα μπορεί είναι απόλυτα νόμιμες, με τους πατέρες της Μονής να βοηθούν το έργο των αρχών και να σέβονται απόλυτα τους νόμους ωστόσο προκύπτει σοβασό θέμα το Καθολικό της Μονής, το οποίο και χρονολογείται από το 1182. 

Συγκεκριμένα οι εσκαφές που γίνονται πέριξ της Ιεράς Μονής, η οποία και είναι χώρος λατρείας και προσευχής δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα θεμέλια της Ιστορικής Μονής, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της Βυζαντινής κληρονομιάς.

 Ο κίνδυνος λοιπόν να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην στατικότητα του κτηρίου είναι υπαρκτός, με τους πατέρες της Μονής να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους αφού το Καθολικό της Μονής είναι ο μοναδικός χώρος όπου γίνονται οι ακολουθίες στις οποίες βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα. 

Ακόμη από τις ανασκαφές που γίνονται προκύπτουν σοβαρές φθορές στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής, με τα έξοδα αποκατάστασης να είναι ιδιαίτερα αυξημένα και τους πατέρες της Μονής να αδυνατούν να τις αποκαταστήσουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ