close search results icon

Μεγάλη διάκριση για βιολογικό… μπράντι από τη Χαλκιδική

Η ζυμωσή του μπορεί να φτάσει και τις 180 μέρες - Έχει ταξιδέψει σε 22 χώρες

Μεγάλη διάκριση για βιολογικό… μπράντι από τη Χαλκιδική

Από άκρη σε άκρη της γης έχει εξαπλωθεί η φήμη ενός αποστάγματος σταφυλής από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, που είναι κοντά σε γεύση και χαρακτηριστικά στο γνωστό μπράντι. Βρέθηκε μέχρι και σε διαγωνισμό στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συμμετείχαν πάνω από 3.500 αποστάγματα από όλον τον κόσμο και παρά το γεγονός ότι ήταν η παρθενική συμμετοχή του σε τόσο μεγάλο διαγωνισμό, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

«Όταν συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην Αμερική, δεν είχε καν ολοκληρωθεί η συσκευασία μας με τη σημερινή της μορφή. Περάσαμε από πολλούς και δύσκολους κριτές και με την πρώτη φορά στα δύσκολα, πήραμε μια σημαντική για εμάς διάκριση: διπλό χρυσό για το design και ασημένιο για την ποιότητα», λέει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Πάγκαλος Καζάκης, δημιουργός του ποτού, που σάρωσε στον διαγωνισμό. Ακολούθησαν κι άλλες διακρίσεις, στο Λονδίνο και σε δεκάδες διαγωνισμούς στη χώρα μας, με το απόσταγμα σταφυλής από το χωριό αυτό της Χαλκιδικής να έχει κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Με τόσα βραβεία στο μπουκάλι του δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετρά ήδη δεκάδες χώρες που το προτιμούν, ανάμεσα τους μέχρι και η μακρινή Ιαπωνία. Οι μυρωδιές του που «ξεπηδούν» από το βαθύ καμπυλωτό ποτήρι, που «βουλιάζει» ξαπλωμένο μέσα σε ένα άλλο ποτήρι με καυτό νερό, ξετρελαίνουν και τους Ελβετούς που είναι φανατικοί λάτρεις του. Στην παγκόσμια αγορά, το απόσταγμα ταξιδεύει σε συνολικά 22 χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και τη Σιγκαπούρη.

Ο κ. Καζάκης αποκαλύπτει το «μυστικό» του βραβευμένου αποστάγματος, που δεν είναι άλλο από την αγάπη και το πάθος του ίδιου γι’ αυτό που κάνει. Είναι η προσοχή σε όλα τα στοιχεία του- από την πολύ καλή πρώτη ύλη, με βιολογικό σταφύλι μόνο από τα αμπέλια της οικογένειας, που μαζεύεται με τα χέρια, μέχρι και τα υλικά, τα οποία είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον.

«Στόχος μας είναι να φτάσουν όλα τα αρώματα στο ποτήρι του καταναλωτή. Αυτός που θα πιει, να γευτεί από την πρώτη γουλιά… Ελλάδα και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να νιώσει την ιεροτελεστία της παραγωγής. Να μυρίσει και να γευτεί ότι αποστάζεται σε χάλκινα καζάνια και παλαιώνει για πολλά χρόνια σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, σε βαρέλια γαλλικής δρυός, φτιαγμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις μου από δεξιοτέχνες ειδικούς εξαιρετικών οίκων βαρελοποιίας της Κεντρικής Γαλλίας», εξηγεί ο κ. Καζάκης.

Τονίζει δε, ότι το απόσταγμα σταφυλής που παράγει προχωρά σε μια πολύ ιδιαίτερη και μακροχρόνια ζύμωση, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Αν μια συμβατική ζύμωση γίνεται σε 25 με 30 μέρες, σε εμάς φτάνει μέχρι και τις 180 ημέρες, ώστε να γίνει σιγά σιγά εκχύλιση όλων των γεύσεων μέσα στο ζουμί και να πάμε στην απόσταξη», συμπληρώνει.

Στον κατάλογο διάσημων εστιατορίων

Ο Πάγκαλος Καζάκης έμαθε να αγαπά από παιδί τα αμπέλια και τα παράγωγά του. Έβλεπε από μικρός τον πατέρα του, τον κύριο Δημήτρη, να φτιάχνει το τσίπουρο αρχικά για την οικογένεια, μετά για φίλους και γνωστούς και τελικά το μεράκι μετατράπηκε στη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, το βραβευμένο βιολογικό απόσταγμά του έχει ήδη μπει σε καταλόγους διάσημων εστιατορίων και οι γευσιγνώστες φίλοι του συγκεκριμένου ποτού, ανοίγοντας ένα μπουκάλι μεθούν από Ελλάδα και Αιγαίο.

Ο παραγωγός από τη Χαλκιδική έμαθε από τον έμπειρο αμπελουργό μπαμπά του πως καθετί είναι σημαντικό για να δημιουργηθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στο ποτό, ακόμη και ο τρόπος που είναι φυτεμένα στο κτήμα τα σταφύλια. «Τα σταφύλια είναι σε πλάγιες σειρές, από τον βορρά προς τον νότο και από την ανατολή προς τη δύση, ώστε όταν κάνει τη βόλτα του ο ήλιος, να τα βλέπει από όλες τις πλευρές και να τα ωριμάζει ομοιόμορφα», εξηγεί.

Κάθε φιάλη σφραγίζεται με ανεπεξέργαστο, φυσικό πορτογαλικό φελλό και στέφεται με ένα σκαλιστό, χρυσό δαχτυλίδι, αλλά και τον θυρεό της οικογένειας, ως μαρτυρία της αφοσίωσής τους στην υψηλή ποιότητα. Όσο για το αυθεντικό χειροτέχνημα εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα, είναι περιορισμένης παραγωγής, από ένα βαρέλι και από μία μόνο ποικιλία βιολογικών σταφυλιών, ενός αμπελώνα.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ