close search results icon

Μεγαλώνει η διεθνής αποδοκιμασία κατά Νετανιάχου

Μία ακόμη κίτρινη κάρτα σήμερα από την Βρετανία. 

Την ώρα που ο Μπένιαμιν Νετανιάχου εμφανίζεται ανένδοτος και απαντά σε διδακτικό τόνο σε όσους τους ασκούν κριτική ή προτείνουν λύσεις που δεν ταιριάζουν στο αφήγημά του, η διεθνής δυσαρέσκεια δείχνει να μεγαλώνει έστω και σε επίπεδο λόγων και όχι πράξεων.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε σήμερα νέες σκληρές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «αποκαρδιωτικές και πρωτοφανείς» απώλειες ζωής της Γάζα και δηλώνοντας «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκορπίσει μαζική καταστροφή και έχουν σκοτώσει αμάχους σε κλίμακα που δεν έχει δει ξανά στη θητεία μου ως γενικός γραμματέας».

«Αυτό είναι σπαρακτικό και εντελώς απαράδεκτο. Η Μέση Ανατολή είναι ένα ναρκοπέδιο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάφλεξη της σύρραξης σε ολόκληρη την περιοχή» είπε ο Γκουτέρες.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η άρνηση να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι εντελώς απαράδεκτη, τονίζοντας πως το να αρνούνται στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην κρατική υπόσταση «θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύρραξη που εξελίχθηκε σε μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια»

Σχετικά με το θέμα των δύο κρατών, πάντως, ήρθε σήμερα και ακόμη μια κίτρινη κάρτα, αυτή τη φορά από τη Βρετανία, η οποία στέκεται αναφανδόν υπέρ του Τελ Αβίβ στο αιματοκύλισμα της Γάζας.

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια παλαιστινιακή κυριαρχία στη Γάζα.

Είναι απογοητευτικό να το ακούμε αυτό εκ μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε ο Γκραντ Σαπς στο Sky News, προσθέτοντας πως, για τη Βρετανία, "δεν υπάρχει άλλη επιλογή" από τη λύση των δύο κρατών προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση στην περιοχή.

Όλα αυτά έρχονται μετά από μερικές ημέρες τοποθετήσεων σε υψηλούς τόνους από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος αρνείται ξεκάθαρα την επόμενη ημέρα στη Γάζα με παλαιστινιακό κράτος και έσπευσε να απαντήσει στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου, χθες επανέλαβε την εναντίωσή του στην ιδέα της «παλαιστινιακής εθνικής κυριαρχίας».

«Ο πλήρης ισραηλινός έλεγχος της ασφάλειας... είναι αντίθετος με ένα παλαιστινιακό κράτος», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Twitter. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο ίδιος είπε προχθές στον Τζο Μπάιντεν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία πως το Ισραήλ πρέπει να σιγουρέψει «ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή» και αυτό το ζητούμενο «αντιφάσκει με το αίτημα να υπάρξει παλαιστινιακή εθνική κυριαρχία».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος «εξακολουθεί να πιστεύει πάντα στην προοπτική και στην πιθανότητα» της λύσης των δύο κρατών, αν και «αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φτάσουμε εκεί».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ