close search results icon

Μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση με πέρσι

Τι αναφέρουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. 

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα, ακολουθούμενο από τον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία τριάδα), ο οποίος κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (30,37%) των συνολικών εισαγωγών στο ΕΣΜΦΑ.

Αναλυτικότερα:

Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αερίου το α’ τρίμηνο του 2023

  • Μειωμένη κατά 15,29% καταγράφεται η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές) στη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο
  • Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33,92%σε σχέση με το προηγούμενο έτος
  • Κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει ο Τερματικός Σταθμός LNGτης Ρεβυθούσας, καλύπτονταςτο μεγαλύτερο μέρος (54,96%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου
  • Οι εξαγωγές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε περίπου 5,68 ΤWh,σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση (+120,05%) συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2022

Αθήνα, 11 Απριλίου 2022–Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τονTερματικό Σταθμό LNGτης Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία τριάδα)να αποτελείτηνκύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίουτης χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα,ακολουθούμενος απότην Νέα Μεσημβρία (σημείο εισόδου αγωγού TAP),ενώ στην τρίτη θέση των συνολικών εισαγωγών στο ΕΣΜΦΑ υποχώρησε το Σιδηρόκαστρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κατάτο διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικάκατά 33,92%,αγγίζοντας τις 12,39Τεραβατώρες (TWh), από 18,74 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Oιεξαγωγέςδιατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε περίπου 5,68ΤWh, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση (+120,05%) συγκριτικά με την αντίστοιχη ποσότητα του α’ τριμήνου 2022 (2,58 TWh), ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο (31,32%) της συνολικάδιακινηθείσας ποσότητας.

Αναφορικά με τις εισαχθείσες στη χώρα ποσότητες φυσικού αερίου, ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας(σημείο εισόδου Αγία Τριάδα)κάλυψε πάνω από το ένα δεύτερο (54,96%) των συνολικών εισαγωγών. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 9,51 TWh LNG από 13 δεξαμενόπλοιαπροερχόμενα από 5 διαφορετικές χώρες. Πάνω από 40% των εν λόγω ποσοτήτων LNG (41,82%)προήλθαν από τις ΗΠΑ, που άγγιξαντις3,98TWh, έναντι 4,11 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο (2,51TWh), ενώ ακολούθησανηΑλγερία (1,46 TWh), η Ρωσία (1,05 TWh) και ηΙσπανία (0,51 TWh).

Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από το αγωγό TAP, κάλυψε το 21,60% των εισαγωγών(3,90TWh). Ακολούθησε το Σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου(3,39 ΤWh), που ανήλθε σε ποσοστό μόλις 18,78%επί των συνολικών εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική μείωσηκατά 56,71% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς και οι Κήποι Έβρου (Ελληνοτουρκικά σύνορα)που κάλυψαν το 6,60% των εισαγωγών (0,50TWh).

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 56,09% της εγχώριας ζήτησης με 6,95 TWh σε σύνολο 12,39TWh που καταναλώθηκαν. Μικρή αύξηση κατά1,93%,σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022,καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίουαπό τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, που ανήλθε σε 0,74 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5,97% της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση απόταδίκτυα διανομήςκατάτο πρώτο τρίμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των4,70ΤWh, καλύπτοντας το 37,94% της συνολικής ζήτησης.

Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (ThirdPartyAccess TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

– ΤΕΛΟΣ –

Σχετικά με το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση και ανάπτυξη του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Με εκτεταμένη εμπειρία και διαθέτοντας ένα υψηλότατης τεχνικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ταυτόχρονα τον πλέον κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών ενεργειακών έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι 34% το Ελληνικό Δημόσιο και 66% η Senfluga S.A (κοινή εταιρεία των Snam, Enagás, Fluxys και Damco).

Περισσότερες πληροφορίες για τον ΔΕΣΦΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του www.desfa.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Νατάσα Χατζηαντωνίου, ΔΕΣΦΑ, τηλ. 213 088 4058,

email: a.chatziantoniou@desfa.gr

Σοφία Κουρεντή, PitchPR, τηλ. 216 800 1595,

email: skourenti@pitchpr.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ