close search results icon

Μελίτα Χισκάκη: ¨ Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το παν”

Μελίτα Χισκάκη: ¨ Η εξοικονόμηση ενέργειας  είναι το παν”

Για το θέμα της επιλογής τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε στην ΠΝ αυτής της εβδομάδα η Μελίτα Χισκάκη.

Ένας νέος πονοκέφαλος προέκυψε για τους καταναλωτές ενέργειας, οι οποίοι θα κλιθούν να επιλέξουν τις επόμενες ημέρες το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στο οποίο θα θέλουν να ενταχθούν, με την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας να προτείνει στους καταναλωτές τρία τιμολόγια, τα οποία όμως κρύβουν τις δικές τους παγίδες το καθένα εξ αυτών. Η ΠΝ και ο Στέφανος Μίντζας επικοινώνησαν με την Μηχανολόγο – Μηχανικό και Ενεργειακό Επιθεωρητή κα. Μελίτα Χισκάκη η οποία εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

Η κα Χισκάκη αφού ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ενέργειας προέτρεψε τους καταναλωτές να επιλέξουν το “πράσινο” τιμολόγιο ενώ τους συνέστησε να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας είτε μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών τους είτε μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Συγκεκριμένα η κα Χισκάκη αναφέρει: “Η κυβέρνηση πρότεινε προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να επιλέξουν ανάμεσα στο πράσινο, το κίτρινο και το μπλε τιμολόγιο. Προσωπικά θεωρώ πως το πράσινο τιμολόγιο είναι η καλύτερη επιλογή.”

neoi-logariasmoi.jpg


Τα τρία τιμολόγια: Τα υπέρ και τα κατα

Η Μελίτα Χισκάκη σημείωσε με νόημα: “ Για να σας εξηγήσω τι σημαίνει;

Το πράσινο τιμολόγιο είναι αυτό με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται κάθε μήνα στο χρηματιστήριο ενέργειας. Επιλέγοντας το πράσινο τιμολόγιο οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον μέσο όρο τιμής του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή για τον Φεβρουάριο, θα πληρώσουν τον μέσο όρο τιμής του Ιανουαρίου.

Με το κίτρινο τιμολόγιο, οι καταναλωτές θα πληρώνουν την τιμή που διαμορφώνεται εκείνη την ώρα στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Έτσι επιλέγοντας αυτό το τιμολόγιο θα πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις ώστε να ξέρεις τι θα πληρώσεις.

Το μπλε τιμολόγιο που είναι και η τρίτη επιλογή των καταναλωτών είναι το λεγόμενο σταθερό τιμολόγιο. Οι καταναλωτές θα πληρώνουν σταθερό αλλά και πιο ακριβό τιμολόγιο στην τιμή της κιλοβατώρας, που θα αγγίζει τα 28 λεπτά υπογράφοντας μάλιστα συμβόλαιο και για κάποιο διάστημα, το οποίο σε περίπτωση που το σπάσουν, θα πρέπει να πληρώσουν και ρήτρα λύσης συμβολαίου. Αυτό το τιμολόγιο το προτείνουν κυρίως για τις εξοχικές κατοικίες ωστόσο εγώ προσωπικά θεωρώ καλύτερη επιλογή το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο θα είναι και η αυτόματη επιλογή για όσους δεν επιλέξουν. “

businessdaily-xrimatistirio-energeias.jpg


Το Χρηματιστήριο και η τιμή ενέργειας

Αυτή την στιγμή η τιμή της κιλοβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται στα 12, 3 λεπτά όπως δήλωσε η κα Χισκάκη η οποία τονίζει πως για τους καλοπληρωτές η τιμή της κιλοβατώρας είναι μόλις στα 10,2 λεπτά, βρισκόμενη σε ιστορικά χαμηλή τιμή.

Εξοικονόμηση: Η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα

Κλείνοντας η Μελίτα Χισκάκη τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αυτονομία είτε σε επίπεδο κράτους είτε σε επίπεδο νοικοκυριού. Όπως επισήμανε η χώρα μας έχει κάνει αρκετά βήματα αναφορικά με την ενεργειακή της αυτονομία, ενώ προέτρεψε τους καταναλωτές να προβούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και στα σπίτια τους είτε με την ενεργειακή αναβάθμιση και την μόνωση των σπιτιών είτε με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες προκειμένου να εξοικονομηθεί η ενέργεια.

Τέλος η κα Χισκάκη εξέφρασε και την λύπη της για το γεγονός πως περιοχές της Πέλλας, όπως η Αλμωπία μένουν εκτός του φυσικού αερίου, καθώς καμία εταιρία δεν καλύπτει το κόστος κατασκευής αγωγού προς την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ