close search results icon

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ πολύ κοντά σε πολυμέτωπο πόλεμο

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ πολύ κοντά σε πολυμέτωπο πόλεμο

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Απρόβλεπτες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου στη Γάζα, εκτιμάται ότι θα έχει η στοχευμένη δολοφονία με drone στη Νότια Βηρυτό (Νταχίγε), στον Λίβανο, του εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς (επικεφαλής στη Δυτική Οχθη αλλά και με σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ) Σαλέχ αλ Αρούρι από το Ισραήλ (αν και δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη του πλήγματος).

Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Αραβες αναλυτές επισημαίνουν ότι, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Γάζα, τη χρήση βίας από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη κατά των Παλαιστινίων, την ένταση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο/Βόρειο Ισραήλ, την ένοπλη δράση των σιιτικών φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών κατά των αμερικανικών βάσεων σε Ιράκ και Συρία, ως και τη συνεχιζόμενη δράση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτοξεύει επικίνδυνα την ένταση στην καυτή γεωγραφική ζώνη, με την ισχυρή Χεζμπολάχ να προαναγγέλλει σκληρά αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Εν μέσω του ανηλεούς βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα υπάρχει εντονότατη ανησυχία ότι το χτύπημα της Βηρυτού απειλεί να προκαλέσει έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ (η οποία εδρεύει στον Λίβανο) και του Ισραήλ. Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Νακούρα του Νοτίου Λιβάνου (UNIFIL) είπε ότι οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής (της γραμμής οριοθέτησης που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ, ως και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν). Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε χθες ότι «είμαστε σε μέγιστη ετοιμότητα για οποιοδήποτε σενάριο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι η δολοφονία του Αρούρι «θα πυροδοτήσει άλλο ένα κύμα στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο να πολεμήσει ενάντια στους σιωνιστές κατακτητές». Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, από την Ντόχα του Κατάρ, είπε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι «πιο ισχυρή και αποφασιστική μετά τη δολοφονική επίθεση». Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, προειδοποίησε ότι το ισραηλινό χτύπημα είναι μια προσπάθεια να τραβήξει τη χώρα του στον πόλεμο. «Η επίθεση είναι ένα ισραηλινό έγκλημα που στοχεύει ξεκάθαρα να φέρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαραθέσεων μετά τις συνεχιζόμενες καθημερινές επιθέσεις στον Νότο», ανέφερε. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν χαμηλού επιπέδου στρατιωτικά χτυπήματα στα σύνορα με τον Λίβανο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, αλλά το χτύπημα στον Αλ Αρούρι απειλεί να ωθήσει το δίδυμο ζευγάρι σε έναν αιματηρό ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η δολοφονία του Σαλέχ αλ Αρούρι εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση και προς το Ιράν, το οποίο έχει εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει τη Χαμάς. Ο Αλ Αρούρι, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Οχθη και αναπληρωτής πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, ήταν ένα βασικό πρόσωπο που είχε βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της σουνιτικής Χαμάς με το σιιτικό Ιράν και βρισκόταν στο στόχαστρο του Ισραήλ ακόμη και πριν ξεκινήσει η τρέχουσα πολεμική σύγκρουση. Δεν σκότωσαν απλώς κάποιον τυχαίο ηγέτη της Χαμάς, κάποιον που απλώς μιλάει μπροστά σε μια κάμερα. Στην πραγματικότητα εκτέλεσαν κάποιον που ήταν επιχειρησιακά σημαντικός. Είναι επίσης ένα μήνυμα ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να κυνηγήσει και να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς όπου κι αν βρίσκεται, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στην περιοχή και μακρύτερα, αν και διαχρονικά αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα δεν απονευρώνουν υβριδικές και βίαιες οργανώσεις. Το Ισραήλ έχει ιστορία στο να κυνηγάει τους εχθρούς του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Χαμάς. Τον Αύγουστο, ο Νετανιάχου είχε αναφέρει ότι ο Αλ Αρούρι ήταν πιθανός στόχος μαζί με άλλους ηγέτες της Χαμάς, λέγοντας ότι ο ίδιος «γνωρίζει πολύ καλά γιατί αυτός και οι φίλοι του κρύβονται».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

Ο ΟΗΕ, χθες, σε ανακοίνωση από το γραφείο του γ.γ., Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο. Ο ΟΗΕ και η Γαλλία (διά στόματος Μακρόν, που επικοινώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντζ) απηύθυναν επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση, καθώς οι φόβοι για περαιτέρω διολίσθηση του πολέμου Ισραήλ – Γάζας στην περιοχή αυξάνονται μετά το προχθεσινό χτύπημα σε ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο.

Εκατόμβη νεκρών στην Τεχεράνη

Ακρως ανησυχητική είναι η εικόνα της Μέσης Ανατολής στα πρώτα 24ωρα του νέου έτους, εντείνοντας τους φόβους για ανάφλεξη της ευρύτερης περιοχής πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς μαίνεται επί τρεις μήνες.

Μετά την προχθεσινή δολοφονική επίθεση κατά του Σαλέχ αλ Αρούρι, υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της Χαμάς, στη Βηρυτό, μέσα στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, για την οποία το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά χαιρετίζει το «χειρουργικής ακρίβειας χτύπημα», ήρθε χθες μια πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν.

Τουλάχιστον 103 νεκροί και 170 τραυματίες στην πόλη Κερμάν, κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί, ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, κατά την 4η επέτειο της δολοφονίας του σε αμερικανική επίθεση με drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ανάληψη ευθύνης για την «τρομοκρατική επίθεση», όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, δεν υπήρξε μέχρι αργά χθες βράδυ.

Στο ζοφερό παζλ προστίθενται εμπρηστικές δηλώσεις από όλες τις πλευρές. «Είμαστε εν μέσω του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ που ηγείται στο Ιράν και τα πλοκάμια του έχουν φτάσει ήδη στην Ευρώπη. Το Ισραήλ βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή. Είμαστε εδώ για όλους», δήλωσε ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, αναλαμβάνοντας καθήκοντα.

Επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, που άφησε πίσω 1.400 νεκρούς και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 22.313 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Το Ιράν ήθελε να υπονομεύσει την προσέγγιση του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποίησε τα «πιόνια» του, τη Χαμάς στον Νότο και τη Χεζμπολάχ στον Βορρά, πρόσθεσε ο Κατς. «Το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να μάχεται και στα δύο μέτωπα και στον πόλεμο εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ έχουμε στο πλευρό μας και μετριοπαθείς αραβικές χώρες», τόνισε.

Το Ισραήλ είναι σε επιφυλακή, προετοιμασμένο «για όλα τα σενάρια», καθώς πριν καν την επίθεση στο Ιράν, από την άλλη πλευρά Τεχεράνη, Χεζμπολάχ, Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις διαμήνυσαν πως η δολοφονία Αρούρι δεν θα μείνει αναπάντητη και ατιμώρητη. Η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «μια σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου, του λαού μας, της εθνικής κυριαρχίας, της αντίστασης».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ πως επιδιώκει να σύρει τη χώρα του σε επέκταση της σύρραξης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να αποφύγει κάθε συμπεριφορά που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ