close search results icon

Μεταμοσχεύσεις: SMS σε όλους τους πολίτες για να γίνουν δωρητές

Μεταμοσχεύσεις: SMS σε όλους τους πολίτες για να γίνουν δωρητές


Γιάννα Σουλάκη

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων. Αυτό ήταν το μήνυμα της ενημερωτικής εκδήλωσης OrganMeetings, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοι Μαζί Δυναμώνουμε την Αλυσίδα Ζωής».

Οπως αναφέρθηκε, η σημαντική και συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για να σπάσουν τα ταμπού και να σωθούν ζωές, έχει αποφέρει καρπούς.

«Η δωρεά οργάνων είναι πράξη υπέρτατης αλληλεγγύης, ύμνος στη ζωή. Αλλά ακόμα προκαλεί φόβους και παρεξηγήσεις σε όσους δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι», τόνισαν οι ομιλητές.

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην ιστορική για τη χώρα μας αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων το 2024, ενώ τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού, με τη μαζική αποστολή ενός SMS σε όλους τους πολίτες χώρας, ενδεχομένως και μέσα στον επόμενο μήνα, μέσω της ΗΔΙΚΑ.

Το μήνυμα θα καλεί τους πολίτες άνω των 18 ετών να δηλώσουν αν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων, μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής φόρμας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ωνάσειο έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταμοσχεύσεις», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε πως υπάρχει ελπίδα το 2025 να είναι ακόμη καλύτερο για τον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

«Η πρωτοβουλία του ΩΚΚ για την καθιέρωση του θεσμού των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην αύξηση των εθελοντών δοτών, θεσμό που στηρίξαμε στη συνέχεια και εμείς ως πολιτεία», σημείωσε.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια φάση μεταμόρφωσης. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης είναι εντυπωσιακά: Μέσα στο 2024, η χώρα σημείωσε ρεκόρ σε αριθμό μεταμοσχεύσεων και αξιοποιηθέντων δοτών. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν 367 μεταμοσχεύσεις από ζώντες και αποβιώσαντες δότες. Ο δείκτης δωρεάς οργάνων έφτασε στο 10,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από μόλις 4,4 στην αρχή της πανδημίας. Το 2001 βρισκόταν στο 3,6. Για τα πολύ καλά αποτελέσματα μάλιστα, ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου του ΕΟΜ, Γεώργιου Παπαθεοδωρίδη.

Η Γιούλη Μενουδάκου, προϊσταμένη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, επιβεβαίωσε πως η ραγδαία αύξηση των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στην εισαγωγή του ρόλου του τοπικού Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων, δηλαδή ενός γιατρού ή νοσηλευτή εντός νοσοκομείων και ΜΕΘ που εντοπίζει εγκαίρως περιστατικά εγκεφαλικού θανάτου, επικοινωνεί με τις οικογένειες και αναλαμβάνει τον συντονισμό της δωρεάς.

«Παλαιότερα, περνούσαν εβδομάδες χωρίς καμία αναγγελία. Τώρα έχουμε περισσότερες από μία την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο είναι η λειτουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο θα συνεργάζεται με υφιστάμενες μονάδες όπως το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο. Η χώρα μας θα μπορεί επιτέλους να πραγματοποιεί παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις ήπατος, για τις οποίες μέχρι σήμερα στέλνει 10-15 παιδιά ετησίως στο εξωτερικό. «Θα εξυπηρετούμε τους δικούς μας ασθενείς, στην πατρίδα τους», είπε η κα Μενουδάκου.

Ο Αλέξανδρος Μωρέλλας, υπεύθυνος Προγραμμάτων Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση, στάθηκε στη σημασία της επικοινωνίας και της ενημέρωσης μέσω των ΜΜΕ. «Δεν είναι μόνο τα ιατρικά δεδομένα που σώζουν ζωές, είναι και η σωστή πληροφόρηση. Οι προκαταλήψεις, οι αστικοί μύθοι και ο φόβος καταρρίπτονται όταν ο πολίτης έχει πρόσβαση σε έγκυρη γνώση», επεσήμανε.

Η παρουσία του προέδρου του Ωνάσειου, Ιωάννη Ν. Μπολέτη, και άλλων θεσμικών παραγόντων υπογράμμισε το βάθος της συνεργασίας που επιχειρείται. Η δωρεά οργάνων δεν είναι πλέον περιθωριακή υπόθεση λίγων «ηρώων».

Γίνεται εθνική υπόθεση, με θεσμική υποστήριξη, τεχνολογικά εργαλεία και ευρύ κοινωνικό κάλεσμα, τόνισε και εξήρε το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις μεταμοσχεύεις που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί. «Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς πολιτική βούληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ