close search results icon

Μεταναστευτικό: Αποτροπές και συλλήψεις σε Έβρο και Αιγαίο

Μεταναστευτικό: Αποτροπές και συλλήψεις σε Έβρο και Αιγαίο

Υπερβαίνουν το 20% οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, το ίδιο χρονικό διάστημα. Το πρώτο τετράμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί και λιμενικοί συνέλαβαν 11.106 άτομα για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. 

Στον Έβρο, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, καταγράφηκαν 1.553 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. Σε όλη την επικράτεια, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 292 συλλήψεις δουλεμπόρων, όταν το 2021 είχαν γίνει 220.

Από την 1η έως τις 23 Μαΐου 2022, στον Έβρο έγιναν 320 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών, έναντι 266 τον Μάιο του 2021. Τις ίδιες ημέρες του Μαΐου το 2022, στα ελληνικά νησιά συνελήφθησαν 355 παράτυποι μετανάστες, αντί 136 τον Μάιο του 2021.

Αύξηση

Σε ποσοστό περίπου 25% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τον Μάιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 35%-40% έχουν αυξηθεί τον ίδιο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Από την 1η έως τις 23 Μαΐου, με δεδομένο ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στο «γόνατο», καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα.

Επτά συλλήψεις δουλεμπόρων και 22 παράτυπων μεταναστών καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν εν μέσω καταδιώξεων σε Ροδόπη, Μαράσια, Αβδηρα, Σάπες, Δράμα και Καβάλα. Μάλιστα, οι δουλέμποροι φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με κλέφτες οχημάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για προπομπούς και για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Σε 15 περιπτώσεις του Μαΐου, οι δουλέμποροι είχαν κλεμμένα οχήματα, από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αττική, Χαλκιδική και Κέρκυρα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το μεταναστευτικό αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα εργαλείο-«όπλο» εκδίκησης του Ταγίπ Ερντογάν, μετά το μούδιασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, της υποστήριξης που έτυχε η ελληνική πλευρά και η απομόνωση της τουρκικής.

Ο πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει ενδεικτικά: «Έχουμε μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών αυτή την περίοδο και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, είναι να κρατήσουμε όλες αυτές τις ροές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας μας που είναι εκεί στο ποτάμι». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως με μεγαλύτερη ένταση.

Ο Θεοδωρικάκος

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «σε ό,τι αφορά τον Έβρο, όλους αυτούς του μήνες υπάρχει πίεση. Ας γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός συνόρων, ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί προστατεύοντας την ακεραιότητα της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Ούτε στον Έβρο ούτε στα νησιά μας».

Το πρωτοφανές κύμα μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο έχει ξυπνήσει μνήμες του 2015. Μέσα σε λίγες ώρες, της περασμένης Δευτέρας, Τούρκοι δουλέμποροι επιχείρησαν να μεταφέρουν περισσότερους από 600 μετανάστες σε ελληνικά νησιά με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτές βάρκες. Σε αυτά τα σκάφη, επέβαιναν 450 άτομα, είχαν προορισμό την Ιταλία και προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου, όπου η πορεία τους ανακόπηκε από το Λιμενικό. Μάλιστα, το ένα ιστιοφόρο επιχείρησε χωρίς επιτυχία να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, πριν τελικά επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εντοπίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές και 4 φουσκωτές λέμβοι στις οποίες επέβαιναν ακόμα 140 παράτυποι μετανάστες.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ