close search results icon

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι»

"Φοβάμαι ότι τα ίδια λόγια θα μπορούσαν να ειπωθούν και για πολλούς από εμάς".

Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Βαλτάσαρ, ο οποίος ήταν εγγονός του γνωστού Ναβουχοδονόσορα, ένα βράδυ παρέθεσε δείπνο σε χίλιους σπουδαίους επισκέπτες. Για να πίνουν κρασί χρησιμοποιούσαν τα χρυσά και ασημένια ποτήρια από τον Ναό του Σολομώντος. Εκεί που έτρωγαν και έπιναν φάνηκε ένα χέρι που έγραφε στον τοίχο «Μανή, Θεκέλ, Φάρες». Αυτό σήμαινε «Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε, και βρεθήκατε σκάρτοι» επειδή αυτή η πράξη τους ήταν το αποκορύφωμα της αλαζονικής βασιλείας τους. Γι αυτό και ο Θεός την ίδια νύχτα παρέδωσε το βασίλειό τους στους Πέρσες. Φοβάμαι ότι τα ίδια λόγια θα μπορούσαν να ειπωθούν και για πολλούς από εμάς.

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή αφήσαμε τα παιδιά μας στο έλεος των κινητών και του διαδικτύου χωρίς κανένα έλεγχο. Θα εμπιστευόμασταν σε εγκληματίες να συμβουλεύουν τα παιδιά μας ; Και όμως συχνά αυτοί που συμβουλεύουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο είναι εγκληματίες. Δεν φροντίσαμε να βρούμε ενδιαφέροντα για τα παιδιά μας και αυτά κόλλησαν πάνω στο κινητό. Δεν φαντάζεστε πόσο χαμηλό επίπεδο βασικών γνώσεων έχουν σήμερα οι απόφοιτοι του Λυκείου !

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή τα αφήσαμε όλα στον αυτόματο πιλότο. Κάνουν τα παιδιά μας κατάληψη στο Λύκειο και ούτε που ασχολούμαστε με τα αιτήματά τους. Δεν έχουμε την τόλμη να τους πούμε «ναι, έχετε δίκιο που διαμαρτύρεστε, αλλά συνεχίστε τα μαθήματά σας και θα το αναλάβουμε εμείς». Και τους αφήνουμε να γίνονται παιχνίδι σε σκοπιμότητες πολιτικών, αντί να παίρνουμε υπεύθυνα θέση. Φοβόμαστε οι καθηγητές να τους παιδαγωγήσουμε επειδή μόλις στριμωχτούν οι μαθητές απειλούν με κατάληψη του σχολείου.

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή ότι «προοδευτικές» αλλαγές έκαμναν οι Υπουργοί Παιδείας εμείς ανεύθυνα χειροκροτούσαμε. Έτσι το 1982 κατάργησαν τις ποδιές που φορούσαν οι μαθήτριες και εμείς μείναμε έκθαμβοι από την προοδευτικότητα της αλλαγής. Μια μαθήτρια του Λυκείου μας έκανε μεταγραφή σε Λύκειο της Κύπρου και μόλις πήγε της είπαν τι θα φοράει. Παντελόνι τζιν μπλε ή μαύρο ή αλλιώς φούστα που θα φτάνει τουλάχιστον μέχρι το γόνατο και πουκάμισο άσπρο. Στην Ελλάδα δείχνουν οι μαθήτριες ότι θέλουν, στήθη, κοιλιές, μπούτια. Βλέπετε οι Ελλαδίτες είμαστε «προοδευτικοί». Φυσικά για τον σκανδαλισμό των μαθητών ούτε που μας νοιάζει.

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή ενώ οι Υπουργοί Παιδείας αφαιρούσαν από τα βιβλία του Δημοτικού όλα τα ηρωικά και ηθοπλαστικά κείμενα και τα αντικαθιστούσαν με χαζομάρες, εμείς οι γονείς δεν διαμαρτυρηθήκαμε αλλά τα ανεχθήκαμε όλα. Όταν βάλανε με ανόητους τρόπους να διδάσκονται τα μαθήματα στο Δημοτικό όπως στα Μαθηματικά, εμείς ούτε χαμπάρι δεν το πήραμε από την αδιαφορία μας. Όταν έβαζαν τις ξένες γλώσσες από το Νηπιαγωγείο για να προκαλέσουν σύγχυση γλωσσών στο μυαλό των παιδιών μας εμείς από την ανοησία μας χειροκροτούσαμε.

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή μόλις πάρουμε μια θέση ευθύνης στο Δημόσιο αντί να κοιτάμε να εφαρμόζουμε αμερόληπτα τους νόμους κοιτάμε πως θα βολέψουμε τους δικούς μας ή πως θα ικανοποιήσουμε τα πάθη μας. Έλεγε πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι πριν 30 χρόνια που τις προσλήψεις αναπληρωτών τις έκαμνε η Διεύθυνση και όχι το Υπουργείο όπως σήμερα, κάποιοι Διευθυντές διόριζαν νεαρές καθηγήτριες με αντάλλαγμα σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους. Μα και σήμερα συχνά δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία, όχι βέβαια για σεξουαλικές σχέσεις, αλλά για να βολέψουν δικούς τους σε πιο βολικά σχολεία. Σιγά μην πάρει ο άλλος μια θέση ευθύνης και να τον ενδιαφέρει η δικαιοσύνη στις πράξεις του.

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή αφεθήκαμε να μας χειραγωγούν με τα ΜΜΕ. Θυμάστε που φώναζαν οι πληρωμένοι μεγαλοδημοσιογράφοι να μπούμε στο Χρηματιστήριο κι εμείς τους ακούσαμε και μπήκαμε συχνά πουλώντας περιουσιακά στοιχεία και μας έφαγαν τα χρήματα ; Καμία Κυβέρνηση από τότε δεν μας είπε ποιοι έφαγαν τα λεφτά μας. Μας φώναζαν τελευταία για τις σεξουαλικές παρεκτροπές του π. Αντωνίου της Κιβωτού του Κόσμου και σιγά σιγά μαθαίνουμε ότι ήταν παραμύθια για να πάρουν την Κιβωτό του Κόσμου. Ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο και μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια αν ψάξουμε.

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή ανεχτήκαμε τις Κυβερνήσεις που σταμάτησαν κάθε παραγωγή στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες κυρίως νέοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία. Φταίμε όμως κι εμείς που δεν μάθαμε στα παιδιά μας να αγαπούν τόσο την Ελλάδα ώστε να προτιμούν να τρώνε «κρεμμύδι και ψωμί» που λέει και ο μεγάλος Καζαντζίδης, παρά να πάνε έξω για εργασία. Φταίμε επειδή δεν τα μάθαμε να κάμνουν οποιαδήποτε εργασία μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Ψάχνουν στα χωράφια Αλβανούς για να εργαστούν οι οποίοι βέβαια έχουν ξυπνήσει και χορεύουν τα αφεντικά τους στο ταψί. Εμείς που στην ηλικία των παιδιών μας εργαζόμασταν όλη μέρα στα χωράφια πάθαμε τίποτα ;

«Μετρηθήκαμε, ζυγιστήκαμε, και βρεθήκαμε σκάρτοι» επειδή πέσαμε στην παγίδα που μας έστησαν για να μας κουμαντάρουν ευκολότερα και μαζευτήκαμε όλοι στις πόλεις και αφήσαμε να ερημώσει η ύπαιθρος. Και έτσι γεμίσαμε με άγχος και δίνουμε τα χρήματα που βγάζουμε στα φάρμακα. Αφεθήκαμε να μας περάσουν αυτοί με τις διαφημίσεις τους ποια είναι η όμορφη ζωή αντί να εμπιστευτούμε τα λόγια του Χριστού στο Ευαγγέλιο «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν» (Ιωαν. ί,10).

Φώναζε συχνά ο μεγάλος άγιος Πορφύριος : «όλοι πίσω, όλοι πίσω, επειδή πηγαίνουμε προς τον γκρεμό». Νομίζω ότι εμείς σήμερα ήδη πέσαμε στον γκρεμό, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε. Μου έλεγε χθες στην αγορά ένας ηλικιωμένος «τα παιδιά μου, αλλά και όλα τα παιδιά στην γειτονιά έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν. Ζωή είναι αυτή ;». Δεν ήξερα ποια απάντηση να δώσω στην ερώτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ