close search results icon

«Μέτρον Άριστον ή παν μέτρον άριστον;» Το περίφημο ρητό του Κλεόβουλου που καθοδηγούσε τον λαό

Ο ίδιος αναστήλωσε το ναό της Αθηνάς, κυβέρνησε για 40 χρόνια τη Λίνδο, συνέθεσε αινίγματα, ρητά και ποιήματα και η Λίνδος κατά την εποχή του γνώρισε τεράστια πολιτισμική ακμή.

«Μέτρον Άριστον ή παν μέτρον άριστον;» Το περίφημο ρητό του Κλεόβουλου που καθοδηγούσε τον λαό

«Παν μέτρον άριστον» ή «μέτρον άριστον;» Το περίφημο ρητό του Κλεόβουλου χρησιμοποιείται ακόμη και είναι ένα από τα πολλά που είχε διατυπώσει ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

Ο ίδιος αναστήλωσε το ναό της Αθηνάς, κυβέρνησε για 40 χρόνια τη Λίνδο, συνέθεσε αινίγματα, ρητά και ποιήματα και η Λίνδος κατά την εποχή του γνώρισε τεράστια πολιτισμική ακμή.

«Μέτρον Άριστον»

Από το πιο γνωστά αρχαιοελληνικά ρητά είναι το «Μέτρον Άριστον», το οποίο ανήκει στον Κλεόβουλο τον Λίνδιο.
Ένα ρητό το οποίο σημαίνει, να αποφεύγει ο άνθρωπος τις ακρότητες και να τηρούμε το μέτρο στη ζωή μας. Με το πέρασμα των αιώνων στο ρητό προστέθηκε η λέξη «παν» και η φράση «Παν μέτρον άριστον» ερμηνεύεται ως εξής: με ό,τι μέτρο και να υπολογίσεις τα πράγματα, είναι το ίδιο καλό, δηλαδή κάθε μέτρο είναι άριστο.

Υπάρχει και η ερμηνεία που υποστηρίζει ότι το «μέτρον» δηλώνει το πρέπον, το αρμόζον, δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο μέτρο και όχι το οποιοδήποτε.

Η έκφραση «Παν μέτρον άριστον» προσδίδει μία ρυθμικότητα, ωστόσο δηλώνει, όπως και το «μέτρον άριστον», την καλύτερη – βέλτιστη πρακτική και την αποφυγή των ακροτήτων και των υπερβολών.

«Τον εχθρό του λαού να τον θεωρείς εχθρό σου»

Ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος ή Ρόδιος, συνέθεσε πολλά αινίγματα και ρητά, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται στις μέρες μας. Ωστόσο πολλά παρέμειναν στην αφάνεια αν και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ποιότητα του έργου του δείχνει έναν άνθρωπο εύστροφο, διεισδυτικό, που άγγιζε σε βάθος τα ανθρώπινα ζητήματα, που αγαπούσε την ελευθερία, σεβόταν την ανθρώπινη ύπαρξη και ιδιαίτερα τις γυναίκες που δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Ευφυής και εύστοχος, διατύπωνε με λίγα λόγια ένα διδακτικό λόγο και καθοδηγούσε με σοφία τους συμπολίτες του.

Διαβάστε μερικά από τα ρητά του:

Αν είσαι πλούσιος, μην υπερηφανεύεσαι· αν είσαι φτωχός, μην ταπεινώνεσαι.
Μη γελάς επιδοκιμαστικά γι᾽ αυτόν που περιπαίζει, γιατί θα επισύρεις το μίσος αυτών που περιπαίζονται.
Να είσαι οικείος με την αρετή, ξένος με την κακία
Η γυναίκα σου να είναι από τη δική σου τάξη· γιατί αν είναι από ανώτερη, θα αποκτήσεις αφεντικά, όχι συγγενείς.
Να μη διαπληκτίζεσαι με τη γυναίκα σου ούτε να της συμπεριφέρεσαι αλαζονικά μπροστά σε άλλους· το πρώτο δείχνει κυρίως ποταπότητα, ενώ το δεύτερο μπορεί να σε κάνει να θεωρηθείς τρελός.
Να διαλύεις τις έχθρες.
Να μορφώνεις τα παιδιά σου.
Τον εχθρό του λαού να τον θεωρείς εχθρό σου
Δούλους μεθυσμένους να μη τιμωρείς· αλλιώς θα φανείς κι εσύ μεθυσμένος

πηγή: pronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ