close search results icon

Μία διετία στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ

Στο ξεκίνημα της θητείας του, ένα μέρος του πολιτικού και μιντιακού συστήματος δεν έδειξε να ενθουσιάζεται ιδιαίτερα.

Aντιμέτωπος με νέες προκλήσεις είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, δύο χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες. Ηταν 12 Δεκεμβρίου του 2021 όταν, επικρατώντας του Γιώργου Παπανδρέου στο β΄ γύρο, αναλάμβανε τα ηνία της ιστορικής παράταξης, θέτοντας ως στόχο ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό, ανανεωμένο και πολιτικά αυτόνομο.

Στο ξεκίνημα της θητείας του, ένα μέρος του πολιτικού και μιντιακού συστήματος δεν έδειξε να ενθουσιάζεται ιδιαίτερα, θεωρώντας πεπερασμένες τις δυνατότητές του και το ΠΑΣΟΚ αδύναμο να ανακάμψει. Από την πλευρά της, η βάση του κόμματος της Κεντροαριστεράς είδε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα το έβγαζε από ένα τούνελ στασιμότητας και θα το καθιστούσε και πάλι πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη.

Δείγματα γραφής

Στη διετή του διαδρομή, ο κ. Ανδρουλάκης έχει δώσει δείγματα γραφής για το πολιτικό του ποιόν. Πιστεύει σε ένα ΠΑΣΟΚ με σαφή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα ως προς το ιδεολογικό του στίγμα, το οποίο ενδιαφέρεται για τη μελλοντική διακυβέρνηση. Κατατάσσει χωρίς δεύτερη σκέψη τη Ν.Δ. στην κατηγορία του αντίπαλου πόλου και κρατά επιθετική στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διατηρεί διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ (και στην εποχή Κασσελάκη), στηλιτεύοντας την τακτική της στείρας καταγγελίας, των προσωπικών επιθέσεων και του λαϊκισμού. Προτάσσει ως πολιτικές προτεραιότητες τα ζητήματα της ακρίβειας, του κόστους ενέργειας, της στεγαστικής κρίσης και του δημογραφικού. Ο πολιτικός του λόγος δεν ξεσηκώνει τα πλήθη, είναι μετριοπαθής, έχει τεκμηρίωση και εστιάζει σε προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να πορεύεται σκαλοπάτι – σκαλοπάτι, μια τακτική που φαίνεται σταδιακά να αποδίδει. Κατάφερε να σταθεί όρθιος στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού και να μη συνθλιβεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, όπως προεξοφλούσαν αρκετοί. Η δε ρητορική του κατά Μητσοτάκη – Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού αποτέλεσε σημείο αναφοράς προεκλογικά. Ταυτόχρονα, μεγάλωσε το μέγεθος των ποσοστών και το εύρος της νέας Κ.Ο.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «τσιμπάει» τα αναμενόμενα μετά τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου ακούγεται υπερφίαλη η στοχοθεσία να κερδίσει τη Ν.Δ. στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Στον αντίποδα, οι συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη τονίζουν ότι -εκτός από το ενωμένο κόμμα- έχει φέρει εις πέρας με τρόπο αποτελεσματικό όλες τις δοκιμασίες που βρέθηκαν στο διάβα του. Τις κάλπες του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου και ευελπιστούν σε κάτι καλύτερο στις ευρωεκλογές, που συνιστούν το επόμενο καθοριστικό ορόσημο.

Δημοσκοπική άνοδος

Στοιχείο που του πιστώνεται είναι εξάλλου η άνοδος στις δημοσκοπήσεις και η καταγραφή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από περίπου 11 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να ζητά νίκη επί της Ν.Δ., ώστε ο τόπος να αποκτήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Αντιλαμβάνεται πάντως ότι για να συμβεί αυτό δεν αρκεί μόνο η ενίσχυση του κόμματός του. Απαιτούνται φίλιες δυνάμεις, πρόθυμες να συμμαχήσουν στον κοινό αγώνα για μια δημοκρατική ανατροπή. Γι’ αυτό, υπό το φως των δεδομένων που δημιουργεί η διαφαινόμενη αλλαγή των συσχετισμών και η ανάκτηση της ηγεμονίας του προοδευτικού χώρου από το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει πλέον ανοιχτός σε συνεργασίες υπό προϋποθέσεις, γνωρίζοντας ότι θα έχει το πάνω χέρι.

πηγή: efsyn.gr - Δημήτρης Κουκλουμπέρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ