close search results icon

Μικρασιάτικο διήμερο μνήμης στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Μικρασιάτικο διήμερο μνήμης στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Χρήστος Καναρόπουλος στην Romfea.gr

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις μαύρες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής και οι μνήμες ξύπνησαν και πάλι για αποτίσουν φόρο τιμής στους εκατοντάδες νεκρούς.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 διοργανώθηκαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και την 4η Κοινότητα του Δήμου εκδηλώσεις μνήμης που έλαβαν χώρα στο προαύλειο χώρο των Δημοτικών Σχολείων έναντι του Ιερού Ναού.

Ουσιαστικά το Μικρασιατικό αυτό διήμερο αποτελούσε και την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκαν στην κατεξοχήν προσφυγική περιοχή της Τούμπας, στην κεντρική Ενορία του Αγίου Θεράποντος.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε προβολή αφιερώματος με τίτλο "Από την Σμύρνη στην Τούμπα" της Ευγενίας Κούκουρα, μουσικό ταξίδι από τον ορχήστρα "Εστουδιαντίνα" του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος, "Αγαπώ την πατρίδα μου την Ορθόδοξη Ελλάδα" από τα Τμήματα Κοριτσιών και Αγοριών των Κατηχητικών Σχολείων του Ιερού Ναού και παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Μ. Ασίας από τους Χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας "Μέτρες - Σωζούπολη", του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή", του Συλλόγου Κουριωτών Καλαμαριάς "Ταξιάρχης" και του Ιερού Ναού συνοδεία της ορχήστρας "Εστουδιαντίνα".

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Έλληνες που χάθηκαν και τις πατρογονικές εστίες που άφησαν βίαια αλλά και διατήρησης του πολιτισμού και των εθίμων από αυτούς που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και ξαναέχτισαν τη νέα τους πατρίδα, μη λησμονώντας την ιστορία τους.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Μαρία Λαδά και είχε την επιμέλεια του κ. Γεωργίου Πατρώνα, Πρωτοψάλτη του Ναού.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτησαν ο Παν. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, Προϊστάμενος του Ιερού Αγίου Θεράποντα, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ιακώβου, ο Πρόεδρος της 4ης Δημ. Ενότητας κ. Νικόλαος Ζήσης, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα καταλήξει με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής από όλους τους Εφημερίους των Ναών της Τούμπας με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ