close search results icon

Μοίρασαν ληγμένα επιδόρπια με μούχλα σε φοιτητές

Bρέθηκαν και άλλα ακατάλληλα τρόφιμα.

Σε κατάληψη της πρυτανείας στη Λάρισα προχώρησαν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες σίτισης. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τους μοίρασαν επιδόρπια με μούχλα ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν και άλλα ακατάλληλα τρόφιμα από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το catering της σίτισης τους.

«Το περιστατικό στις 22/03 όμως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα συσκευασμένα επιδόρπια που μοιράστηκαν ήταν ληγμένα και βρέθηκε μούχλα σε κάποιο από αυτά. Στις συγκεκριμένες συσκευασίες είχε σβηστεί εσκεμμένα η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, σύμφωνα με το thessaliatv.

Με απόφαση της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας αναφέρει:

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική κοινωνία βάζει δυσβάσταχτα εμπόδια στην καθημερινή επιβίωση κάθε λαϊκής και ταξικά καταπιεσμένης ελληνικής οικογένειας. Σε ένα πλαίσιο με πληθωρισμό πάνω από 10%, ενεργειακή ακρίβεια, καθημερινή αύξηση των τιμών σε βασικά είδη ανάγκης και την ιδιωτικοποίηση του νερού, οι σπουδές μας από δικαίωμα καθίστανται προνόμιο για λίγους.

Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει η απροθυμία του ΠΘ και της κυβέρνησης για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Με βάση το ΦΕΚ του 2012 δικαιούχοι σίτισης είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ και κάτω. Ακόμα και αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πρόφαση την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι εν τέλει πολύ χαμηλότερα των 45.000 ευρώ.

Φέτος ενώ η ακρίβεια σαρώνει, το ΠΘ αντί να βρει πόρους για την σίτιση, να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ ή να απαιτήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μείωσε κι άλλο τους δικαιούχους για την σίτιση. Να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη χρονιά δεν ανακοινώθηκαν συμπληρωματικά αποτελέσματα επιλαχόντων σίτισης.

Το περιστατικό στις 22/03 όμως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα συσκευασμένα επιδόρπια που μοιράστηκαν ήταν ληγμένα και βρέθηκε μούχλα σε κάποιο από αυτά. Στις συγκεκριμένες συσκευασίες είχε σβηστεί εσκεμμένα η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης. Μάλιστα όταν ρωτήσαμε γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης πήραμε την απάντηση ότι θεωρήθηκαν λανθασμένες.

moykhla.jpeg

Αυτό το περιστατικό προστίθεται σε όλα τα παρακάτω περιστατικά που έχουν συμβεί την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Συγκεκριμένα:

 • Οι εταιρίες προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους φέτος με την πληθωριστική κρίση έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις μερίδες, ενώ αρνούνται συχνά να δώσουν συμπλήρωμα στις μικρές μερίδες.
 • Πολλές μέρες της εβδομάδας τελειώνει το κρέας που έχουν στο μενού στις 14:30 ενώ τα φοιτητικά εστιατόρια είναι ανοιχτά και υποχρεωμένα να παρέχουν φαγητό 12:30-15:30. Στην Ιατρική οι φοιτητές/τριες έχουμε καταλήξει πάρα πολλές φορές να τελειώνουμε την κλινική μας άσκηση στις 15:00 και να τρώμε μόνο ρύζι ή σκέτα μακαρόνια γιατί η εταιρεία ‘’Χούτος Catering’’ δεν παρέχει αρκετές μερίδες προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.
 • Άτομα που δεν είναι δικαιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν ξεχωριστά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα τους. Είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενιαία 2,30 και για τα δύο γεύματα. Όμως οι σχολές μας βρίσκονται έξω από την πόλη με αποτέλεσμα να μην τρώμε σχεδόν ποτέ το βραδινό που έχουμε πληρώσει. Ταυτόχρονα άμα θέλουμε να σιτιστούμε στην λέσχη στο κέντρο πρέπει μόνο για το βραδινό να πληρώσουμε πάλι 2,30. Αυτό κάνει ξεκάθαρη την αισχροκέρδεια των caterings πάνω στους φοιτητές.

Ύστερα από παρέμβαση των φοιτητών/ριων στην λέσχη του Βιόπολις (καθίσταται ξεκάθαρο, επίσης, ότι ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους εργαζόμενους/ες του εκάστοτε catering αλλά στις εταιρείες και στο κεφάλαιο που βάζουν το κέρδος τους πάνω από τις ζωές μας) την Πέμπτη 23/03 και την καταγγελία του ΔΣ του ΣΦΙΛ στην διοίκηση του τμήματος και στην επιτροπή φοιτητικού εστιατορίου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος την Παρασκευή στο εστιατόριο του Βιοπολίς όπου βρέθηκε πληθώρα παραλείψεων μεταξύ των όποιων και ληγμένο βούτυρο. Καλούμε την πρυτανεία και την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι εταιρείες παίρνουν 3.700.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την σίτιση.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ

Προχωράμε σε:

1. Κατάληψη την Τρίτη στο κτίριο διοίκησης(πρυτανεία) του ΠΘ στο Γαιόπολις με τα παρακάτω αιτήματα :

 • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές/ιες!
 • Να φύγουν τα caterings και οι εργολάβοι από την σίτιση. Το πανεπιστήμιο να προσλάβει εργαζόμενους και να διαχειρίζεται μόνο του την σίτιση των φοιτητών!
 • Να κάνει ό,τι χρειάζεται το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η επιτροπή σίτισης και η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας για να βελτιωθεί η ποιότητα και να επαρκεί η ποσότητα του φαγητού!
 • Να γίνονται τακτικά έλεγχοι και να πραγματοποιείται τακτικά δειγματοληψία στα τρόφιμα!
 • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την σίτιση!
 • Να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ!
 • Δωρεάν και ασφαλείς αστικές μεταφορές για όλους/ες! Το ΠΘ να χρηματοδοτήσει μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας την μεταφορά των φοιτητών/τριων προς τις σχολές που βρίσκονται έξω από τον αστικό ιστό!
 • ελτίωση των υποδομών στις εστίες. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος κανονισμός με το χαράτσι και τις διδακτικές μονάδες, που αποτελεί ταξικό φραγμό στο δικαίωμα για σπουδές!

Την κατάληψη και τα αιτήματα στηρίζει και ο Σύλλογος Φοιτητών Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας.

πηγή: tanea.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ