close search results icon

Μητρώο Άρτεμις και τζίρος 2021, ορίζουν την κατανομή της νέας ενίσχυσης 91 εκατ. για αγορά ζωοτροφών

"Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας". 

Μητρώο Άρτεμις και τζίρος 2021, ορίζουν την κατανομή της νέας ενίσχυσης 91 εκατ. για αγορά ζωοτροφών

Τον τρόπο που θα βοηθήσει να πιάσουν τόπο τα 91 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, συνεχίζει να αναζητά ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι μονάδες που παράγουν, να έχει πραγματική αξία αυτή η ενίσχυση και να δοθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου.

Η πρώτη προσέγγιση του θέματος από το υπουργείο λέει ότι από το νέο σύνολο ενίσχυσης ύψους 91 εκατ. ευρώ, 60 θα δοθούν στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, 20 στην αγελαδοτροφία και 11 εκατ. ευρώ θα μοιρασθούν σε χοιροτροφία και πτηνοτροφία (αυγών και κρέατος).

Από ‘κει και πέρα, όπως επισημαίνει στο Agronews ο κ. Γεωργαντάς, στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση να συνδεθεί με τον αριθμό των ζώων και την πραγματική παραγωγή.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με βάση τα όσα επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες, η ενίσχυση θα κλιμακώνεται βάσει κλάσεων (πχ. από 10 μέχρι 70 ζώα 400 ευρώ, από 70 μέχρι 150 1.100 ευρώ κοκ).

Επ’ αυτού ο υπουργός δεσμεύεται ότι η μέση ενίσχυση για τα μικρά ζώα, δηλαδή για τα αιγοπρόβατα, θα είναι πιθανότητα κάτι παραπάνω από 5 ευρώ το κεφάλι.

Προκειμένου να διευκολυνθεί ο κατ’ εξοχή στόχος που σχετίζεται με την ενίσχυση των πραγματικά παραγωγικών μονάδων, θα υπάρξει συνδυασμός δύο παραμέτρων:

α) Των στοιχείων που προκύπτουν από το Μητρώο Άρτεμις αναφορικά με τον αριθμό ζώων της κάθε εκμετάλλευσης και τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος αυτών και

β) Των στοιχείων τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή των στοιχείων βάσει των οποίων έγινε και η προηγούμενη πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης (2% επί του τζίρου)

Εκτός ενίσχυσης όσοι πουλούν ζων βάρος και οι κτηνοτρόφοι που τυροκομούν

Σοβαρές αντιρρήσεις από επαγγελματίες του κλάδου εκφράζονται πάντως αναφορικά με την άντληση στοιχείων από τη βάση δεδομένων Άρτεμις, αφού όπως επισημαίνουν, μια σημαντική μερίδα βοοτρόφων που πουλάνε ζων βάρος σε παχυντές, καθώς και εκμεταλλεύσεων που μεταποιούν το γάλα που παράγουν, δεν έχουν συμμετοχή στο εν λόγω Μητρώο. Αγωνία εκφράζεται και από τους κόλπους των ετεροεπαγγελματιών, που δεν αποκλείεται να βρεθούν για ακόμα μια φορά εκτός ενίσχυσης.

Με δεδομένο ότι στο Μητρώο Άρτεμις δηλώνονται μόνο τα ζώα που πάνε για σφαγή, ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι που πουλούν ζωικό κεφάλαιο σε ζων βάρος είναι υπαρκτός. Η συγκεκριμένη κατηγορία, στην οποία αντιστοιχεί το 12% περίπου της εγχώριας κατανάλωσης βόειου κρέατος, αποκλειστικά ελληνικού, μπορεί να εμφανίσει τις πωλήσεις της μόνο μέσα από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ), όπου καταγράφονται οι μεταφορές ζωικού κεφαλαίου από τον ένα κωδικό στον άλλο. Όπως εξηγεί στο Agronews η κτηνοτρόφος Άννα Μόσχου, είναι λίγες οι μονάδες που προχωρούν σε πάχυνση και οδηγούν στο σφαγείο τα μοσχάρια τους, με την πλειονότητα των παραγωγών να διαθέτουν σε παχυντές τα ζωντανά τους. Εφόσον δεν υπάρξει πρόβλεψη για την συγκεκριμένη κατηγορία, τότε θα σημειωθεί το εξής παράδοξο: ο παχυντής που αγοράζει τα μοσχάρια από τους κτηνοτρόφους τυγχάνει στήριξης, ενώ οι κτηνοτρόφοι που τους πουλούν το μοσχάρι της χρονιάς θα μείνουν χωρίς ενίσχυση, παρά τη δαπάνη για ζωοτροφές που κατανάλωσαν οι μάνες της μονάδας και τα μοσχάρια έως ότου πωληθούν.

Χωρίς παραστατικά που να περνούν από τα κριτήρια της ενίσχυσης μένουν και αιγοπροβατοτρόφοι που επένδυσαν στη μεταποίηση και έφτιαξαν δικά τους τυροκομεία, αφού ούτε αυτοί εμφανίζονται στο Μητρώο Άρτεμις.

Ακόμα πάντως και αν υπάρξει κάποια πρόβλεψη και αξιοποιηθούν τα παραστατικά από την ΚΒΔ, οι περισσότεροι βοοτρόφοι της συγκεκριμένης κατηγορίας και πάλι αδικούνται, αφού ειδικά φέτος, το εμπόριο αφήνει εκτός από τις παρτίδες που παραγγέλνει τα θηλυκά μοσχάρια. Ενώ άλλες χρονιές σε μια παραγγελία, από αυτές που κλείνονται τέτοιες ημέρες, οι παχυντές δέχονταν και 2 με 3 θηλυκά μοσχάρια, φέτος λόγω του κόστους των ζωοτροφών δεν τα παίρνουν, αφήνοντας τα «αμανάτι» στους κτηνοτρόφους. Έτσι, ενώ οι μονάδες έχουν μπει σε έξοδα για να ταΐσουν τις μάνες και τα μοσχάρια, στο τέλος θα εμφανίσουν παραστατικά για έναν πολύ μικρότερο αριθμό επί του ζωικού κεφαλαίου που διαχειρίστηκαν.

Ούτε 2 ευρώ το κεφάλι

Βέβαια, όπως επισημαίνει η κυρία Μόσχου, «αν είναι η στήριξη που ευαγγελίζονται, να θυμίζει το περιβόητο 2%, τότε ας τα κρατήσουν». Η ίδια έλαβε λιγότερο από 200 ευρώ για 80 μάνες και 55 μοσχάρια που δηλώθηκαν το 2021 στη μονάδα της, κάτι που όπως θα πει δεν αρκεί ούτε για μισό τόνο καλαμπόκι τον οποίο καταναλώνουν τα ζώα της σε ούτε τρεις ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή του επί του θέματος, από το βήμα της γιορτής φέτας της Ελασσόνας ο κ. Γεωργαντάς είχε αναφέρει:

Γεωργαντάς από Ελασσόνα: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή

Ξεπερνά, τελικά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στο «Ελασσόνα Forum- Φέτα και Γαστρονομία»και σε επαφές που είχε με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων «ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών».

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα κατανεμηθούν 60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία, ενώ ανάλογα σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση με βάση το 2% του τζίρου και προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή, ιδιαίτερα τώρα που για την επόμενη περίοδο εντάσσονται στις συνδεδεμένες καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι.Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και τόνισε για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. Μέλημα της πολιτείας, όπως είπε, είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας και αναφέρθηκε στη, εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρουμπίνο και μέλη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων θα γίνει με γρήγορο και δίκαιο τρόπο και ότι θα υπάρχει άμεση σύνδεση του αριθμού των ζώων με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. «Στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που ιδρώνουν στο κοπάδι για να παράγουν γάλα και κρέας, είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, γιατί πιστεύουμε στη δουλειά τους και στην προσφορά τους στην εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς

Απαντώντας σε κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον Τύρναβο τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και είχε συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου με τον πρόεδρό του κ. Χρ. Τσιτσιρίγκο. Ο Συνεταιρισμός παράγει 72 ετικέτες κρασιών, τσίπουρου και ούζου και είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκου στην Ελασσόνα και κατόπιν στον δημαρχείο είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα, καθώς και με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα διάθεσης των μήλων της περιοχής μετά την επιβολή capitalcontrolsστην Αίγυπτο.

Μετά την ομιλία του προς τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε περίπτερα στην έκθεση της Ελασσόνας.

Στις επαφές του τον κ. Γεωργαντά συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Στον Γεωργαντά για ΚΑΠ και ζωοτροφές στις 28 Σεπτεμβρίου οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιέσεις από εκπροσώπους του κλάδου της κτηνοτροφίας προς την ηγεσία του υπουργείου, με τους κτηνοτρόφους ΑΜΘ να ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα και στη Βάθη την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.
Το πολυκαιρισμένο πρόβλημα της πυκνότητας βόσκησης στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που χαμηλώνει σημαντικά τις κοινοτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων της περιοχής, ζητήματα της επερχόμενης ΚΑΠ που έχουν να κάνουν με το καθεστώς των συνδεδεμένων αλλά και το βασικό ζήτημα των ζωοτροφών θα θέσουν σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ στις 28 του μήνα.

Η συνάντηση κανονίστηκε έπειτα από μεσολάβηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ, με τους κτηνοτρόφους να αναφέρουν στο Agronews ότι οι διαθέσεις με τις οποίες θα μεταβούν στην Αθήνα, είναι «άγριες» όπως σχολιάζει ο βοοτρόφος Νίκος Δημόπουλος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και του ΣΕΚ σε διαδοχικές συναντήσεις, με πυρήνα της συζήτησης να αφορά η επερχόμενη ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 91 εκατ.

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων ΑΜΘ αναφέρει:

Σας ενημερώνουμε ότι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ θα έχουν συνάντηση αύριο Τετάρτη 28-9-22 στις 15:00 στο ΥΠΑΑΤ με τον υπουργό ΑΑΤ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
  • ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

πηγή: agronews.gr (Γιάννης Πανάγος)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ