close search results icon

Μητσοτάκης σε Σολτς: Παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Μητσοτάκης σε Σολτς: Παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς κάνουν αυτή την ώρα δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο πόσα έχουν αλλάξει στον έναν χρόνο που μεσοβάλησε από την τελευταία επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου, εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. «Χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος».

Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε στις δηλώσεις του αναφορά στις διαφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας, λέγοντας ότι «για εμάς είναι ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων», ενώ δεν έλειψε και η διαφορά του στην Τουρκία, λέγοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ψέματα στο λαό του, η Ελλάδα και τα νησιά της δεν απειλούν κανέναν, είπε ότι ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει την αποκλιμάκωση.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με την Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».

Σολτς: Συμφέρον όλων οι σχέσεις καλής γειτονίας

Από την πλευρά, του, ο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε τις δηλώσεις του από τη μεγάλη χαρά του για την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, η οποία, είπε, είναι σημείο κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας, ένα από τα μνημεία της Ευρώπης και ο τόπος της πρώτης πράξης της Δημοκρατίας. Είπε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία και σήμερα είναι δυο στενοί εταίροι σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

«Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα», είπε ο Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πλέον εξαιρετικές. Είπε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τελειώσει τον πόλεμο. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που Ελλάδα και Γερμανία εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου, στάθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου και είπε ότι πρέπει να πέσουν.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως είναι μια περιοχή γεμάτη πιθανότητες και αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λέγοντας πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη και πως όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε το κ. Σολτς στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ξενάγηση του Γερμανού καγκελάριου στην Ακρόπολη. Στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Σολτς είναι το ενεργειακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τουρκική προκλητικότητα.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.

Στον Ιερό Λόφο της Ακρόπολης υποδέχτηκε τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γερμανός καγκελάριος, θα ξεναγηθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης από τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εν μέσω των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση, οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου καγκελάριου της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και την πρώτη μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, και επιδίωξη της Αθήνας είναι να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, «καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Έχουν προηγηθεί δύο συναντήσεις, τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Σολτς είχε παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες είχε γίνει σε περίοδο ρητορικής έξαρσης από την πλευρά της Τουρκίας και δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι την επομένη κιόλας είχε υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Βερολίνου υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του κ. Σολτς αναμένεται να μεταβεί ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ το πρωί έχει προγραμματιστεί επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ