close search results icon

Μητσοτάκης: «Το ποσοστό της 1ης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα» -Εκλογές, αυτοδυναμία, τι ειπώθηκε στο υπουργικό

Μητσοτάκης: «Το ποσοστό της 1ης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα» -Εκλογές, αυτοδυναμία, τι ειπώθηκε στο υπουργικό

Γράφει ο Γιάννης Καντελης

Με τη φράση «πιστεύω ότι το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα», την οποία σύμφωνα με πληροφορίες είπε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο δημοσκοπικό έδαφος και η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιτύχει ένα ποσοστό που θα αποτελεί πρόκριμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.

Όπως είπε στη δημόσια τοποθέτηση του «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Πετώντας το καρφί του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόσθεσε ότι «σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

Η συζήτηση κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι φυσικό να περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από τις εκλογές, την τακτική της κυβέρνησης και τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υπουργοί, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τεθούν εξαρχής και με ένταση τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι πολιτικές διαφορές με την αντιπολίτευση. Το σκεπτικό αυτό προβλέπει την διαμόρφωση μίας ατζέντας θεμάτων στα οποία η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και δημιουργούν διακριτό στίγμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η οικονομία όπου μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και αυξήθηκαν οι συντάξεις, η αμυντική θωράκιση της χώρας, το μεταναστευτικό με την μείωση των ροών, η εξωτερική πολιτική και η ψηφιοποίηση του κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση των φόρων, ανοιχτά σύνορα και κρατισμό. Καταγράφηκε και η άποψη ότι η ένταση θα πρέπει να κορυφωθεί σταδιακά και τα πιο σκληρά διλήμματα να τεθούν στο δρόμο για τις δεύτερες εκλογές. Επίσης, από ορισμένους τέθηκε η ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο και να μην προκύψουν ανοιχτά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και βέβαια η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει απρόοπτα κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της. Οι δεύτερες εκλογές, παρότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επισήμως αναμένεται να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.

24 Απριλίου κλείνει η Βουλή -Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος

Το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, οπότε η Βουλή θα κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα, ενώ δεν αναμένεται να συνεδριάσει ξανά, καθώς την Δευτέρα 24 Απριλίου θα διαλυθεί και θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Αυτό θα φέρει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθώς θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός κοινής αποδοχής που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ λόγω ασυμβίβαστου με την εκλογική νομοθεσία διότι θα διεκδικήσει με σταυρό την εκλογή του στο νομό Φθιώτιδας θα αποχωρήσει από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Γιάννης Οικονόμου και θα αναλάβει καθήκοντα ο Άκης Σκέρτσος.

ΝΔ: Πρώτο εκλογικό σποτ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε την καμπάνια του με βίντεο που ανήρτησε ο κ. Μητσοτάκης στα social media. Στην πρώτη φάση της προεκλογικής εκστρατείας το μήνυμα συμπυκνώνεται σε τρείς λέξεις «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά.». Όπως σημειώνει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

«Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τους φόρους και την ανεργία. Να φέρουμε επενδύσεις. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Να θωρακίσουμε την πατρίδα. Να κάνουμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Για μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή. Έτσι θα προχωρήσουμε. Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά». Ενώ σε βίντεο που ανέβασε στο tic toc εμφανίζεται στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και κάνει έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου την τετραετία που πέρασε, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση τήρησε τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της. Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι τις εκλογές «θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας». Βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του κράτους πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα».

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ -Στη Γλυφάδα το απόγευμα ο Μητσοτάκης

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πρώτη περιοδεία εντός της Αττικής μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται τη Γλυφάδα, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της «Διάσκεψης για τη Δημοκρατία», κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

 iefimerida.gr

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ