close search results icon

ΜΚΟ υπόσχεται μαθήματα "Μακεδονικής γλώσσας"

ΜΚΟ υπόσχεται μαθήματα "Μακεδονικής γλώσσας"

Η Συμφωνία των Πρεσπών με τις ασάφειες και το θολό τοπίο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως της γλώσσας και της εθνότητας δίνει την ευκαιρία σε διάφορες ομάδες να μιλούν ακόμη και σήμερα για "μακεδονική" γλώσσα. Έτσι ΜΚΟ υπόσχεται στην Ελλάδα μαθήματα "μακεδονικής" γλώσσας με στόχο την προώθηση της γλώσσας στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα δωρεάν. Η ίδια ΜΚΟ αναφέρει ότι υπέβαλε πρόσφατα αίτηση εγγραφής στις αρχές της πόλης της Φλώρινας και η απόφαση αναμένεται την επόμενη περίοδο. 

Συγκεκριμένα ανακοίνωση αναφέρει:

ΕΝΑΡΞΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα είναι μια νεοσύστατη μη κυβερνητική οργάνωση που επιδιώκει να προστατεύσει και να προωθήσει τη μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα.

Σήμερα το Κέντρο είναι στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσει μια σειρά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων μακεδονικής γλώσσας για αρχάριους, στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης

Κοινό - στόχος:

- Πολίτες της Ελλάδας που έχουν ελάχιστη ή καθόλου γνώση της επίσημης Μακεδονικής γλώσσας. - Όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Μεθοδολογία:

- 100% online, με δυνατότητα πρόσβασης ανά πάσα στιγμή.

- Η μελέτη γίνεται αυτορυθμιζόμενα, μπορείτε να μάθετε Μακεδονικά σταδιακά ή εντατικά – εξαρτάται από εσάς!

- Όλα τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε μορφή PDF και βίντεο μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Μάθησης (LMS).

- Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά

Περιεχόμενο μαθήματος:

Το πακέτο μαθημάτων περιλαμβάνει συνολικά 70 μαθήματα, ομαδοποιημένα σε πέντε ενότητες:

1. Γραμματική Μακεδονικής γλώσσας: Πρώτη Ενότητα (14 μαθήματα)

2. Γραμματική Μακεδονικής γλώσσας: Δεύτερη Ενότητα (16 μαθήματα)

3. Γραμματική Μακεδονικής γλώσσας: Τρίτη Ενότητα (10 μαθήματα)

4. Μακεδονικό Λεξιλόγιο (20 μαθήματα)

5. Μακεδονικός Πολιτισμός (10 μαθήματα)

Κόστος:

Δωρεάν!

Εγγραφή:

- Για πρόσβαση στο υλικό των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες πρέπει να εγγραφούν χρησιμοποιώντας μια έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση (email).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα είναι μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2022 από πολίτες της Ελλάδας. Το Κέντρο υπέβαλε πρόσφατα αίτηση εγγραφής στις αρχές της πόλης της Φλώρινας/Λέριν και η απόφαση αναμένεται την επόμενη περίοδο.

Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες του Κέντρου ομαδοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς: Εκπαίδευση, Συνηγορία και Τεκμηρίωση.

Εκπαίδευση:

- Οργάνωση της διδασκαλίας της επίσημης Μακεδονικής γλώσσας στους πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας.

- Υποστήριξη της μελλοντικής εισαγωγής της μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

- Υποστήριξη της μελλοντικής ίδρυσης παιδαγωγικών σχολείων/τμημάτων στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της βόρειας Ελλάδας για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας, καθώς και αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό υλικό.

Υπεράσπιση:

- Να υποστηρίξει την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τη Ελλάδα της σύμβασης -πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.

- Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικήςτους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στην σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.

- Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια.

Τεκμηρίωση:

- Η ψηφιακή τεκμηρίωση των διαλέκτων της μακεδονικής γλώσσας που ομιλούνται στην Ελλάδα σήμερα για αρχειακούς και ερευνητικούς σκοπούς.

- Η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων παραδοσιακών τοπωνυμίων και προσδιορισμός τόπων στην Ελλάδα όπου σήμερα ομιλείται η μακεδονική γλώσσα.

- Η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις αρχές εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα.

makedonia.JPG
στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ αναφέρει το γειτονικό κράτος ως Δημοκρατία της Μακεδονίας



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ