close search results icon

Μωυσίδης: “Πρέπει και μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ο Εδεσσαϊκός για να σωθεί στο β΄ γύρο”

Μωυσίδης: “Πρέπει και μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ο Εδεσσαϊκός για να σωθεί στο β΄ γύρο”



Στην εκπομπή “Primo Secondo” τουCity of Primo 106.1” μίλησε ο αρχηγός του Εδεσσαϊκού, Σεραφείμ Μωυσίδης, ο 32χρονος Θεσσαλονικιός στόπερ που έριξε... άγκυρα για 6η σεζόν στους “πράσινους” (με δυο πολύ σύντομα διαλείμματα) και βοηθά σημαντικά με την εμπειρία του και την ηγετική προσωπικότητά του σε γήπεδο και αποδυτήρια.

Ο άλλοτε παίκτης των Απόλλωνα Καλαμαριάς, Αναγέννησης Επανομής, Νίκης Βόλου, Βύζαντα Μεγάρων και Παναιγιαλείου επισημαίνει οτι τελείωσαν οι δικαιολογίες και χρειάζονται νίκες.

Ο “κάπτεν” αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία των “πράσινων”, που είναι τελευταίοι στον 1ο όμιλο, στο “μείον 7” από τη σωτηρία και κυνηγούν προσπέραση μίνιμουμ 6 ομάδων στα 13 ματς του δεύτερου γύρου για να κάνουν ανατροπή και να σωθούν (μόνο δυο τρίποντα στον πρώτο).

Ο Μωυσίδης ανέλαβε τη μεγαλύτερη ευθύνη εκ μέρους των παικτών και δήλωσε αισιόδοξος οτι θα αλλάξει άρδην το σκηνικό, προσθέτοντας οτι χρειάζεται καλύτερη συγκομιδή εντός και οτι υπάρχουν δυνατότητες για πορεία πρωταθλητισμού.

Κάτι που είναι απαραίτητο, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για αντίδραση της ομάδας ήδη και οτι “υπάρχει σφυγμός”, δίνοντας σύνθημα για “καθαρό μυαλό” και προσπάθεια για διπλό με τον Πιερικό. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για το “δέσιμό” του με τον Εδεσσαϊκό, που... ρίζωσε, παρότι Καλαμαριώτης στην καταγωγή: “Είμαι στον 6ο χρόνο, από εδώ είναι η γυναίκα μου. Εδώ έκανα τις δουλειές μου, είμαι μόνιμος κάτοικος εδώ”.



Για τη δύσκολη φάση που βιώνουν στην ιστορική ομάδα της Πέλλας και το αν έχει περάσει ποτέ μεγαλύτερες δυσκολίες στους “πράσινους”, σε πιο κρίσιμη φάση και καμπή, παρότι έχει τον τρόπο του ο Εδεσσαϊκός και ξέρει να επιβιώνει: “Θεωρώ πως είναι μακράν η πιο δύσκολη στιγμή που ζω στην ομάδα, από τότε που είμαι εδώ. Έχουμε ζήσει πολλές ωραίες στιγμές. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, ότι και να γίνεται θεωρώ οτι δε πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Η δεδομένη στιγμή για τον Εδεσσαϊκό, με την ιστορία και την αξία της ομάδας, των παικτών και των ανθρώπων που υπάρχουν γύρω της, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Σίγουρα το πιο μεγάλο βάρος πέφτει σε εμάς. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, με πρώτο εμένα. Θεωρώ πως έχουμε και τη δυνατότητα και την ψυχολογία για να μπορέσουμε να το φέρουμε... τούμπα όλο αυτό. Και το δείξαμε νομίζω και στο ματς με τον Εθνικό Ν. Κεραμιδίου, όπου όλοι μας είχαν τελειωμένους, αλλά εμείς κερδίσαμε. Το δείξαμε και στο ματς με την Κοζάνη. Θεωρώ οτι υπήρξαν άλλοι παράγοντες που δε μας αφήσαν να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Δε θέλω να ρίξω μομφή στην ομάδα της Κοζάνης, για να μη παρεξηγηθώ. Δίκαια βρίσκεται πρώτη και είναι πολύ καλή ομάδα. Θεωρώ πως έγιναν λάθη, ανθρώπινα λάθη, όπως μπορούν να γίνουν. Μας έμεινε μεγάλη πικρία από το ματς γιατί πραγματικά νομίζω πως αξίζαμε κάτι παραπάνω. Παρόλα αυτά είναι μια βάση για να χτίσουμε. Γιατί όταν είμαστε σε αυτή τη θέση που είμαστε και έρχεται ο πρωτοπόρος στην έδρα σου και δείχνεις οτι είσαι στο ίδιο επίπεδο, ή μπορεί σε κάποιες στιγμές του ματς να είσαι καλύτερος, αυτό σου δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσεις. Είναι πολύ δύσκολη η συγκυρία τώρα. Παρόλα αυτά δείχνουμε οτι έχουμε σφυγμό, έχουμε δυνάμεις και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Αυτό αρμόζει στην ιστορία της ομάδας και την ιστορία του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Η ομάδα έχει βγάλει αντίδραση και θα συνεχίσει να βγάζει”.



Για το τι θα οδηγήσει τους “τριαινοφόρους” σε καλύτερες μέρες στο εξής, αν είναι το πείσμα, η αποφασιστικότητα, το βάρος της φανέλας, ή η εμπειρία και η ποιότητα του ρόστερ, το οποίο έπρεπε να βρίσκεται ψηλότερα και αδικεί τον εαυτό του: “Το έχουμε δει και σε υψηλότερο επίπεδο αυτό να συμβαίνει. Νομίζω πως κάπου μέσα στο μέσον της χρονιάς χάσαμε λίγο τον προσανατολισμό και το στόχο μας, χάσαμε το κίνητρό μας. Παρόλα αυτά, εμείς οι ίδιοι το έχουμε βρει ξανά. Το λέω και πάλι πως η ευθύνη βαραίνει εμάς, οπότε εμείς είμαστε αρμόδιοι για να το φέρουμε πίσω ξανά. Δεν πιστεύω πως αυτή η ομάδα αξίζει να βρίσκεται εκεί που είναι. Είμαι σίγουρος πως όλα τα παιδιά το έχουν αντιληφθεί αυτό. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος της φανέλας, που μας δίνει την ώθηση για να κάνουμε αυτό το... θαύμα και να ανέβει η ομάδα ψηλότερα και να σωθεί. Πλέον όλα τα παιχνίδια, πέρα από τις τακτικές, χρειάζονται πάθος και θέληση. Θέλει κατάθεση ψυχής, νομίζω οτι όλα τα παιδιά το ξέρουν αυτό. Το έχουμε περάσει όλοι μας. Όπως όταν κάνεις πρωταθλητισμό, το ίδιο πράγμα είναι και όταν παλεύεις για τη σωτηρία. Εκτός από τις τακτικές, χρειάζονται κάποια συστατικά όπως πάθος, θέληση, πίστη, να είμαστε ενωμένοι. Νομίζω το έχουμε βρει πλέον αυτό και με γνώμονα αυτό θα πάμε μέχρι τέλους”.



Για το τι έφταιξε ως τώρα και η ομάδα έχει μόνο δυο νίκες στα 13 ματς του πρώτου γύρου και αν αποτελεί... πληγή η μη αξιοποίηση της έδρας, όπου κέρδισε μόνο τον Πιερικό στην πρεμιέρα στο Ριζάρι (1-0 με γκολ του Σαμαρά): “Σίγουρα, ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες, η έδρα είναι το κλειδί για όλα. Είτε πας για σωτηρία, είτε για πρωταθλητισμό. Νομίζω οτι κάναμε αρκετά λάθη. Χαρίσαμε πόντους στην ουσία. Τις πιο πολλές φορές φταίγαμε εμείς. Κάποιες φορές ήμασταν και λίγο άτυχοι. Όπως τώρα μου έρχεται το παιχνίδι με τον Φούφα, που μέχρι το 94΄ κερδίζαμε και ξαφνικά σφυρίχτηκε ένα πέναλτι και μια κόκκινη κάρτα από το πουθενά και το ματς γύρισε. Σε άλλα ματς έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Είναι πολύ κακό να μη παίρνεις πόντους εντός έδρας. Όλα αυτά όμως τα έχουμε αφήσει πίσω. Έχουμε και το καθαρό μυαλό πλέον και τις δυνάμεις για να μη γίνει ξανά όλο αυτό, για να μη περάσει άλλη ομάδα από την έδρα μας”.



Για το αν με το “μείον 7” στην... πλάτη, σε 13 υπολειπόμενα ματς και κυνηγώντας προσπέραση 6 ομάδων μίνιμουμ, υπολογίζουν το όριο βαθμών που απαιτούνται: “Το μόνο σίγουρο είναι οτι στο δεύτερο γύρο πρέπει να κάνουμε πορεία πρωταθλητισμού. Να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πρέπει κάθε ματς να το βλέπουμε σαν τελικό. Πιστεύω οτι θα φτάσει γύρω στους 30 με 33 βαθμούς, εκεί το βλέπω εγώ το όριο. Αν λάβουμε υπόψη οτι κάποια ματς θα είναι... εξάποντα, θεωρώ οτι η ομάδα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 6-7 νίκες, μαζί με κάποιες ισοπαλίες. Πιστεύω οτι εκεί θα πάει. Θεωρώ οτι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες για να το καταφέρουμε αυτό, εφόσον είμαστε αυτοί που πρέπει να είμαστε. Έτσι όπως φαίνεται η βαθμολογία αυτή τη στιγμή, κάποιος θα με πει... τρελό! Αλλά έχω δείξει τόσα χρόνια, οτι μου... αρέσει να είμαι τρελός! Θεωρώ οτι στο τέλος θα είμαστε εμείς αυτοί που θα σωθούμε”.



Για το μήνυμα που στέλνει ο “Μώυ” στον κόσμο των Εδεσσαίων: “Να είναι κοντά στην ομάδα όλοι, όπως κάνουν τόσα χρόνια, την αγαπάνε την ομάδα και μας έχουν στηρίξει. Και εμείς από τη δική μας μεριά, με πάθος και μπόλικη τρέλα, θεωρώ οτι θα είμαστε αυτοί που θα τα καταφέρουμε στο τέλος”.



Για το αν δυνάμωσε επαρκώς η ομάδα για την αντεπίθεσή της στις προσθήκες του Γενάρη (ήρθαν Μεληκιώτης, Αναστασιάδης, Μαντώς, Στογιαννίδης, Λυρτζής, Δομουκτσίδης): “Σίγουρα θεωρώ πως η ομάδα τη δεδομένη στιγμή είναι πλήρης. Έχει και πολύ καλούς έμπειρους και πολύ καλούς νέους. Νομίζω οτι αν πάρουμε ατομικά τον κάθε παίκτη, έχει τη δική του ιστορία στο χώρο, μιλάω για τους έμπειρους. Θεωρώ οτι θα το βγάλει μέσα στο γήπεδο και σαν ομάδα αυτό. Πέρασε αυτός ο χρόνος που θέλαμε για να βρεθούμε. Να μην ξεχνάμε οτι φέτος εμείς αρχίσαμε αργά, στις 16 Σεπτέμβρη. Η ομάδα έχασε χρόνο. Λίγο πολύ όλο αυτό μας έχει επηρεάσει. Πλέον όμως έχει τελειώσει κάθε δικαιολογία. Το μόνο που θέλουμε είναι να μπαίνουμε στο γήπεδο και να δίνουμε τα πάντα για τις νίκες”.

Για το κυριακάτικο παιχνίδι στην Κατερίνη με το δεύτερο Πιερικό: “Πιστεύω οτι θα δώσουμε ό,τι έχουμε απέναντι σε ένα δύσκολο αντίπαλο, μια εξίσου ιστορική ομάδα και μια δύσκολη έδρα. Θα παλέψουμε με ό,τι έχουμε, για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε πιο μεγάλο κίνητρο από τον Πιερικό. Μια πολύ καλή ομάδα, με καλούς παίκτες, που έκανε πολύ καλό πρώτο γύρο. Σίγουρα στην αναμέτρηση ο Πιερικός είναι το φαβορί, αλλά εμείς έχουμε δείξει οτι δε φοβόμαστε. Ούτε από φαβορί, ούτε από πρώτους, ούτε από δεύτερους. Και θα κάνουμε τα πάντα για να φύγουμε νικητές από εκεί. Θα κάνουμε την κατάθεση ψυχής μας, θα δώσουμε ό,τι έχουμε. Κούραση θα υπάρχει σίγουρα και από τις δυο πλευρές. Νομίζω οτι το παιχνίδι θα το πάρει αυτός που το θέλει περισσότερο και αυτός που θα έχει το πιο καθαρό μυαλό”.



Για τον ηγετικό του ρόλο στον Εδεσσαϊκό, τις αρχηγικές ομιλίες (που δημοσιοποιεί συχνά στα social media και η ομάδα) και το γεγονός οτι του αρέσει να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα: “Νομίζω πως δεν έχω κρυφτεί καμία φορά στην καριέρα μου και σε άλλες ομάδες που ήμουν. Ηγέτες στην ομάδα είμαστε όλοι. Είμαστε όλοι το ίδιο, εγώ τουλάχιστον έτσι το νιώθω. Έτσι το βλέπω σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά. Καλώς ή κακώς, στις πιο δύσκολες στιγμές πρέπει να βγαίνουν οι πιο έμπειροι μπροστά. Και θεωρώ πως στη δική μας ομάδα όλοι οι έμπειροι παίκτες το κάνουν αυτό. Είτε είναι μέσα στο γήπεδο, είτε έξω από αυτό. Όμως εμείς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα και εγώ προσωπικά χωρίς την ομάδα. Οπότε όλα νομίζω ανήκουν στην ομαδική δουλειά. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μη χρειαστεί να βγω ξανά εγώ μπροστά, για τίποτα”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ