Μπισκοτογλυκό: Σαν της μαμάς, κι άλλες απολαυστικές εκδοχές

Στο άκουσμα της λέξης μπισκοτογλυκό, αμέσως το μυαλό μας πλημμυρίζουν αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας και είναι σαν να βλέπουμε τη μητέρα μας να βγάζει από το ψυγείο το πυρέξ με το λαχταριστό επιδόρπιο, πασπαλισμένο με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το μπισκοτογλυκό ως ένα παραδοσιακό γλυκό, που περνά από γενιά σε γενιά, αφού κι εμείς συνεχίζουμε να το φτιάχνουμε και τώρα είναι τα δικά μας παιδιά που το περιμένουν με την ίδια λαχτάρα.
Η πιο κλασική συνταγή είναι το μπισκοτογλυκό με μπισκότα πτι μπερ. Στην πορεία των χρόνων, ωστόσο, έχουν προστεθεί κι άλλες συνταγές που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Άλλωστε, ο συνδυασμός του μπισκότου, της φρυγανιάς ή των κράκερ με μία γευστική κρέμα, διαφόρων γεύσεων, είναι πάντα ελκυστικός. Και η απόλαυση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν το γευτούμε φρέσκο, μόλις βγει από το ψυγείο.
Γλυκό ψυγείου με μπισκότα πτι μπερ
Υλικά
Μερίδες: 9
1 λίτρο γάλα
90 γρ. κορν φλάουρ
170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
50 γρ. βούτυρο
80 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, λιωμένη
300 γρ. μπισκότα πτι μπερ
150 γρ. γάλα, για τα μπισκότα
Για το σερβίρισμα
φλοίδες τριμμένης κουβερτούρας
ζάχαρη άχνη
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας χαρίζει μια συνταγή για κλασικό γλυκό ψυγείου με κρέμα, μπισκότα και σοκολάτα, εύκολο στη παρασκευή του που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ένα λίτρο γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα αυγά.
Βήμα 2
Ρίχνουμε το 1/3 από το γάλα που έχει ζεσταθεί στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη και στο ένα μέρος προσθέτουμε τη σοκολάτα και ενσωματώνουμε. Σε ένα ταψί 20x20x5 εκ. τοποθετούμε το ένα πλάι στο άλλο τα μπισκότα που τα έχουμε βουτήξει πρώτα στο γάλα.
Kαλύπτουμε τα μπισκότα με τη ζεστή κρέμα σοκολάτας, απλώνουμε άλλη μία στρώση μπισκότα που έχουμε βουτήξει στο γάλα και στρώνουμε πάνω από αυτά τη λευκή κρέμα.
Βήμα 4
Τελειώνουμε με άλλη μία στρώση μπισκότων βουτηγμένων στο γάλα. Aφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στο ψυγείο, γαρνίρουμε με φλοίδες σοκολάτας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Γλύκισμα ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές
Υλικά
1 πακέτο φρυγανιές
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο (τα 100ml είναι για το μαντολάτο)
6 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
2 κρόκους αβγών
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 κουτ. σούπας μαργαρίνη
100γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα μαλακό, σε κυβάκια (αφαιρείτε την γκοφρέτα)
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Για τη διακόσμηση
500γρ. φυτική κρέμα παγωμένη, χτυπημένη
κανέλα σε σκόνη
50γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα καλά παγωμένο, σε μικρά κυβάκια
Ένα δροσερό και απολαυστικό γλύκισμα με έμπνευση από τα Επτάνησα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε 100ml από το γάλα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τα κυβάκια από το μαντολάτο και μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα πηχτό μίγμα.
Βήμα 2
Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ενώνετε το κορνφλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και τους κρόκους των αβγών. Ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, το αποσύρετε για λίγο από τη φωτιά και προσθέτετε το παραπάνω μίγμα. Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη.
Βήμα 3
Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτετε το μίγμα με το μαντολάτο και συνεχίζετε το ανακάτεμα πάντα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη. Ανακατεύετε.
Βήμα 4
Σε κατσαρολάκι ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά.
Βήμα 5
Σε πιρέξ στρώνετε μια στρώση φρυγανιές και τις σιροπιάζετε. Ξαναστρώνετε φρυγανιές και ξανασιροπιάζετε. Απλώνετε την κρέμα. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει η κρέμα. Βγάζετε το γλυκό και πάνω στρώνετε τη σαντιγί. Πασπαλίζετε με κανέλα και τα κυβάκια μαντολάτου. Το αφήνετε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν το σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb
Τούρτα ψυγείου μπανόφι
Υλικά
λίγο σπορέλαιο για τη φόρμα
750 ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
1 κουτί dulce de leche («μαρμελάδα γάλακτος», από τα σούπερ μάρκετ)
450 γρ. μπισκότα τύπου digestive (30-32 τεμ.)
6 μικρές μπανάνες, σε ροδέλες
50 ml κουβερτούρα, σε ξύσμα*
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλείφουμε με λίγο λάδι μια βαθιά στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. χωρίς τρύπα, με αποσπώμενο πάτο. Στρώνουμε βάση και πλαϊνά με αλουμινόχαρτο (το λάδι θα το βοηθήσει να κολλήσει).
Βήμα 2
Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί με σφιχτές κορυφές. Ρίχνουμε τη μαρμελάδα γάλακτος σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Βήμα 3
Στρώνουμε τη βάση της φόρμας με μπισκότα γεμίζοντας τα κενά με μικρότερα σπασμένα κομμάτια. Στρώνουμε το 1/4 από τη σαντιγί και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Καλύπτουμε με μια στρώση ροδέλες μπανάνας και περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα γάλακτος.
Βήμα 4
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Την τέταρτη και τελευταία φορά στρώνουμε μπισκότα και την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή, ιδανικά, όλη τη νύχτα. Διατηρούμε στο ψυγείο και την υπόλοιπη μαρμελάδα γάλακτος.
Βήμα 5
Για το σερβίρισμα, ανοίγουμε προσεκτικά τη φόρμα, βγάζουμε την τούρτα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε με ξύσμα σοκολάτας και περιχύνουμε με την καραμέλα γάλακτος (τη ζεσταίνουμε λίγο για να πέφτει πιο εύκολα).
Συνταγή: Αdam Bush, Janine Ratcliffe, Richard Makin- Φωτογραφία: Vinny Whiteman, Charlie Richards, Ant Dunkan
cantina.protothema.gr
ΣΧΟΛΙΑ