close search results icon

Μπλόκο Παραλίμνης: Ενημέρωση για όσα είπε ο Μητσοτάκης στους αγρότες-Καμία απόφαση για τις κινητοποιήσεις(φώτος, video)

Σε αναμονή αν θα συνεχίσει η παρουσία σε μπλόκο, με τις απόψεις να είναι διιστάμενες από τους παριστάμενους. 

Μπλόκο Παραλίμνης: Ενημέρωση για όσα είπε ο Μητσοτάκης στους αγρότες-Καμία απόφαση για τις κινητοποιήσεις(φώτος, video)

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Σε ενημέρωση των συναδέλφων του αγροτών, στο μπλόκο της Παραλίμνης, προχώρησε σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος. Ο κ. Σιδηρόπουλος ήταν ένας εκ των 15 επικεφαλής Συλλόγων που ήταν παρών στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε και ενημέρωσε τους συναδέλφους του για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση και τι "δίνει" ως μέτρα από την πλευρά του, ως κυβέρνηση.

aghrotas3.jpg
aghrotas5.jpg
aghrotas8.jpg

Το βασικό αντίβαρο της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων των αγροτών είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οποία εξετάζεται ένα μέρος της, πιθανότατα το 30%, να δοθεί προκαταβολικά στους αγρότες, το επόμενο διάστημα, σύντομα, και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα.

Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας.

Ειδικότερα:

  • Προκαταβολικά το 30% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
  • Οριζόντια για όλους τους αγρότες τα μέτρα για το ρεύμα
  • Μέτρα και για τα επόμενα χρόνια για τους αγρότες

Τα αιτήματα των αγροτών αναλυτικά όπως αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στη Νίκαια:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
    Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

"Μαζί με τη Γαλλία θα πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ", σημείωσε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου κ. Σιδηρόπουλου. "Θελουμε κι εσάς μαζί μας στη διαβούλευση, να μας πείτε πως να προχωρήσουμε, βάση των δικών σας γνώσεων και εμπειριών", όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, κάτι για το οποίο επισημάνθηκε από τους αγρότες "γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο νωρίτερα, πριν προχωρήσει η ΚΑΠ". 

aghrotas1.jpg
aghrotas9.jpg
aghrotas7.jpg
aghrotas6.jpg
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος, που με ακόμη 14 συναδέλφους του βρέθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ποιο είναι τώρα το ζήτημα; Ότι οι αγρότες δεν εξέφρασαν ικανοποίηση από όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, καθώς όπως σημείωναν "τα έβρισκαν πολύ λίγα, τυράκια χωρίς ουσία", μιας και αναζητούν κάτι άμεσα για να μπορέσουν να ελαφρυνθούν από τις επιβαρύνσεις, τις ζημίες και την ακρίβεια που διέπει τα πάντα. Παρόλο που μέσα στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για πετρέλαιο και ρεύμα, που και πάλι δεν είναι στο απαραίτητο βαθμό άμεσης βοήθειας. 

Για τον ΕΛΓΑ πάντως, ειπώθηκε ξεκάθαρα οτι όσο περισσότερο θα πληρώνει ο αγρότης, τόσες περισσότερες καλύψεις θα του παρέχει ο Οργανισμός. "Σαν την ασφάλιση του αυτοκινήτου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδηρόπουλος, όπως ακριβώς τους το έδωσε ως παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης. 

Αμέσως μετά την ενημέρωση, τις ερωτήσεις που προέκυψαν και πολλές παρατηρήσεις δυσαρέσκειας, οι απόψεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων και της παραμονής παρουσίας στο μπλόκο της Παραλίμνης ήταν διιστάμενες . Οπότε, οι αγρότες των Γιαννιτσών θα αναμένουν τις αυριανές αποφάσεις των Συντονιστικών, για να δουν πως θα προχωρήσουν. "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αν αποχωρήσουν οι άλλοι, δεν θα τα παρατήσουμε και θα συνεχίσουμε αν αποφασιστεί και από τους άλλους συναδέλφους των μπλόκων", αναφερόταν χαρακτηριστικά. 

Βεβαίως ορισμένοι είχαν "ιδέες" για πιο άμεσες και "σκληρότερου" τύπου κινητοποιήσεις, που για να γίνουν πράξη πρέπει και σ' αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συντονισμός. 

Αναμονή λοιπόν και σύντομα θα έχουμε, όπως και να 'χει, εξελίξεις. Να σημειωθεί πως στο "τραπέζι" των άμεσων αποφάσεων ήταν η πιθανότητα να κλειστεί ο δρόμος στο μπλόκο Παραλίμνης, τουλάχιστον για ένα δίωρο. 

Δείτε όσα είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος:








ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ