close search results icon

Μυλόπουλος: Έκκληση να μη μετατραπεί το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (Παλατάκι) σε ξενοδοχείο

Προς τη διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Μυλόπουλος: Έκκληση να μη μετατραπεί το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (Παλατάκι) σε ξενοδοχείο

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το Κυβερνείο και τα σχέδια της ΕΤΑΔ να μετατραπεί σε «πολυτελές ξενοδοχείο και πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού», η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” απευθύνει έκκληση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε το Κυβερνείο να αποδοθεί στους πολίτες για χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Πατουλίδου, σε ερώτηση της παράταξης σχετικά με το Κυβερνείο, επιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη θέση της διοίκησης ότι ο ιστορικός αυτός χώρος πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες και η χρήση του να εναρμονίζεται και να ικανοποιεί ανάγκες της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και σε αυτή τη θέση θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με απάντηση του Τμ. Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΚΜ, ο χώρος του Κυβερνείου, σύμφωνα με την εκπονούμενη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εμπίπτει εντός της περιοχής (Π.Ε.Π.) 3 ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, η ως άνω μελέτη προβλέπει να επιτρέπεται ο σχεδιασμός των υπαίθριων χώρων με δεδομένα και χαρακτηριστικά που να συνάδουν με την επανάχρηση και την ιστορικότητα του κτηρίου, ενώ προτείνεται η επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού και παραλίας.

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία των φορέων της Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια, Δήμος Καλαμαριάς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών) ώστε να εναρμονιστούν τα σχέδια της ΕΤΑΔ με το πάνδημο αίτημα για τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του μνημείου, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Και επίσης, να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να δημιουργηθεί στο χώρο του Κυβερνείου Μουσείο Διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ