close search results icon

Να μη γίνει η Αριδαία η μοναδική ακριτική πόλη της Ελλάδας που στερείται δικαστικής δομής!

Διαμαρτυρία των νομικών Αριδαίας

Να μη γίνει η Αριδαία η μοναδική ακριτική πόλη της Ελλάδας που στερείται δικαστικής δομής!

Οι 45 δικηγόροι & ασκούμενοι δικηγόροι συντασσόμενοι με την από 11 Απριλίου 2024 απόφαση της Γ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας αλλά και οι συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και δικαστικοί υπάλληλοι που κατοικοεδρεύουμε και εργαζόμαστε στη χωρική περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Αριδαίας προβαίνουμε σε κλιμάκωση των δράσεών μας για την αναβάθμιση του δικαστηρίου της Αριδαίας σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

Επαναλαμβάνουμε το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας της 26ης Ιανουαρίου 2024 και δη απόσπασμα για την περιφερειακή έδρα Αριδαίας:

"Το Ειρηνοδικείο Αριδαίας (Αλμωπίας) στεγάζεται σύγχρονο και λειτουργικό κατάστημα. Οι εκδοθείσες αποφάσεις, διαταγές-διατάξεις, ανέρχονται σε άνω των 500, οι προανακριτικές δικογραφίες σε περί τις 100 και τα χορηγούμενα πιστοποιητικά περί τα 2.000. Η πόλη και η επαρχία είναι παραμεθόρια, ορεινή και προβληματική περιοχή αποτελώντας το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Πέλλας. Η πληθώρα των οικισμών του απέχει άνω της μίας ώρα από το Πρωτοδικείο Έδεσσας και το οδικό δίκτυο είναι παλαιό, αποκλειστικά επαρχιακό και ορεινό, με έλλειψη ΜΜΜ. Στο Δήμο των 29.000 κατοίκων εδρεύουν 40 νομικοί (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιμελητές). Τον κύριο όγκο υποθέσεων αποτελούν κτηματολογικές διαφορές λόγω των πολλών εντόπιων ιδιοκτησιών, ενώ έως το 2017 λειτουργούσε μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Στην Αλμωπία εδρεύουν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Αστυνομικό και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΔΙΕΚ), τράπεζες, και πλήθος τουριστικών εγκαταστάσεων. Τέλος η περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για την Κεντρική Διοίκηση λόγω της ύπαρξης προπαγανδιστικών κύκλων που αμφισβητούν την εθνική συνείδηση των γηγενών Ελλήνων Μακεδόνων. Ο Δήμος Αλμωπίας εκπεφρασμένα έχει προσφερθεί να αναλάβει είτε το μισθωτικό κόστος είτε τη δωρεάν παραχώρηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων."

Τηρούμε οι δικηγόροι την προαναφερόμενη απόφαση της από 11 Απριλίου 2024 Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας και απέχουμε από την άσκηση των καθηκόντων μας καθολικά από την 12η Απριλίου 2024 και επ' αόριστον. Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας εξειδικεύει τις παραπέρα δράσεις του νομικού κόσμου της πόλης.

Σε συνέχεια της από 11 Απριλίου 2024 Γενικής Συνέλευσης του ΔΣΕ καλούμε οι Νομικοί Αριδαίας όλους τους θεσμικούς φορείς της Πέλλας (Μέλη Κυβέρνησης, Αντιπροσώπους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, Δήμαρχο Αλμωπίας και λοιπών Δήμων Πέλλας, Επιμελητήριο Πέλλας-Εμπορικούς Συλλόγους Πέλλας, Επιστημονικούς Συλλόγους - Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Πέλλας) να εμμένουν στην ανάγκη τήρησης τόσο των δεσμεύσεων του Υπουργείου της 23ης Ιανουαρίου 2024, όσο και της εφαρμογής του Βασικού Κανόνα ΙΙ του νομοσχεδίου της 10ης Απριλίου 2024: "Σύνορα δε θίγονται". ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΔΑΙΑ.

Καλούμε τους θεσμικούς φορείς της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας να εξαντλήσουν την επιχειρηματολογία τους στην Κυβέρνηση ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ και να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

Όπως αναβαθμίζονται όλα τα άλλα παραμεθόρια δικαστήρια, έτσι να γίνει και με την Παραμεθόρια, Προβληματική και Ορεινή επαρχία Αλμωπίας.

Να μην γίνει η Αριδαία η μοναδική ακριτική πόλη της Ελλάδας που στερείται δικαστικής δομής!

Οι Νομικοί Αριδαίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ