close search results icon

ΝΑΤΟ: Δυναμική εμφάνιση Μπάιντεν - Διαβεβαιώσεις για στήριξη στην Ουκρανία

Β. Ζελένσκι: Είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον με μια δυναμική ομιλία που φάνηκε να έχει στόχο να διαβεβαιώσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Αμερικανούς πολίτες ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εκλογική μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν μίλησε για περίπου 13 λεπτά με καθαρή φωνή, μία εμφάνιση που απείχε πολύ από το προεδρικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα.

«Στην Ευρώπη, ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται και ο Πούτιν δεν θέλει τίποτα λιγότερο από την πλήρη υποταγή της Ουκρανίας για να τερματίσει τη δημοκρατία της Ουκρανίας. Να καταστρέψει τον πολιτισμό της Ουκρανίας και να εξαφανίσει την Ουκρανία από τον χάρτη. Και ξέρουμε ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Αλλά μην κάνετε λάθος, η Ουκρανία μπορεί και θα σταματήσει τον Πούτιν» τόνισε ο Μπάιντεν.

ΝΑΤΟ: Ο Πούτιν πλανάται αν πιστεύει ότι θα ξεπεράσει την υποστήριξη για την Ουκρανία
Ο Μπάιντεν απένειμε την ύψιστη πολιτική τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Στόλτενμπεργκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ενθάρρυνε μόνο τον Πούτιν» είπε ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Θα ενθαρρύνει και άλλους αυταρχικούς ηγέτες στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στην Κίνα. Όλοι αυτοί υποστηρίζουν τον κτηνώδη πόλεμο της Ρωσίας. Όλοι θέλουν να αποτύχει το ΝΑΤΟ. Η έκβαση αυτού του πολέμου θα διαμορφώσει την παγκόσμια ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες. Η ώρα να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι τώρα. Ο τόπος είναι η Ουκρανία".

Στη σύνοδο αυτή το Κίεβο ευχόταν —αν και χωρίς ψευδαισθήσεις— ότι θα σημειωνόταν πρόοδος ως προς την ουκρανική υποψηφιότητα για ένταξη στην ατλαντική συμμαχία.

Η Ουκρανία ήθελε να λάβει επίσημη πρόσκληση γι’ αυτό· όμως χώρες-κλειδιά, ανάμεσά τους κατά διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εναντιώνονται «σθεναρά» στο να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα, ή πρόωρα.

Αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει τη δέσμευση πως η υπόσχεση να προσκληθεί να ενταχθεί στον οργανισμό είναι «αμετάκλητη», είπε διπλωματική πηγή, συμπληρώνοντας πως θα προστεθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε ότι θα παρακολουθήσει με τη «μέγιστη προσοχή» τη σύνοδο του NATO, που συμπίπτει με την 75η επέτειο της ίδρυσης της στρατιωτικής συμμαχίας.

Δεσμεύσεις για τέσσερις συστοιχίες Patriot και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, κράτη μέλη του NATO επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot. Το συγκεκριμένο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών απειλών, όπως οι πιο προηγμένοι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Το πέμπτο σύστημα που ανακοινώθηκε χθες ότι θα διατεθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια συστοιχία SAMP/T, συστήματος γαλλοϊταλικής κατασκευής, που είχε ήδη αναγγείλει πως θα προμηθεύσει η Ρώμη.

Μόνο μια συστοιχία Patriot, αυτή που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ, είναι καινούργιο στοιχείο: για τις υπόλοιπες, το Κίεβο είχε λάβει υποσχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ θα αναπρογραμματίσουν εξάλλου τις παραδόσεις πυραύλων, ώστε το Κίεβο να έχει στη διάθεσή του «εκατοντάδες» καθ’ όλο το διάστημα ως την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που προσυπέγραψαν οι ηγέτες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

Β. Ζελένσκι: Είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, ευχαρίστησε τους συμμάχους του για την «ισχυρή δήλωση» υποστήριξης. Σε ομιλία του τους κάλεσε, ειδικά τις ΗΠΑ, να μην περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου για να προσφέρουν υποστήριξη στη χώρα του.

«Είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές, να λάβουμε σθεναρές αποφάσεις (...), να δράσουμε κι όχι να περιμένουμε τον Νοέμβριο, ή οποιονδήποτε άλλον μήνα», επέμεινε ο Ζελέσνκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ εάν επανεκλεγόταν για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει καλά τον Ρεπουμπλικάνο, αλλά ευελπιστεί πως η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία δεν θα μειωθεί.

«Δεν τον γνωρίζω πολύ καλά. Δεν ξέρω. Είχα συναντήσεις μαζί του, είχαμε καλές συναντήσεις όταν ήταν πρόεδρος. Αλλά δεν ζήσαμε μαζί τον πόλεμο», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρέιγκαν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του NATO.

«Δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνει αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν ξέρω», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά.

Κάλεσε ωστόσο την αμερικανική πολιτική ηγεσία να μην «περιμένει» τις εκλογές του Νοεμβρίου για να υποστηρίξει τη χώρα του σθεναρά.

«Οι πάντες περιμένουν τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί περιμένουν τον Νοέμβριο, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Ειρηνικό, όλος ο κόσμος περιμένει τον Νοέμβριο και, μιλώντας ειλικρινά, ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν επίσης περιμένει τον Νοέμβριο». Όμως «είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές, να λάβουμε σθεναρές αποφάσεις (...), να δράσουμε κι όχι να περιμένουμε τον Νοέμβριο ή οποιονδήποτε άλλον μήνα», επέμεινε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία υπέστη τη Δευτέρα πολύνεκρους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο απολογισμός των θυμάτων των οποίων στις τάξεις των αμάχων αυξήθηκε στους 43 νεκρούς και κάπου 200 τραυματίες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο της συνόδου. Προκάλεσαν ιδίως καταστροφές στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων της χώρας.

Πηγή: euronews.com


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ